Vremuri politice interesante

Duminica, 21 Martie 2010, ora 12:42
5146 citiri
Vremuri politice interesante

Lumea politica este mai fluida decat oricand in ultima vreme si este posibil sa asistam cat de curand la mutatii majore.

Noul partid de stanga, fondat de trio-ul Oprea-Diaconescu-Sarbu este la un pas de taierea panglicii, PSD este obligat sa reactioneze la provocare si, deja, Victor Ponta da semne ca ar fi inteles uraganul ce se apropie, PNL infrunta un pericol de moarte, de care, deocamdata, nu pare a fi constient, iar PD-L, aparent marele beneficiar al momentului politic, traverseaza chinurile facerii unui nou statut si este intr-un moment de rascurce - drumul PSD-ului sau drumul reformei. Interesante vremuri, nu-i asa?

Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei a depus actele de infiintare la tribunal. Se declara partid de centru stanga, deci undeva pe la dreapta PSD.

"Politicile de stanga moderne nu sunt reprezentate in Romania de nicio formatiune politica.(...) UNPR se adreseaza tinerilor, care au nevoie de indrumare la inceput de viata, familiilor tinere, care au nevoie de sprijin pentru a-si creste copiii si a se realiza din punct de vedere profesional, generatiilor active pentru care statul nereformat este adesea un obstacol in implinirea personala si generatiilor care, in cursul vietii active, au contribuit la constructia acestei tari si au, acum, nevoie de sustinere pentru o viata decenta", se arata in programul UNPR.

Ce inseamna, practic, acest lucru? Ca noul partid tinteste in principal electoratul de stanga urban, activ, mai aproape de clasa medie. Pe acest electorat, intr-adevar nereprezentat deocamdata, se va da marea batalie dintre UNPR si PSD. Atat doar ca in conducerea social democratilor, cu exceptia lui Victor Ponta, nu exista figuri care sa-l atraga.

In schimb, noul partid are doua figuri extrem de reprezentative: pe Marian Sarbu, fost sindicalist modernizat, si pe Cristian Diaconescu, profesionist cu certa alura de tehnocrat.

Daca ei vor asigura imaginea partidului, Gabriel Oprea va lucra la departamentul sacose, caci, sa nu ne amagim, un partid nu poate fi cu adevarat modern si reformist cat timp in fundatia sa sunt ingropati oameni precum Miki Spaga, Eugen Nicolicea sau Culita Tarata.

Dar PSD nu poate ataca acest aspect cat timp cand pana mai ieri i-a avut pe toti membri respectati si aparati in fata legii. Asa se face ca social democratii au de ce sa se teama ca nu va trece mult timp pana cand vor ramane mai mult cu electoratul rural si cu pensionarii pe care-i va rata Marian Sarbu.

Victor Ponta pare sa fi inteles pericolul, daca ne uitam la reactia sa radicala in fata scandalului Voicu. Dupa aparitia stenogramelor, presedintele PSD s-a dezis urgent de senatorul PSD, a carui suspendare din partid, pana la clarificarea aspectelor juridice, a anuntat-o.

Ca sa vezi dracie, omul lui Adrian Nastase, cel care a votat cu doua maini impotriva ridicarii imunitatii mentorului sau acuzat de coruptie, se arata acum intransigent si nu doreste ca un potential dosariabil sa se ascunda dupa partid.

Mare mai trebuie sa fie morcovul in Kiseleff! Dar ar putea fi mai mult decat atat. Presedintele PSD are tot interesul sa mai scape din oamenii lui Mircea Geoana cu mari probleme de imagine, acum Catalin Voicu, maine Marian Vanghelie. Iar Victor Ponta a mai dat recent o mostra de luciditate si pragmatism.

In loc sa dea glas obsesiilor din partidul sau, a preferat sa se duca totusi la recentele consultari de Cotroceni, macar in cea de-a doua zi, si, se pare, a avut acolo o discutie chiar interesanta.

Atat de interesanta incat, la plecare, a vorbit inclusiv despre modificarea legii electorale, astfel incat invingatorul dintr-un colegiu sa nu mai poata pierde mandatul in favoarea celui de-al doilea sau al treilea clasat.

Presedintele PSD pare sa fi inteles ca pretul platit de propriul partid pentru cadoul facut liberalilor ar putea deveni in curand mult prea mare si de el ar putea ajunge sa beneficieze inclusiv UNPR. Victor Ponta este obligat la o maturizare politica mai rapida decat ne-am fi asteptat sau si-ar fi dorit domnia sa.

O maturizare pe care Crin Antonescu nu da semne ca o va mai trai. Liderul PNL, suit intr-o pozitie de forta si autoritate fara precedent in partidul liberal, este retras in lumea propriilor obsesii din cauza carora nu-si mai vede nici propriul interes, nici pe cel al partidului.

Crin Antonescu face greseala sa creada sincer ca voturile obtinute la prezidentiale au fost pozitive, deci i-ar apartine cu adevarat.

In realitate, mare parte din voturile acelea au fost voturi antiBasescu pe care le-ar fi obtinut orice candidat liberal cat de cat carismatic. Cu un alt contracandidat, care sa nu starneasca asemenea pasiuni negative si pozitive, Crin Antonescu nu ar fi luat probabil nici jumatate din cele doua milioane de voturi.

Ca dovada, cand a candidat impotriva lui Ionut Popescu intr-un colegiu din sectorul 1, in decembrie 2008, a pierdut la scor.

Cantonat in circumstantele care l-au facut mare, Crin Antonescu nu poate intelege ca Traian Basescu de-abia a fost reconfirmat prin vot popular, deci trebuie sa colaboreze institutional cu presedintele, indiferent cat ii e de greu, si ca acelasi Traian Basescu a iesit definitiv din competitia electorala.

Noii adversari vor fi altii si numai unul e cunoscut: Victor Ponta, care isi vede cu mult mai bine interesul.

In mod normal PD-L ar trebui sa profite de toate acestea. Dar democrat liberalii sunt acum la propria rascruce: devin primul partid care experimenteaza o reforma autentica si salvatoare sau trag tot ce poate de pe urma acestui episod de putere, rezervandu-si insa, constient sau nu, soarta social democratilor.

In partid exista o miscare reformista, alcatuita din personalitati remarcabile, dar aflate in afara pozitiilor de putere. Unde mai pui ca lipsa de tact a lui Cristian Preda este direct proportionala cu valabilitatea ideilor sale politice.

De partea cealalta, puterea in PD-L este detinuta de politicieni care nici nu vor sa auda de principii de tipul separarea functiilor guvernamentale de cele din partid.

Luni vom avea primul indiciu in privinta raportului de forte dintre cele doua tabere, dar prea mari motive de optimism nu cred ca sunt.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#UNPR Gabriel Oprea, #partid independenti electorat , #partidul independentilor