Dancu: Unii nu mai vor sa fie confundati cu Vangelie sau cu Mazare!

Luni, 01 Martie 2010, ora 14:03
1467 citiri
Dancu: Unii nu mai vor sa fie confundati cu Vangelie sau cu Mazare!

Sociologul Vasile Dancu atentioneaza ca aproape jumatate dintre alegatori agreeaza ideea infiintarii unui nou partid politic si ii critica pe cei care "trateaza simplist" aparitia partidului anuntat de Gabriel Oprea, acesta putand produce efecte benefice pentru stanga romaneasca.

"Acum vreo sase sau sapte luni, sub 30% din alegatori raspundeau pozitiv la intrebarea daca ar fi nevoie de un nou partid politic si cam toti atatia spuneau ca l-ar vota pe acest nou nascut politic sau il creditau cu ceva sanse la urmatoarele alegeri parlamentare. Acum aceasta cifra se apropie de 50% si cred ca este in primul rand un efect al mediatizarii masive. Mai mult, cei care se opun ideii ca un nou partid este necesar nu aduc argumente rationale, ci se multumesc sa-l faca praf pe Gabriel Oprea si independentii lui, sa-i pocneasca pe Diaconescu si Sarbu sau sa se planga de faptul ca Basescu este un dictator care face si desface partide", scrie vasile Dancu pe blog.

Acesta subliniaza faptul ca in ultimele decenii au aparut multe partide noi in Europa, "numai noi am avut obsesia sa refacem realitatea interbelica si ne-am chinuit sa refacem partidele istorice (prin istorie inteleg si partidul comunist prin FSN si ramurile de pe trunchiul sau)".

Dancu: Ni s-a sugerat de multe ori sa plecam, dar ramanem in PSD!

Increderea in partidele actuale este sub 10%, in timp ce peste 40% dintre romani isi leaga sperantele de un partid nou

"Cu toata explozia de partide din 1990, pana la urma nu au ramas decat partidele istorice si partidele care se confrunta etnic", mai spune acesta.

In plus, conform sondajelor, increderea romanilor in partide este la un nivel extrem de scazut.

"Partidele au un 10% incredere si 85% neincredere, Parlamentul este pe aproape, adica 14% incredere 85% neincredere. Acum vreo trei saptamani grupul independentilor lui Oprea avea 33% incredere iar respingerea (31%) si atitudinea neutra (28%). Probabil ca ceva ce este nou pare interesant , noul este un cui in care iti poti agata o speranta", mai explica Vasile Dancu.

De asemenea, acesta mai dezvaluie ca potrivit sondajelor realizate sub conducerea sa, raspunsul pozitiv la intrebarea privind nevoia unui nou partid a depasit deja 40% , la fel si procentul celor care spun ca ar vota un nou partid.

Pe de alta parte, sociologul recunoaste ca este nevoie de mult mai mult decat de cativa parlamentari pentru a infiinta un nou partid politic.

E nevoie de oameni credibili, care sa se poata adapta televiziunii, e nevoie de o mediatizare puternica si de un "un program politic care sa se adreseze spaimelor si sperantelor oamenilor".

In acelasi timp, "daca ar apararea un nou partid nu ar fi nici dezastrul stangii si nici victoria absoluta a lui Traian Basescu asupra opozitiei si democratiei", iar explicatiile sunt foarte clare.

Ce facem daca unii nu mai vor sa fie confundati cu Vangelie sau cu Mazare?

Vasile Dancu apreciaza ca nu poate fi vorba acum de "disolutia stangii" ci de o "diversificare" a ei. "Stanga canta pe mai multe voci, de la virulenta, trecand prin pacifism si ajungand la un centrism cu scapari de dreapta. De ce nu ar fi asta si la noi? Tinerii ar vrea un mesaj mai dur, mai anticapitalist, si asa social-democratia este considerata in multe culturi politice ca fiind prea bleaga, sau chiar este acuzata de colaborationism cu capitalismul triumfator", mai scrie acesta.

"Sigur, mai simplu ar fi sa-i infieram tovaraseste ca si tradatori pe cei care pleaca si au de gand sa faca un partid de centru stanga, dar ce facem daca unii nu mai vor sa fie confundati cu Vangelie sau cu Mazare? Poti sa-i obligi pe oameni sa ramana in acelasi partid toata viata? Mai ales cand un partid este confiscat, in stil balcanic, de o gasca care ajunge sa-l conduca in interes patrimonial, ca sa fiu elegant", mai acuza Vasile Dancu.

Totodata, din punct de vedere pragmatic, infiintarea unui nou partid de centru stanga poate ajuta la crearea unui pol de stanga puternic, care ar putea castiga alegerile viitoare, mai considera fostul senator PSD.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Vasil Dancu partid nou, #partid Gabriel Oprea, #infiintare partid, #demisii PSD , #PSD