Cum a murit politistul Gigina: Oprea impunea timpi de deplasare foarte scurti si insista "draconic" pentru punctualitate - rechizitoriu DNA

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 04 Mai 2018, ora 16:41
40868 citiri
Cum a murit politistul Gigina: Oprea impunea timpi de deplasare foarte scurti si insista "draconic" pentru punctualitate - rechizitoriu DNA
Foto: Arhiva Hepta.ro

Motociclistul care deschidea coloana oficiala a lui Gabriel Oprea trebuia sa ajunga primul in intersectii, sa se asigure ca traficul este oprit, daca este cazul sa dirijeze traficul rutier pentru a facilita trecerea coloanei, dupa care - in momentul apropierii restului coloanei - sa se deplaseze cu viteza sporita catre urmatoarea intersectie pentru a repeta acest proces.

Acest mod de lucru corespunde si situatiei din seara de 20 octombrie 2015, in cazul agentului de politie Bogdan-Cosmin, care mergea pe motocicleta in fata coloanei lui Gabriel Oprea.

Politistul a stat in intersectia strazii Stirbei Voda cu Calea Plevnei, pana cand a ajuns coloana, iar apoi a accelerat catre urmatoarea intersectie, cea cu Splaiul Independentei, imprejurare in care s-a produs accidentul soldat cu decesul acestuia.

Detalile apar in rechizitoriul DNA prin care fostul viceprim-ministru pentru Securitate Nationala si ministru al Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a fost trimis in judecata pentru ucidere din culpa.

27 de agenti in strada

In seara accidentului, pe traseul coloanei lui Oprea, care venea din strada Jandarmeriei catre locuinta politicianului din zona Eroilor, aproape toate intersectiile, incepand cu cea de la Piata Pietei Libere, au fost asigurate cu agenti de politie; in total - 27 de politisti rutieri.

"Prin impunerea unor timpi de deplasare foarte scurti si prin insistenta draconica pentru punctualitate, inculpatul Oprea Gabriel a impus echipajelor de politie rutiera un mod de lucru foarte periculos, determinand politistii rutieri sa circule cu viteze mult dincolo de limita de siguranta", acuza procurorii DNA.

Avea echipaje permanente la dispozitie

Potrivit DNA, Oprea ar fi dispus sa beneficieze de insotire cu echipaje de politie rutiera cu titlu permanent, ca aceste echipaje sa fie formate atat dintr-un autoturism de politie rutiera (un agent si un ofiter de politie rutiera), cat si dintr-o motocicleta a Politiei Rutiere.

Politistii functionau in cadrul compartimentului special (Serviciul Operativ Special) din cadrul Brigazii de Politie Rutiera a Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti care asigurau insotirea coloanelor oficiale.

In cadrul acestui serviciu au fost desemnati agenti care aveau ca atributii exclusive insotirea ministrului, intr-o structura permanenta care presupunea asigurarea concomitenta a 3 politisti pentru fiecare post (doua schimburi si o rezerva).

Erau permanent la dispozitia ministrului, asteptand-l dupa fiecare deplasare in imediata apropiere a destinatiei.

In medie erau 5 deplasari zilnice

Din analiza inscrisurilor oferite de politie, Oprea realiza in medie aproximativ 5 deplasari zilnice pe parcursul carora era insotit de echipaje ale Politiei Rutiere.

Spre exemplu, in intervalul 2 ianuarie - 21 octombrie 2015 s-au realizat 1.602 misiuni de insotire a deplasarilor efectuate de ministrul de Interne pe raza municipiului Bucuresti.

Numarul total al acestor misiuni este de aproximativ 3 ori mai mare decat cele realizate in aceeasi perioada pentru insotirea presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis (580 de deplasari), si de aproximativ doua ori mai mare decat cel corespunzator prim-ministrului, Victor Ponta (814 deplasari), demnitari indreptatiti la insotire permanenta conform prevederilor legale.

Mergea cu coloana si la vizitele private

Din probele administrate in cauza a rezultat ca ministrul Oprea a fost insotit in cvasi-totalitatea deplasarilor, intr-un regim rezervat de lege exclusiv presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua camere ale Parlamentului si prim-ministrului.

Aceste insotiri includeau deplasarile zilnice la sediul MAI si cele saptamanale la sedintele de guvern, imprejurari care nu pot fi calificate ca "situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta", in sensul avut in vedere de legiuitor.

"Totodata, Politia Rutiera a insotit deplasarile inculpatului Oprea Gabriel la destinatii cu vadit caracter privat (vizite particulare, sediile unor partide politice, restaurante, sedii ale unor televiziuni, revenirea zilnica la locuinta personala), inclusiv in afara programului de lucru si in zilele nelucratoare", mai acuza DNA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Gabriel Oprea rechizitoriu, #Gabriel Oprea ucidere din culpa, #Gabriel Oprea Bogdan Gigina , #DNA