Traditiile si superstitiile romanilor in Duminica Floriilor

Duminica, 20 Aprilie 2008, ora 22:45
3509 citiri
Traditiile si superstitiile romanilor in Duminica Floriilor

Duminica Floriilor este primul praznic imparatesc din cursul anului bisericesc. Este sarbatoarea care ne aminteste intrarea triumfala a Domnului in Ierusalim, inainte de Patimi.

Insa, pe langa semnificatia biblica, oamenii au dezvoltat de-a lungul timpului numeroase traditii, dar si superstitii legate de aceasta zi.

Potrivit cotidianului Evenimentul Zilei, batranii spun ca cei care se impartasesc in ziua de Florii au sanse mai mari sa li se implineasca dorintele pe care si le pun cand se apropie de preot.

Inainte de aceasta zi, femeile coc placinte pe care le dau de pomana, traditie ce vine de la pilda in care mama lui Lazar a murit de dorul placintelor sau cea in care bogatul nu a vrut sa-i de lui Lazar cel sarac nici macar o firmitura de paine de pe masa sa ca sa-si potoleasca foamea.

O alta denumire data sarbatorii de Florii este "Nunta urzicilor", pentru ca, in aceasta zi urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat.

Fetele necasatorite isi aerisesc, in aceasta zi, hainele si zestrea, iar la miezul noptii fierb busuioc in apa. Cu fiertura rezultata ele se spala pe cap pentru a avea parul frumos. Daca cineva indrazneste sa se spele pe cap in ziua de Florii, fara apa descantata, risca sa albeasca.

Ramurile verzi din aceasta zi, intrebuintate atat in ritualurile casnice cat si in cele bisericesti, intruchipeaza simbolul castitatii si al renasterii anuale a vegetatiei, dar si ramurile cu care a fost intampinat Iisus la intrarea sa in Ierusalim.

Ramurile sunt sfintite de preot si apoi impartite credinciosilor care le iau acasa si le pun deasupra icoanelor, a usilor, ferestrelor sau chiar la intrarile grajdurilor, la fantani sau la stresinile caselor.

Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an, fiind folosite la vindecarea diferitelor boli. Femeile cautau sa ia din biserica nuiele de salcie cat mai lungi. Ajunse acasa, numarau mugurii de pe crengile pomilor din livada, fiind convinse ca vor avea tot atatia pui la closti.

De Florii, cei care tin post au dezlegare la peste, adica pot manca peste si pot bea un pahar cu vin. in Saptamana Mare, Saptamana Patimilor, care precede Duminica Floriilor, Biserica recomanda un post mai aspru.

Povestea primei agenții de presă românești. Se împlinesc 135 de ani de la înființare
Povestea primei agenții de presă românești. Se împlinesc 135 de ani de la înființare
La 27 martie 2024 se împlinesc 135 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă "românească, naţională şi autonomă", având titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau...
Sărbătoare mare în familia Simonei Halep. Motivul pentru care fostul lider mondial și-a arătat fericirea FOTO
Sărbătoare mare în familia Simonei Halep. Motivul pentru care fostul lider mondial și-a arătat fericirea FOTO
23 martie e o zi specială pentru Simona Halep, întrucât aduce o dublă aniversare în familie. Atât tatăl său, Stere Halep, cât și fratele, Nicolae sunt născuți în această zi. În...
#Florii, #sarbatoare, #superstitii, #traditii , #bancuri