Opinii: Dupa deget, independentii inghit toata mana

Marti, 23 Martie 2010, ora 09:55
3300 citiri
Opinii: Dupa deget, independentii inghit toata mana
Foto: wordpress

Independentii au inceput sa-si ia nasul la purtare in ceea ce priveste actul de guvernare si relatia cu PD-L. Si nu numai.

Marirea accentuata a grupului generaza forta pentru noi negocieri cu partidul premierului Emil Boc si pentru pretentii politice din ce in ce mai insemnate. Asa a ajuns generalul Oprea "sa santajeze" guvernul pe care il sustine, evident, din interes national. Si asa a ajuns PD-L sa cedeze in fata unor cereri ale acestora.

De la cativa membri plecati din frustrare, dezamagire sau exces de orgoliu politic si personal, grupul independentilor a atras in mod natural un alt fel de personaje. Acestea fac parte din categoria larga a oportunistilor care au vazut ca mai exista loc pe culoarul de stanga si care cred ca atunci cand esti la putere esti mai in siguranta decat in opozitie. Ei cred ca atacul asupra PSD va genera o mutare a unei parti a electoratului de stanga catre ei.

Si astfel va echilibra monopolul celui mai vechi partid de stanga. Nu judeca deloc gresit. Ramane insa de vazut cat de serioasa va fi aceasta constructie din punct de vedere ideologic si al actiunii politice si cum o va percepe populatia.

Proiectul formarii unui nou partid de stanga are insa cateva semnificatii importante pentru politica romaneasca si pentru sistemul de partide din Romania.

In primul rand, aparitia unui nou partid politic contrazice flagrant proiectul societatii majoritare la care presedintele Traian Basescu si PD-L viseaza. Intentia fortarii formarii unei democratii majoritare in care sa existe numai doua partide, unul pe partea dreapta si altul pe partea stanga, este gresita. Si nu este gresita din punct de vedere teoretic, ci din punct de vedere practic, al realitatii politice.

In istoria recenta de dupa 1989, Romania nu a fost dominata de un clivaj semnificativ major care sa imparta societatea in doua si care sa duca la formarea numai a doua partide. Romania nu are o asemenea traditie.

Clivajul comunism-anticomunism de la inceputul anilor '90 a impartit intr-adevar societatea in doua grupuri majore, FSN, anti-FSN, la randul lor formate din mai multe partide.

Practic nu a existat numai un partid comunist si altul anticomunist, ci au fost mai multe. Ulterior, dupa ce clivajul a disparut partidele si-au continuat existenta si chiar au cooperat. In acest sens vezi guvernarea PSD-PD-L si relatia dintre PNL si PSD.

Astfel, introducerea unui sistem de vot majoritar nu este propice unei democratii consensuale, ci este caracteristica unei viziuni eronate si prost intelese. Viitorul partid al independentilor nu vor sustine o astfel de modificare care ar afecta existenta lor pe piata politica.

In al doilea rand, infiintarea unui nou partid arata ca sistemul de partide este in continua miscare si autoreglare. Acesta contrazice viziunea autocreata a unor politicieni care nu inteleg ca interesele intr-o societate sunt diverse si ele tind sa genereze, fie noi partide politice, fie diverse grupuri de interese. Grupul independentilor isi exerseaza interesele oportuniste pe o guvernare subreda care are nevoie de sustinere.

In fond, orice resursa financiara este binevenita intr-o etapa a unui partid in formare. Sustinerea guvernarii de catre grupul Oprea-Sarbu-Diaconescu echivaleaza cu un ajutor de somaj dat de catre guvern unui partid sarac.

In al treilea rand asistam la metamorfoza unui grup cu interese divergente. Fostii liberali au aflat de la televizor ca noua formatiune politica va fi de centru stanga si ca acesteia nu ii este simpatica cota unica de impozitare.

In aceste conditii presiunea interna pe care o genereaza nucleul de decizie din jurul celor trei ii va determina pe fostii liberali fie sa se adapteze, dupa modelul Vanghelie, fie sa se inscrie in PD-L, ale carui valori sunt mai apropiate de fugarii liberali.

In consecinta existenta UNPR - Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei-(nu-i asa ca numele rezoneaza cu principalul lor scop, al apararii interesului national?) va complica existenta PD-L si a proiectelor sale. Crescut la sanul lui Traian Basescu si bagat de el in deciziile importante ale vietii politice grupul independentilor incepe usor-usor sa muste din mana care l-a hranit. Asa ca ne intrebam, pana cand va suporta tatal adoptiv atitudinea obraznica a fiului nelegitim?

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#partid independenti, #Gabriel Oprea independenti , #partidul independentilor
Comentarii
I
I.E.Feher
rank 1
Romania nu are o asemenea traditie cu doar 2 partide", dar are traditia de la ilici si ai lui cu n-partide de buzunar;-(