Gabriel Oprea: Versurile imnului, interzise dar niciodata uitate

Vineri, 29 Iulie 2011, ora 14:40
2195 citiri
Gabriel Oprea: Versurile imnului, interzise dar niciodata uitate
Foto: Arhiva

Ministrul Apararii Nationale, Gabriel Oprea, a rememorat, vineri, la ceremonia de marcare a Zilei Imnului National, influenta pe care cantecul "Desteapta-te romane!" a avut-o de-a lungul timpului asupra ostasilor romani, dar si perioada in care acesta a fost interzis de puterea comunista.

"Istoria acestui imn este tulburatoare si fascinanta in acelasi timp. Aparut in efervescenta zilelor revolutionare ale anului 1848, pe versurile poetului Andrei Muresanu, 'Desteapta-te romane!' s-a impus rapid in constiinta maselor, fiind interpretat cu entuziasm pe timpul manifestarilor publice ale vremii.

Cantecul a insuflat curaj ostasilor Armatei Romaniei in timpul Razboiului de Independenta sau in aprigele inclestari ale celor doua razboaie mondiale. Nu este de mirare ca 'Desteapta-te romane!' a fost unul dintre primele cantece patriotice interzise de puterea comunista instalata imediat dupa abdicarea Regelui Mihai, in anul 1947. Simpla lui fredonare putea atrage ani grei de temnita", a afirmat ministrul Gabriel Oprea.

El a reamintit si zilele Revolutiei din 1989, cand acordurile "tulburatoare" ale cantecului s-au inaltat din zeci de mii de piepturi, insufland curaj manifestantilor, "care marturiseau, pe versurile interzise atatia ani, dar niciodata uitate, ca aspiratia catre libertate si demnitate nu poate fi stearsa din constiinta poporului roman".

"Imnul si Drapelul ne reprezinta ca natiune in fata intregii lumi, de aceea cred ca nu exista roman care sa nu tresara atunci cand, cu ocazia manifestarilor publice sau dupa izbanzile internationale ale sportivilor nostri si in orice alta ocazie, vede drapelul tricolor ridicandu-se pe catarg in acordurile Imnului national. In calitatea mea de ministru al Apararii Nationale, dar si de cetatean al Romaniei, imi exprim, alaturi de dumneavoastra, pretuirea si respectul deplin fata de unul dintre cele mai mari simboluri ale tarii noastre, Imnul National", a adaugat ministrul Gabriel Oprea.

Referindu-se la semnificatia pe care imnul o are pentru militarii Armatei Romaniei, ministrul a subliniat ca, alaturi de drapel, imnul poarta ''cu semetie si mandrie'' incarcatura simbolica a unitatii si identitatii istorice si culturale, a onoarei, demnitatii si integritatii poporului roman.

La ceremonia organizata de MApN impreuna cu Ministerul Administratiei si Internelor, Prefectura Bucuresti si Primaria Generala a Capitalei, din fata Cercului Militar National, au participat, alaturi de ministrul Gabriel Oprea, prefectul Capitalei, Mihai Atanasoaei, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara, presedintii UNPR Marian Sarbu si Cristian Diaconescu, parlamentari progresisti, sefii de arme din minister, reprezentanti ai unor institutii civile si militare, atasati militari straini acreditati la Bucuresti, veterani de razboi, cadre militare in rezerva si in retragere dar si numerosi bucuresteni.

La finalul ceremoniei muzica reprezentativa a armatei a interpretat un colaj de cantece patriotice. Evenimentul s-a incheiat cu inaltarea Drapelului si intonarea Imnului national.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#ziua imnului gabriel oprea, #versuri imn interzise , #ministrul Apararii