Gabriel Oprea a plagiat in teza de doctorat, luni afla verdictul oficial UPDATE

Marti, 26 Iulie 2016, ora 14:24
3698 citiri
Gabriel Oprea a plagiat in teza de doctorat, luni afla verdictul oficial UPDATE
Foto: Arhiva / B1TV

Fostul vicepremier Gabriel Oprea a plagiat, zeci de pagini din teza sa de doctorat fiind copiate din alte surse, au stabilit membrii Comisiei de stiinte juridice a CNATDCU, verdictul urmand sa fie dat oficial luni, 1 august.

Teza de doctorat cu titlul "Plangerea prealabila - perspectiva istorica", sustinuta de Gabriel Oprea, a fost analizata de un grup de lucru si de comisia din cadrul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), au declarat surse pentru Digi24.ro.

UPDATE: La scurt timp dupa aflarea vestii din presa, Gabriel Oprea a reactionat.

"Aflu din presa ca o comisie din CNATDCU ar fi stabilit ca lucrarea de doctorat pe care am sustinut-o in 2000 ar fi plagiat. Nu am mai multe informatii decat cele date "pe surse" de anumiti jurnalisti. Prin urmare, nu am ce comentarii sa fac in cazul acestui zvon. Deocamdata, singura informatie valida si oficiala este hotararea din 2015 a Consiliului National de Etica, in care scrie negru pe alb ca 'suspiciunile de plagiat nu se confirma'", a postat pe Facebook Gabriel Oprea.

Senatorul se refera la decizia CNE data in iulie anul trecut, cand el era vicepremier si Ministerul Educatiei era condus de Sorin Cimpeanu.

Marti dupa-amiaza, informatia cu privire la verdictul de plagiat a fost confirmata de purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei.

"Comisia juridica a CNATDCU a avizat prin vot electronic acest verdict. Pe 1 august, raportul Comisiei intra in Consiliul General al CNATDCU. Pe 1 august, Consiliul General al CNATDCU se va pronunta asupra verdictului de plagiat in cazul lucrarii de doctorat a lui Gabriel Oprea", a explicat Mirabela Amarandei.

Dupa aflarea verdictului, Gabriel Oprea il poate contesta, iar daca el ramane definitiv, ministrul Educatiei, Mircea Dumitru, ii va putea retrage acestuia titlul de doctor.

Fostul vicepremier si lider al UNPR si-a realizat teza de doctorat sub coordonarea lui Ion Neagu, fost senator PSD si avocat, si a sustinut-o public in 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti.

Verdictul de plagiat in cazul lui Gabriel Oprea a fost dat inca de anul trecut de presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, prof. Marian Popescu.

Miercuri, CNATDCU va raspunde oficial si contestatiei inaintate de fostul premier Victor Ponta (PSD) cu privire la verdictul de plagiat dat in cazul tezei sale de doctorat, informeaza Digi24.ro. In cazul in care contestatia este respinsa, Ponta isi va pierde titlul de doctor in stiinte juridice obtinut in 2002.

Vezi ce se intampla daca ramane definitiv verdictul de plagiat in cazul lui Victor Ponta, Mai poate ramane avocat? Va fi pus sa dea niste bani inapoi? Risca un proces penal?.

Un alt caz intens dezbatut zilele acestea este cel al primarului sectorului 3, Robert Negoita (PSD), de asemenea doctor in stiinte juridice (2012), care a recunoscut ca a plagiat, spunand ca s-a "lasat tentat de moda titlurilor academice".

Citeste mai multe despre sesizarile de plagiat:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gabriel Oprea plagiat teza doctorat, #sesizari plagiate, #Ponta contestatie plagiat , #plagiat