Ziare.com

Noul statut al soldatilor si gradatilor voluntari, adoptat de Senat

Luni, 22 Februarie 2010, ora 21:31

   

Noul statut al soldatilor si gradatilor voluntari, adoptat de Senat
Proiectul de lege pentru modificarea Legii privind statutul soldatilor si gradatilor voluntari, care prevede ca acestia sa poata fi tinuti in armata pana la 45 de ani si sa aiba aceleasi drepturi ca si cadrele militare, a fost adoptata luni de Senat, in prezenta ministrului Apararii Gabriel Oprea.

Astfel, in cadrul prezentarii din plenul Senatului, ministrul Gabriel Oprea a subliniat necesitatea imbunatatirii cadrului legislativ care reglementeaza statutul soldatilor si gradatilor voluntari.

"Armata Romana are statutul de armata profesionista si a dovedit de multe ori ca este un corp de elita si este firesc sa aiba si drepturi pe masura profesionalismului. Trebuie sa adoptam acele masuri menite sa sporeasca drepturile militarilor. Statul nu trebuie sa ii abandoneze pe militari la 40 de ani, dimpotriva, trebuie sa le putem oferi militarilor mai multe sanse, chiar dupa terminarea carierei in Armata", a spus ministrul Apararii, care a adaugat ca modificarea legii soldatilor si gradatilor voluntari va atrage mai multi tineri in Armata, se arata intr-un comunicat al MApN, remis, luni, agentiei NewsIn.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 384/2006 privins Statutul soldatilor si gradatilor voluntari a fost adoptat de Senat cu 105 voturi pentru, niciunul impotriva si fara abtineri.

Senatul a votat modificarile Guvernului asupra Statutului functionarilor publici

Plenul Senatului a adoptat luni si proiectul de modificare a Legii 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, in calitate de prima camera sesizata, cu 69 de voturi pentru, 44 impotriva si 1 abtinere, act normativ elaborat de Guvern in urma declararii drept neconstitutionale a OUG 37 si OUG 105.

Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, le-a explicat senatorilor care sunt principalele modificari legislative, referindu-se in primul rand la "transformarea functiilor de conducere de natura contractuala de director coordonator si de director coordonator adjunct la institutiile publice deconcentrate, in functii publice de conducere conform Legii 188 sub denumriea de director si director adjunct".

In plus, a spus Blaga, la ANFP se vor organiza numai examenele pentru ocuparea functiilor de director si de secretar al Consiliului Local.

Ministrul a mai precizat ca Legea Guvernului reglementeaza dreptul ANFP de a suspenda organizarea si desfasurarea unui concurs la un examen daca se constata ca nu au fost indeplinite conditiile legale. Actul normativ stabileste si reguli procedurale pentru detasarea, transferul si exercitarea cu caracter temporar a functiilor publice corespunzatoare categoriilor inaltilor functionari publici si functionarilor publici cu regim special.

Executivul si Parlamentul au, conform Constitutiei, 45 de zile la dispozitie pentru a pune in acord cu Legea fundamentala prevederile din actele normative care au fost declarate neconstitutionale. Acest termen expira in 27 februarie.

Mii de directori ai serviciilor deconcentrate - precum ANAF, Garda Financiara, inspectiile sanitar-veterinare - au fost demisi la nivel national in luna aprilie 2009, in baza OUG 37. Prin aceasta OUG, persoanele cu functii de conducere din deconcentrate pierdeau statutul de functionar public si deveneau directori coordonatori ai acestor institutii, care-si exercitau mandatul in baza unui contract de management.

Sursa: rNews

Articol citit de 3837 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.Platforma pentru solutionarea online a litigiilor