Avea dreptul Gabriel Oprea sa beneficieze de coloana oficiala? Ce spune un fost ministru de Interne

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 13:16
10762 citiri
Avea dreptul Gabriel Oprea sa beneficieze de coloana oficiala? Ce spune un fost ministru de Interne
Foto: Ziare.com

Cazul politistului Bogdan Gigina, care a murit marti seara dupa ce a cazut intr-o groapa din Bucuresti, in timp ce era antemergator in coloana oficiala a ministrului de Interne Gabriel Oprea, a starnit ample controverse in ultimele zile.

Asta pentru ca, potrivit Codului Rutier, ministrul de Interne nu are dreptul la coloana oficiala decat in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta.

Cazul politistului mort: Se cere demisia lui Gabriel Oprea

Traian Igas, fost ministru de Interne in perioada septembrie 2010 - februarie 2012, a declarat pentru Ziare.com ca si el a beneficiat de coloana oficiala, insa doar in momentul in care se afla in misiuni speciale.

"Atunci cand ministrul de Interne se deplaseaza in misiuni speciale exista aceasta posibilitate si acest drept de a uza de un antemergator. Eu, cat am fost ministru de Interne, atunci cand eram in misiuni speciale, aveam o masina de politie in fata care ma ajuta sa depasasec anumite blocaje pentru a nu intarzia la evenimentele la care trebuia sa particip.

Eu, personal, nu stiu de unde si incotro se indrepta domnul Oprea in momentul in care s-a produs acest accident. Poate ca intrebarile multora dintre noi la un moment dat vor avea un raspuns, pentru a afla exact adevarul si cred ca el trebuie sa apara intr-un final la suprafata", a declarat Traian Igas.

Intrebat ce inseamna aceste "situatii deosebite" in urma carora, potrivit legii, un ministru de Interne poate beneficia de coloana oficiala, Traian Igas a spus ca este vorba despre situatii neprevazute care apar si trebuie sa ajungi foarte repede intr-un anumit loc.

"Eu vorbesc mai mult teoretic acum, nu ma duc aplicat pe ceea ce s-a intamplat in mandatul altor ministri. Poate fi de exemplu o intalnire oficiala a MAI la Ploiesti si primul ministru convoaca de urgenta o intalnire la Guvern. Sigur ca sunt lucruri neprevazute si atunci poti apela la un antemergator ca sa poti sa ajungi la timp. Nu neaparat ca pleci de la minister la Guvern si iti trebuie mai multe masini sa te ajute in trafic", a explicat Igas.

In schimb, fostul ministru de Interne a spus ca nu i se pare justificata folosirea mai multor masini de politie in coloana oficiala.

"Eu de cate ori am folosit politia, am folosit o singura masina ca antemergator. Din cate am citit in presa se pare in coloana (a lui Gabriel Oprea - n.red.) erau mai multe masini, ceea ce din punctul meu de vedere nu se justifica. E suficient sa te scoata din anumite blocaje o singura masina a politiei", a mai afirmat Igas.

Au existat si voci care au spus ca politistul care a murit marti seara nu ar fi avut voie sa fie pe motocicleta in conditii de frig si ploaie.

In acest sens, Traian Igas a explicat ca in perioada in care el a fost ministru de Interne motocicletele nu circulau toamna si iarna, cand conditiile meteo erau nefavorabile.

"In legislatura mea, pe perioada de toamna-iarna, motocicletele erau parcate in garaj, nu erau folosite. Gabriel Oprea putea sa foloseasca fara niciun fel de problema o singura masina", a incheiat Traian Igas.

Bogdan Gigina, politist de la Brigada Rutiera, a murit, marti seara, dupa ce a cazut cu motocicleta intr-o groapa de pe un bulevard din Capitala unde au loc lucrari.

El a fost preluat urgent de la fata locului si transportat la Spitalul Universitar, insa manevrele de resuscitare au esuat. Barbatul avea 28 de ani si lucra de la 20 de ani la Brigada Rutiera a Capitalei.

Desi initial s-a spus ca politistul se afla in trafic pentru a fluidiza circulatia, un comunicat al Politiei Romane a aratat ca Bogdan Gigina facea parte din coloana oficiala a ministrului de Interne, Gabriel Oprea.

"Politistul se afla in exercitarea atributiunilor de serviciu specifice Politiei Rutiere, conform reglementarilor legale in domeniu, fiind angrenat in dispozitivul mobil si fix de fluidizare a traficului rutier in municipiul Bucuresti, asigurand deplasarea in siguranta, a unei coloane oficiale, precum si a celorlalti participanti la trafic.

Coloana oficiala a viceprim-ministrului pentru securitate nationala, ministrul Afacerilor Interne, de care demnitarul beneficia in conditiile legii, se deplasa cu o viteza adaptata la conditiile meteo si de trafic existente, pe traseul Baneasa - P-ta. Presei Libere - Arcul de Triumf - P-ta. Charles de Gaulle - P-ta. Victoriei - Bd. Uranus - Str. Stirbei Voda, dupa ce acesta participase la o activitate in cadrul unei institutii din domeniul securitatii si ordinii publice", se precizeaza in comunicat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#politist mort groapa Bucuresti, #politist mort Gabriel Oprea, #politist mort coloana oficiala , #ministru de Interne