Scandalul care nu mai e despre Gabriel Oprea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 27 Octombrie 2015, ora 16:54
7797 citiri
Scandalul care nu mai e despre Gabriel Oprea

Scandalul urias starnit de moartea politistului Bogdan Gigina nu cred ca mai este in acest moment in primul rand despre persoana lui Gabriel Oprea, caruia i s-a intamplat deja dezastrul politic.

Cred ca a aratat tot ce era de aratat pentru o deplina conturare a profilului etic si chiar uman al domniei sale.

Dupa cum cred ca, din punct de vedere politic, dl Oprea zace alaturi de politist, de care nu vad cum s-ar mai putea desparti vreodata in cariera domniei sale.

Ceea ce mi se pare acum de maxima importanta este situatia unor institutii care au fost tarate in acest scandal si riscul major de decredibilizare in care ele se afla. Institutii de maxima importanta in stat.

In primul rand, Politia Romana. Nu mai sunt speculatii, sunt deja fapte incoerentele din comunicarea acestei institutii. Mai intai, vreme de aproape 48 de ore s-a vorbit despre o misiune de fluidizare a traficului, pentru ca dupa speculatii tot mai insistente si mai bine documentate sa apara totusi comunicatul care admite ca Bogdan Gigina facea parte din coloana oficala a ministrului de Interne. O prima inadvertenta foarte grava.

Grav mi se pare si faptul ca nu numai presa, dar nici macar Parchetul nu a aflat din primul moment ca Bogdan Gigina facea parte din coloana oficiala: "Am auzit si noi acest zvon, nu detinem niciun document care sa confirme, insa, lucrul acesta. Insa este o informatie care face obiectul unor verificari", spunea procurorul Adrian Tirlea de la Parchetul Tribunalului Bucuresti a doua zi dupa producerea accidentului.

O alta inadvertenta priveste primele minute dupa accident. In comunicat scrie asa: "Imediat dupa producerea accidentului, coloana oficiala s-a oprit la fata locului si au fost dispuse masuri pentru mobilizarea echipajelor medicale in vederea acordarii primului-ajutor, politistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti".

Vicepremierul admite insa ca nu a fost vorba chiar despre o oprire a coloanei, mai precis a oprit doar masina de politie din dispozitiv, dar nu si masina domniei sale, parte a coloanei.

Sigur, teoretic poate fi vorba despre nepricepere, despre lipsa de coordonare, dar poate fi in egala masura vorba despre tentativa de musamalizare. Si te poti oare gandi ca ea continua?

Mai ales cand afli dintr-un comunicat oficial al Parchetului ca MAI a intarziat sa trimita toate documentele solicitate.

Nici dupa o saptamana nu ajunsesera datele oficiale privind traseul coloanei oficiale si cele privind constituirea dispozitivului.

Au aparut declaratii ale unor politisti sub anonimat, dar si ale unor sindicalisti mai curajosi care vorbesc despre o autentica feudalizare a Politiei Romane.

Cand un politist spune ca ministrul de Interne numai la WC nu se duce fara antemergator, ce sa gandeasca omul simplu care isi petrece ore in sir in traficul infernal? Ca institutia care ar trebui sa serveasca interesul sau si care funtioneaza pe banii sai este un fel de serviciu privat al unui politician?

Vicepremierul pretinde ca nu poate da detalii despre destinatia si urgenta deplasarii din seara cu pricina pentru a nu prejudicia ancheta. Sincer nu stiu cum ar putea afecta investigatia daca dl Oprea ar spune deschis unde se ducea si care era urgenta. Dimpotriva, daca nu e nimic ce ascuns, cred ca aceste clarificari publice ar folosi anchetei.

Pentru ca in acest moment sub o uriasa presiune publica este Parchetul. Eu nu pun sub semnul intrebarii munca procurorului de caz despre care inteleg ca este tanar si profesionist. Plec de la premisa sincera ca isi va face treaba temeinic si cu maxim profesionalism, iar in final va ajunge la solutie care fie il va incrimina, fie il va dezincrimina pe dl Oprea. Dar ma tem ca oricare dintre solutii ar putea duce la un nou scandal.

Daca dlui Oprea ii va fi retinuta o responsabilitate, ce vor spune sustinatorii tot mai agresivi ai domniei sale? Istoria recenta a dosarelor DNA cu mari implicatii politice arata o ofensiva de demonizare a procurorului, asa cum a patit dl Uncheselu, de vanturare a binomului, trinomului sau mai stiu eu carei aliante oculte cu interese politice, ca Justitia face aranjamentele guvernarii etc.

Daca dimpotriva dl Oprea va fi considerat dincolo de orice culpa, oare o parte din societate nu se va intreba cat de corecte au fost datele trimise atat de greu de MAI condus de chiar cel care trebuie verificat?

Oare nu vor fi oameni care isi vor aminti ca procurul general Tiberiu Nitu este un apropiat al premierului si ca a fost numit in functie in urma a ceea ce presa a acuzat drept troc politic? Cati vor lua in calcul dezvaluirile lui Marian Vanghelie care sustine ca procurorul general insusi ar beneficia de coloana oficiala prin vointa dlui Oprea? Nu s-a grabit nimeni sa infirme aceasta acuzatie.

Cati isi vor aminti ca teza de doctorat a tocmai prim-adjunctului procurorului general, Bogdan Licu, a fost coordonata de nimeni altul decat Gabriel Oprea, o teza asupra careia planeaza suspiciuni de plagiat.

Cred ca dincolo de orice aspecte, etice sau politice, riscul urias de decredibilizare a acestor institutii esentiale ale statului ar trebui sa determine demisia ministrului de Interne, astfel incat ancheta penala, indiferent de rezultatul ei, sa fie eliberata de presiune.

Asta nu inseamna ca UNPR trebuie sa rupa coalitia sau ca trebuie sa pice Guvernul. Este vorba despre retragerea unui om, nu neaparat ca recunoastere implicita a vinovatiei, pe care dl Oprea si-o poate sustine in continuare cum se pricepe mai bine, atat in fata anchetatorilor, cat si in fata opiniei publice.

Este vorba despre imperativul de a proteja imaginea si credibilitatea unor institutii cu mult mai importante decat soarta unui om politic, oricum s-ar numi el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#politist mort coloana Oprea, #ancheta accident politist Oprea , #politist mort