Aspiratorul UNPR

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 03 August 2015, ora 07:03
4713 citiri
Aspiratorul UNPR

Nu stiu daca se mai indoieste cineva ca soarta guvernarii din Romania, ne place sau nu, depinde de UNPR. Partidul generalului Oprea este in acest moment indispensabil pentru mentinerea majoritatii, oricare ar fi ea.

Greu de spus in acest moment cu siguranta ce va face in urmatoarea perioada UNPR si pare ca Gabriel Oprea isi pregateste mai multe optiuni in perspectiva viitorului an electoral. Deocamdata UNPR este partener in cadrul coalitiei, insa situatia nu este foarte stabila din mai multe motive.

Pe de-o parte, este aproape vizibila aversiunea dintre Calin Popescu Tariceanu si Gabriel Oprea. Generalul face racolari de la ALDE spre furia lui CPT care il acuza explicit de inclinatie spre tradare.

Pe de alta parte, generalul Oprea a subliniat repetat ca fidelitatea domniei sale este fata de Victor Ponta, nu fata de PSD. E greu de spus cat va mai rezista Victor Ponta in functie, in conditiile in care Liviu Dragnea ii este incolacit in jurul gatului ca un boa politic.

Este posibil ca dl Dragnea, dincolo de declaratiile publice, sa fi calculat ca pentru PSD este mai avantajos sa abordeze alegerile din Opozitie, dupa ce a minat terenul pentru viitorul guvern cu tot felul de bombe care vor fi detonate electoral fie prin neindeplinirea asteptarilor create, fie, in cazul indeplinirii lor, prin foarte probabile dezechilibre bugetare. Iar a ramane cu Victor Ponta premier intre doua operatii si un concediu cred ca poate implica un decont electoral riscant.

Daca dintr-un motiv sau altul Victor Ponta pierde functia sau renunta la ea, UNPR este teoretic eliberat de datorie si are toate caile deschise. Poate face o noua majoritate cu PNL, in numele interesului national, sau poate ramane alaturi de PSD.

Cred ca elementul decisiv in luarea deciziei este anul electoral 2016. Pana acum UNPR nu a mers in alegeri pe cont propriu. A fost tractat de PSD si intelegerea cu Victor Ponta era ca povestea sa se repete. UNPR urma sa obtina o prada bogata si la locale si la parlamentare. Dar se pare ca epoca Ponta in PSD s-a incheiat.

Ramane de vazut daca si Liviu Dragnea va fi la fel de generos. Sa ne amintim ca in urma cu cateva saptamani, cand UNPR vota alaturi de PNL pentru numirea lui Mihai Razvan Ungureanu in fruntea SIE, Liviu Dragnea avertiza ca PSD nu accepta orice umilinta. Pe moment, vremea umilintei a trecut, dar daca dl Ponta iar isi descopera un betesug la genunchi poate iar avem nevoie de premier interimar, deci povestea se poate repeta.

A urmat ce-i drept, vinul rece dinaintea votului pentru sefia interimara a PSD si, se pare, o noua intelegere pentru alegerile din 2016.

Deci, prima optiune a UNPR ar fi ramanerea alaturi de fratele mai mare, la Putere sau in Opozitie. Nu exclud ca UNPR sa fie dispus sa sustina din Opozitie un guvern minoritar PNL, pe chestiuni de interes national se-ntelege, pentru a avea PSD in cine sa loveasca mai bine nu in interes national, ci in interesul listei comune.

Observam totusi ca UNPR nu sta linistit in umbra PSD, ci este intr-o spectaculoasa ofensiva, anuntata de altfel de Gabriel Oprea cand spunea ca vrea sa ajunga la un milion de membri. Partidul numai ce a inghit PP-DD, dar este si in mare cautare de vedete.

L-a racolat pe Ilie Nastase si pare pe cale sa si-l adjudece pe primarul sectorului 4 Cristian Popescu "Piedone", trofeu valoros pe care, va amintiti, poate, l-a ratat la mustata inainte de precedentele locale. Transferul ar fi si o lovitura grea pentru ALDE.

Daca strategia se dovedeste una de succes, este posibil ca UNPR sa ia in calcul o intoarcere de arme si trecerea alaturi de PNL. Ramanerea la guvernare in timp ce PSD ar trece in Opozitie, si inca intr-o situatie interna nu tocmai relaxata, ar reprezenta probabil un magnet puternic pentru multi oportunisti, adica materia prima preferata a partidului "cu usile deschise".

Pana la urma totul ar putea depinde de capacitatea pe care o va dovedi in aceasta vara aspiratorul UNPR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
PNL exclude susţinerea lui Piedone la Primăria Capitalei. Ionuț Stroe: "Ar fi cea mai mare greşeală"
Susţinerea lui Cristian Popescu Piedone la Primăria Capitalei nu este pe agenda de lucru a PNL, susține purtătorul de cuvânt al partidului, Ionuţ Stroe. Întrebat, în emisiunea România...
#UNPR absorbtie PPDD, #Popescu Piedone ALDE UNPR, #Gabriel Oprea PSD , #UNPR