Politistii le cer lui Iohannis si Ciolos sa scoata imunitatea din Constitutie: In memoria lui Bogdan Gigina

Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 20:48
46252 citiri
Politistii le cer lui Iohannis si Ciolos sa scoata imunitatea din Constitutie: In memoria lui Bogdan Gigina
Foto: Arhiva Ziare.com

Sindicatul Politistilor din Romania "Diamantul" a cerut, miercuri, premierului si presedintelui Romaniei, intr-o scrisoare deschisa, sa initieze procedurile de modificare a Constitutiei in privinta imunitatilor de care se bucura parlamentarii.

Totodata, ei au criticat votul de luni al senatorilor, care au respins cererea DNA de urmarire penala a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa.

"In memoria agentului de politie Bogdan Gigina, decedat in misiune in timp ce asigura protectia ex-ministrului Gabriel Oprea, va rugam respectuos sa initiati procedura de revizuire a Constitutiei (...) in scopul modificarii art. 109 si eliminarii privilegiului acordat ministrilor de a nu fi urmariti penal pentru fapte savarsite in exercitiul functiilor incredintate, fara incuviintarea Camerelor Parlamentului sau a Presedintelui Romaniei", arata sindicatul in scrisoarea deschisa adresata presedintelui Klaus Iohannis si premierului Dacian Ciolos.

Iohannis, Ciolos si seful CSM, invitati sa sesizeze CCR in cazul Oprea

Sindicalistii considera ca votul in favoarea cererii DNA nu ar fi afectat prezumtia de nevinovatie a lui Gabriel Oprea, astfel ca actiunea din Parlament nu a fost decat un vot pentru blocarea justitiei.

"Ne simtim indreptatiti sa apreciem ca aceasta maniera de exercitare a prerogativelor parlamentare, in scopul obstructionarii justitiei si in scopul impiedicarii aflarii circumstantelor in care a decedat un tanar politist aflat in misiune, este un afront adus fiecarui politist activ si societatii, in ansamblul ei", mai spun sindicalistii.

Romanii ies in strada dupa ce Senatul l-a slavat pe Oprea, USR se alatura: Cerem dreptate

Politistii sustin ca sunt deja prea multe situatii in care Parlamentul a blocat actiunile justitiei folosindu-se de imunitatile acordate prin prisma functiei ocupate.

"Politistii sunt pregatiti in scolile de politie sa stea cu fata la infractori si sa aiba incredere in conducatorii lor. Imaginea pe care ne-o creeaza un senator, fost ministru, care, ajutat de o prevedere constitutionala si de colegii sai parlamentari, nu vrea sa se supuna unui control de legalitate al actiunilor sale circumscrise evenimentului mortii unui politist in misiune nu se potriveste cu imaginea valorilor statului de drept pe care politistii au jurat sa le apere, chiar cu pretul vietii", mai scriu sindicalistii.

Oprea sustine ca votul colegilor nu il salveaza si acuza DNA ca face "jocuri" (Video)

Amintim ca solicitarea DNA de urmarire penala a lui Gabriel Oprea pentru ucidere din culpa a fost respinsa, luni, in plenul Senatului, cu 73 de voturi "impotriva", 45 "pentru" si sase abtineri.

Dupa vot, presedintele Klaus Iohannis s-a declarat "profund dezamagit" si a atras atentia ca politicienii care vor bloca justitia nu se vor bucura de respect din partea cetatenilor.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#Sindicat politisti Oprea, #Oprea modificare Constitutie , #DNA
Comentarii