Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Americanii creeaza soareci mutanti cu un miros foarte dezvoltat. Ce misiune vor avea detectorii vii

Duminica, 10 Iulie 2016, ora 22:10
3397 citiri
Americanii creeaza soareci mutanti cu un miros foarte dezvoltat. Ce misiune vor avea detectorii vii
Foto: Hepta.ro

Cercetatorii americani realizeaza experimente genetice pentru a crea soareci mutanti cu un simt al mirosului foarte dezvoltat, scrie bbc.com.

Scopul este crearea unei generatii de rozatoare capabile sa detecteze droguri sau substante explozive, rezultatul de pana acum al experimentelor fiind foarte incurajator.

In viitor sobolanii, soarecii sau poate chiar cainii vor putea fi programati genetic pentru a detecta anumite mirosuri, sustine raportul publicat in revista de stiinta Cell Reports, citata de BBC.

"Credem ca putem crea detectori vii pentru mirosuri", spune dr. Paul Feinstein, cercetator implicat in proiect, profesor asociat la Hunter College, City University of New York. "Putem sensibiliza simtul mirosului la animale astfel incat sa distinga un anumit miros din mediu".

Experimentele de pana acum au urmarit reactiile la doua mirosuri comune - iasomie si menta. Soarecii mutanti au reusit sa detecteze cantitati mult mai mici din substantele respective fata de soarecii normali. Urmatorul pas va fi incercarea de a detecta droguri sau explozivi.

Sobolanii sunt deja folositi in Africa, pe post de detectori de mine terestre.

Cercetatorul principal de la Hunter College, dr. Charlotte D'Hulst spune: "Dorim sa continuam cercetarile pentru a crea rozatoare capabile sa gaseasca substante explozive sau droguri precum cocaina. Pentru aceasta trebuie sa identificam receptorul care este activat de cocaina".

Cercetatorii intrevad mai multe domenii de utilizare a acestor descoperiri: scopuri militare - folosind animale capabile sa identifice mirosul de TNT, principalul ingredient al dispozitivelor explozive, industria parfumurilor - daca se va reusi grefarea receptorilor de miros umani. Se vor putea astfel crea mai usor noi parfumuri si medicina - daca animalele vor putea fi programate sa detecteze mirosurile fine pe care semnaturile chimice ale unor boli le lasa in sange, respiratie sau transpiratie.

"Avem la dispozitie acesti receptori perfectionati de-a lungul milioanelor de ani de evolutie pentru a detecta anumite substante chimice", explica profesorul Feinstein. "Suntem increzatori ca ii vom putea folosi pentru a detecta bolile".

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#soareci mutanti miros, #soareci mutanti misiuni militare , #ciudatenii