1 aprilie. De unde se trage ziua pacalelilor

Miercuri, 01 Aprilie 2015, ora 14:37
4789 citiri
1 aprilie. De unde se trage ziua pacalelilor
Foto: Poisson d\'Avril

Despre ziua pacalelilor se stie putin, poate pentru ca originile ei se pierd in negura timpurilor. Unii sustin chiar ca aceasta traditie era cunoscuta inca de pe vremea Indiei antice.

Altii pretind ca antichitatea romana avea stabilita o astfel de zi pe la mijlocul lunii februarie sau ca, de fapt, originile sunt mai recente si ar trebui cautate printre traditiile irlandeze. Dar toate acestea nu sunt decat informatii vagi. Nimic precis.

Date precise ne ofera numai istoricii, de la care aflam ca respectiva zi a inceput sa capete importanta in Franta brusc, in anul 1564, in timpul domniei regelui Carol al IX-lea. Atunci se introdusese oficial un nou calendar, in care anul incepea la 1 ianuarie, spre deosebire de calendarul anterior, care marca inceperea anilor la 1 aprilie (confundat de altfel cu 25 martie).

Ca sa-si bata joc de adeptii noului calendar, nonconformistii au inceput sa agate de gulerul acestora (discret, peste spinare) un peste mort. Mai tarziu, pestele a fost inlocuit cu unul din carton, de unde si expresia franceza "poisson d'avril", adica "peste de aprilie", pastrata de francezi pana astazi.

Datele atat de precise ale istoricilor ne-ar inclina sa socotim aceasta varianta ca fiind cea mai sigura si cea mai corecta, daca n-am observa ca e vorba de ziua pacalelilor. In fond, istoricii n-au si ei dreptul sa glumeasca?

Gluma, ne-gluma, ziua de 1 aprilie a ramas consacrata farselor si s-a extins rapid in intreaga Franta, apoi in tarile vecine, ba a trecut si oceanul in America si s-a latit pana in Asia.

Cu timpul, farsele s-au diversificat. In Germania au aparut, sub denumirea "Aprilscherz", tot pacaleli grotesti, dar fara ciudatul peste atarnat la spate, care ramane un fel de exclusivitate franceza.

In Anglia, ziua a ramas consacrata tot pacalelilor, dar acestea erau admise numai dimineata, pana la miezul zilei. In Scotia, ziua e o adevarata sarbatoare, care dureaza doua zile si se numeste "Ziua-Cand-Vanezi-Cucul". In Rusia, i se spune "Ziua Trasnitilor".

De fapt, farsele de 1 aprilie sunt simple trasnai atat de nevinovate, incat abia ramane cate o amintire de pe urma lor. Au fost insa si cazuri cand ele au facut ecou.

Asa s-a intamplat in Franta, anul trecut. Respectiv, la data de 1 aprilie 2014, au aparut pe tablourile de plecari si sosiri din gara Lille doua destinatii mai putin obisnuite: Lille-Los Angeles si Lille-Sydney.

Evident, nu se prezenta cineva la gara, ca sa-si ia bilet pentru America sau Australia. Ca urmare, gluma i-a distrat pe unii, i-a nemultumit pe altii, dar n-a facut rau nimanui. Nimeni nu si-a ratat programul, din cauza tabelului inscripotionat cam aiurea. In consecinta, nu s-a mai cautat autorul, fiind socotit nevinovat, oricare ar fi el.

Istoria consemneaza insa si un alt caz, socotit tot nevinovat, dar care a deranjat la timpul sau un oras intreg. La inceputul secolului al XVIII-lea, pe timpul lui Petru cel Mare, in capitala Rusiei, alarma generala trezea din somn toti locuitorii. Cum am zice astazi, cod rosu de incendiu.

Abia dupa ce au iesit oamenii din case, si-au dat seama cu totii ca nu arde nimic, nu iese fum, dar in acea dimineata era tocmai 1 aprilie. Autoritatile l-au prins imediat pe faptas si au cerut tarului sa hotarasca asupra pedepsei ce i se va aplica.

Se zice ca tarul le-ar fi raspuns: bine ca n-a fost o tragedie adevarata; iar, daca-i comedie, lasati comediantii sa joace cum stiu, iar noi sa radem la jocul lor, pentru ca rasul prelugeste viata.

Poate ca tarul avea multa dreptate, sau poate ca-i o gluma, nu-mi dau seama.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Semnificatia zilei de 1 aprilie, #farse 1 aprilie, #pacaleli 1 aprilie , #farse
Comentarii
Poza pasco
pasco
rank 5
De la diavol se trage pacalelile