Comunicarea la UNPR si intrebarile fara raspuns ale vicepremierului Oprea

Autor: Antonio Momoc - trainer comunicare
Vineri, 30 Octombrie 2015, ora 09:42
3326 citiri

Presedintele Romaniei i-a recomandat ministrului de Interne, Gabriel Oprea, sa demisioneze ca urmare a comunicarii catastrofale in cazul politistului Bogdan Gigina, care si-a pierdut viata deschizand coloana oficiala a vicepremierului.

Chiar daca jurnalistii au dreptate sa ii reproseze presedintelui ca problema fundamentala, morala si legala, este legata de un potential abuz al ministrului, totusi comunicarea - sau gestionarea unei crize majore printr-o comunicare ineficienta - a jucat un rol cheie in cresterea tensiunii publice pe acest subiect amplificand scandalul, in special, in mediul online si cauzandu-i probleme de credibilitate si de onoare liderului UNPR.

Stim, desigur, ca nu tacerea a revoltat publicul, ci eventualul abuz de girofar si de politie din subordine, dar intrebarea este valabila: cum au gestionat criza Oprea si UNPR?

La inceput a fost tacerea. O tacere indelungata. Mai ales ca crestea numarul intrebarilor fara raspuns. Nu putine sunt personalitatile publice, companiile private, managerii sau chiar unii pretinsi specialisti in relatii publice care recomanda clientilor lor sau departamentelor de comunicare tacerea in situatii de criza.

Pe argumentul ca despre ce nu vorbesti nu exista. Pe logica ca daca vei tacea filosof ramai. Daca vorbesti e posibil sa ii faci sa auda si pe cei care nu cunoasteau problema.

Asa ca mai bine taci, subiectul de presa se stinge, apar alte teme in prime-time, mass-media isi reseteaza agenda, publicul uita, criza trece.

Poate ca sunt cazuri cand tacerea e bine-venita, din decenta. Dar nu atunci cand vorbim despre moartea unui om aflat la serviciu. Pentru ca atunci primii care vor sa stie de ce a murit sunt parintii lui, rudele apropiate. Si nici atunci cand esti suspectat de abuz in functie nu poti sa taci si sa nu explici cetatenilor care te platesc urgenta situatiei care obliga la viteza si la escorta Politiei Rutiere.

Nu taci atunci cand esti acuzat in spatiul mediatic ca folosesti institutiile statului in interes personal. Si mai ales nu taci atunci cand esti platit din bani publici, adica te afli in slujba cetatenilor care doresc raspunsuri imediate si lamuriri concludente.

Internetul si presa alternativa au setat si de aceasta data subiectul ca fiind unul major si de interes public si l-au adus in prim-plan pentru televiziuni si pentru marele public. Cu atat mai mult cu cat se considera nevinovat, vicepremierul trebuia sa vorbeasca.

Dupa 5-6 zile de tacere si dupa proteste in strada organizate initial pe Facebook si prin petitii online, vicepremierul a vorbit. Dar nu intr-o conferinta de presa, ci printr-o declaratie. Suspiciunile au crescut pentru ca o declaratie de presa construieste o poveste, de regula versiunea naratorului, in vreme ce o conferinta este un dialog si solicita perspective multiple asupra firului narativ.

Tacerea s-a suprapus cu intarzierea cu care MAI a trimis Parchetului documentele solicitate in legatura cu accidentul, cu traseul si cu urgenta care impunea viteza coloanei oficiale. Si pentru ca Ministerul de Interne a transmis opiniei publice mesaje contradictorii acest fapt i-a determinat pe unii lideri de opinie sa ceara demisia sau suspendarea ministrului de Interne, pentru ca din pozitia sa ar putea influenta ancheta.

Unii lideri de sindicat au incercat sa convinga publicul ca masina ministrului ar fi oprit la locul accidentului, dar afirmatia a fost infirmata mai apoi chiar de Gabriel Oprea. Aici vicepremierul a incercat sa ofere lamuriri: ar fi dorit sa opreasca, dar politistii de la circulatie l-au dirijat mai departe, timp in care domnia sa ar fi chemat SMURD si ar fi cerut sa fie tinut la curent permanent cu starea politistului accidentat.

Dar faptul ca nu a oprit intra flagrant in contradictie cu unul din dictoanele care il ghideaza moral si profesional pe Gabriel Oprea: "Nu lasam pe nimeni, in urma!"

Criza si-a atins apogeul dupa protestele din Bucuresti prin solicitarea demisiei ministrului Oprea din partea presedintelui Romaniei. Vicepremierul a reactionat tot prin declaratii de presa, mai mult constrans decat de buna-voie, justificandu-se prin faptul ca nu ar fi avut nicio zi de concediu si niciun fel de beneficiu mai mare decat oricare alt ministru de Interne de pana la el.

Dar eroarea altora nu obliga la repetarea ei. Mai ales atunci cand surse judiciare vorbesc despre masina ministrului de Interne, Gabriel Oprea, care ar fi efectuat 1.500 de misiuni de urgenta numai de la inceputul acestui an, adica 5 misiuni urgente pe zi care au avut nevoie de coloana oficiala.

Iar informatii recente arata ca in cazul dlui Oprea constituirea coloanelor oficiale se facea pe baza unor ordine intocmite pe baza unor legi demult abrogate.

Bomboana de pe coliva comunicarii catastrofale a UNPR in acest caz vine din mediul online. Pe pagina de Internet UNPR organizeaza un concurs - acum in derulare - prin care cei care preiau mesajele oficiale ale UNPR pe Facebook pot sa castige premii de activism si fidelitate.

Cine preia mai multe mesaje oficiale si primeste mai multe like-uri poate castiga la premiul intai o excursie pentru o persoana de 4 zile la Venetia. Premiul doi este un weekend in doi pe Valea Prahovei, iar premiul trei este o cina romantica la un restaurant in Bucuresti. In caz de egalitate de like-uri, departajarea se va face dupa "calitatea comentariului publicat in deschiderea link-ului distribuit, la aprecierea organizatorului concursului", adica la aprecierea UNPR.

Daca acest concurs pe Facebook s-a nascut ca o strategie de imagine a UNPR urmare a crizei din ultimele zile, el spune totul despre cum este tratata comunicarea publica la Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei. Comunicarea cu oamenii care vor raspunsuri la intrebari de interes public, nu mesaje politice care apara sau promoveaza interesele unui partid.

Antonio Momoc este conferentiar universitar doctor, trainer specializat in comunicare si managementul reputatiei. - Mai multe detalii pe antoniomomoc.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Oprea comunicare politist mort, #oprea comunicare UNPR , #politist mort