Cearta pe coada Vulpii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 11 Ianuarie 2009, ora 15:28
4460 citiri
Cearta pe coada Vulpii

"Compromisul rational" se indreapta spre primul hop important, dupa ce Gabriel Oprea s-a repezit sa-si numeasca secretarii de stat si, chiar mai problematic, pe Virgil Adrelean la conducerea serviciului secret al Internelor. Si toate astea fara aprobarea lui Mircea Geoana aflat in Statele Unite.

Presedintele PSD il acuza acum pe Gabriel Oprea ca a actionat unilateral si nu a respectat disciplina de partid, iar pe Emil Boc ca a incalcat protocolul aliantei pentru ca a semnat numirile fara ca ele sa fi avut si aprobarea sa. Cert este ca numirile au fost publicate in Monitorul Oficial.

Dar de ce atata suparare pentru Virgil Ardelean, ca doar "Vulpea" e un prieten al tuturor puterilor, un adevarat supravietuitor zguduit oarecum de scandalul Hayssam? PSD a renuntat la ministerul Transporturilor, dupa care saliva Miron Mitrea, tocmai pentru a pune mana pe unul care detine un serviciu de informatii, singurul serviciu de informatii care nu ar fi fost sub controlul lui Traian Basescu.

Si in fruntea lui ar fi trebuit asezat un om de maxima siguranta si fidelitate. De exemplu, Ilie Botos. Cand colo, fara sa fi vorbit cu Mircea Geoana si cu baronii, Gabriel Oprea l-a numit acolo pe Virgil Ardelean, omul tuturor puterilor. Nu a facut-o chiar de capul lui, ci sprijinit de Ioan Rus si, probabil, cu binecuvantare de la Cotroceni. Ca dovada, rapiditatea cu care Emil Boc a semnat numirea si a publicat-o in Monitorul Oficial.

Supararea e cat se poate de mare cat timp, astfel, tocmai fragilul echilibru al serviciilor, atat de scump platit, este periclitat. PSD isi imparte singurul serviciu de informatii cu Traian Basescu, in timp ce presedintele isi mai face unul la ministerul Turismului.

Primul a ridicat sabia razboiului, Marian Vanghelie, cel care a luptat din greu sa-l puna la Interne pe Catalin Voicu. Organizatia de Bucuresti cere retragerea spijinului politic pentru ministrul de Interne. I s-au alaturat, in mod firesc, Viorel Hrebenciuc, Adrian Nastase si Ion Iliescu. Liviu Dragnea e si el cam nervos. Marian Oprisan s-a plasat de partea lui Oprea. In rest, multa circumspectie.

Presat din tara si lezat de independenta lui Oprea, Mircea Geoana a explodat si a anuntat ca il va chema pe ministrul de Interne la judecata partidului, luni. Supararea are, desigur, si intelesuri mai profunde decat ruperea echilibrului serviciilor. Mircea Geoana si baronii PSD care l-au sesizat poate ca nici nu l-ar fi respins pe Ardelean daca ar fi fost intrebati, dar n-au fost si exact asta e si marea problema.

La fel cum n-au fost intrebati nici in privinta returnarii banilor necheltuiti de catre primarii, ceea ce l-a infuriat cumplit, sa ne amintim, pe Liviu Dragnea. Cum n-au fost, probabil, intrebati nici in privinta ordonantei "pensia sau salariul" care loveste exact in electoratul de baza al PSD, pensionarii.

De altfel, Marian Vanghelie ii reproseaza lui Gabriel Oprea in primul rand faptul ca a decis numirile consultandu-se cu cine nu trebuie si altundeva decat in partid. Nu era, de altfel, un mare secret ca Gabriel Oprea nu este exact un dusman al lui Traian Basescu. Sa nu uitam ca pe 2 decembrie, anul trecut, el a mai primit o stea de general tocmai de la presedinte, avand in ultimii ani o crestere in grad remarcabila.

Una peste alta, pare ca PSD scapa lucrurile de sub control. Motiv de enervare pentru cei care credeau ca il detin si mana cereasca pentru aripa social democrata zburilta acum, care cere organizarea cat mai rapida a congresului si ataca guvernul din toate partile. Sa nu uitam ca, de exemplu, cel mai aprig critic, argumentat de altfel, al ordonantei "pensia sau salariul" este tocmai Alexandru Athanasiu, membru PSD.

Pe de alta parte, Mircea Geoana, daca dorea sa pastreze lucrurile sub control, nu avea decat sa stea in Romania in aceasta perioada atat de fierbinte. Plecarea lui relaxata in vacanta, in SUA, pe ideea ca totul va ingheta in asteptarea lui, a fost cat se poate de gresita.

Chiar lansand la o parte celelalte aspecte ale numirilor controversate de la Interne, oare chiar era normal ca decizii importante sa fie blocate in asteptarea lui Mircea Geoana plecat "la bai". Cu cat mai importanta e semnatura lui, cu atat mai impardonabila este vacanta sa prelungita tocmai la inceput de mandat.

Probabil ca Gabriel Oprea se va alege doar cu o sapuneala serioasa, pentru ca va fi destul de greu de trecut peste sustinerea Cotrocenilor. Ar putea fi sacrificat, intr-o situatie extrema, Virgil Ardelean, desi el se va strecura, probabil, minunat prin bresele din PSD avand sub brat un vraf consistent de dosare.

Alianta va merge mai departe, pentru ca, nu-i asa, nimeni nu pleaca de buna voie de la puterea de-abia apucata. Este insa clar ca taberele din PSD sunt cu cutitele pe masa. Adversarii "compromsului rational" arunca grenada dupa grenada, iar acest conflict este sursa singurei opozitii serioase.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Virgil Ardeleanu Vulpea, #cearta PDL PSD, #Oprea Ardelean Vulpea , #PSD