Precedentul Mitrea. Ce urmeaza dupa demisia lui Gabriel Oprea sta in pixul lui Iohannis

Vineri, 23 Septembrie 2016, ora 17:57
11762 citiri
Precedentul Mitrea. Ce urmeaza dupa demisia lui Gabriel Oprea sta in pixul lui Iohannis
Foto: Arhiva Hepta.ro

Gabriel Oprea si-a anuntat pe Facebook demisia din Senat, dar pana la momentul in care procurorii il vor putea urmari penal in dosarul mortii lui Bogdan Gigina mai este cale lunga.

In primul rand, demisia trebuie inregistrata oficial la Senat, anuntata in plen si apoi publicata in Monitorul Oficial. Abia din acel moment Senatul nu mai are nicio atributie cu privire la acest caz, rolul lui fiind preluat de presedintele Romaniei, conform prevederilor Legii raspunderii ministeriale in cazul fostilor ministri.

Ramane de vazut ce decizie vor lua ulterior procurorii DNA in cazul lui Gabriel Oprea, dar tinand cont de reactiile inregistrate dupa votul dat in Senat, atat din partea DNA, cat si a procurorului sef Laura Codruta Kovesi, putem presupune ca o noua cerere de avizare a inceperii urmaririi penale va fi adresata presedintelui Klaus Iohannis.

Un precedent aproape identic a fost inregistrat in 2008, dar la Camera Deputatilor.

Social-democratul Miron Mitrea, deputat si fost ministru al Transporturilor, a fost scapat de urmarire penala prin votul colegilor sai deputati in data de 13 august.

Miron Mitrea si-a anuntat demisia in plenul Camerei Deputatilor la data de 3 septembrie 2008, motivand ca recurge la acest gest pentru a nu i se mai reprosa ca se ascunde in spatele imunitatii.

Pe 1 octombrie 2008, procurorii DNA au inceput urmarirea penala impotriva lui Mitrea Miron in dosarul privind renovarea casei mamei sale, in baza unui aviz obtinut de la presedintele Traian Basescu, dosarul fiind acelasi cu cel prezentat la Camera Deputatilor.

Ulterior, Mitrea a obtinut un mandat de senator (2008 - 2012) si un nou mandat de deputat (2012 - 2016), social-democratul sustinandu-si in permanenta nevinovatia.

Cu toate acestea, in februarie 2015, el a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare pentru luare de mita si incarcerat la Penitenciarul Poarta Alba. El a fost eliberat conditionat in 19 mai 2016.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Oprea demisie Senat aviz presedinte , #DNA