Cazul politistului mort - Pozitia formatiunii lui Oprea: PNL a propus o tradare, iar UNPR a refuzat

Duminica, 25 Octombrie 2015, ora 13:19
4479 citiri
Cazul politistului mort - Pozitia formatiunii lui Oprea: PNL a propus o tradare, iar UNPR a refuzat
Foto: Digi 24/Arhiva

UNPR, formatiunea politica condusa de Gabriel Oprea, ii ia apararea liderului sau in cazul politistului ce a murit in timp ce conducea o coloana oficiala pentru acesta.

Partidul a transmis, duminica, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca "dezaproba atitudinea celor care incearca sa utilizeze in scop politic o drama pe care o regretam cu totii".

Cei de la UNPR ii arata cu degetul pe liberalii Alina Gorghiu si Catalin Predoiu, care "au avut numai cuvinte de lauda la adresa lui Gabriel Oprea atunci cand, datorita acestuia, au fost votate in Parlament propunerile presedintelui Klaus Iohannis pentru SRI si SIE".

De asemenea, UNPR mai arata ca liderii PNL au jubilat cand a fost votata Strategia Nationala de Aparare sau cand i-au propus lui Gabriel Oprea "sa-si incalce cuvantul si sa-si abandoneze partenerii din PSD".

"PNL a propus o tradare, iar UNPR a refuzat. Aceasta este de fapt singura explicatie pentru atacurile politice furibunde pe care astazi le lanseaza reprezentantii PNL", au mai transmis reprezentantii formatiunii politice conduse de Gabriel Oprea.

"Adevaruri ignorate"

UNPR arata unde greseste presa in prezentarea faptelor, dar si cei de la PNL, cu toate ca nu prezinta dovezi pentru a-si sustine afirmatiile.

"Ei stiu foarte bine ca acel accident dramatic s-a produs in timpul serviciului, ca acea coloana a fost constituita in conditiile legii si ca toate prevederile normative au fost respectate", se arata in comunicat. Cu toate acestea, UNPR nu da detalii si nu explica care e urgenta pentru care ministrul avea nevoie de coloana oficiala in ziua in care a murit politistul Bogdan Gigina.

Potrivit Codului Rutier, ministrul de Interne nu are dreptul la coloana oficiala decat in situatii deosebite, care impun deplasarea in regim de urgenta.

"Ei stiu foarte bine ca, atata vreme cat exista o ancheta penala a Parchetului, in desfasurare, nu se pot da detalii, nu se pot face declaratii", mai arata UNPR, care sustine ca daca Gabriel Oprea va avea o pozitie pe aceasta tema, atunci ar putea fi considerata drept antepronuntare si ar putea afecta cursul anchetei.

Mai multe, UNPR sustine ca Gabriel Oprea a transmis personal condoleante familiei si a fost la priveghiul politistului Bogdan Gigina, insistand ca la finalul anchetei "totul va fi clar".

Isi va da demisia Gabriel Oprea?

Desi i s-a cerut demisia in repetate randuri, UNPR da de inteles ca nu exista un temei pentru ca Gabriel Oprea, vicepremier si ministru de Interne, sa faca acest lucru.

"Cei care folosesc politic aceasta drama nu au nicio scuza. La fel cum nu au nicio scuza cei care, sub paravanul unor cauze nobile, fac tot posibilul sa destabilizeze guvernarea. Se cere demisia lui Gabriel Oprea pentru ca nu a fost un ministru bun? Se cere demisia lui Gabriel Oprea pentru ca nu a sprijinit activitatatea politistilor si a celor din Sistemul de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala?

Se cere demisia lui Gabriel Oprea pentru ca nu a fost un partener corect al premierului Victor Ponta sau al presedintelui Klaus Iohannis? Nu. Se cere demisia lui Gabriel Oprea doar pentru ca unii isi imagineaza ca asa ar putea sa darame Guvernul, un Guvern bun, cu rezultate economice bune, pe care oamenii il apreciaza", potrivit comunicatului.

Ulterior, UNPR l-a atacat pe Catalin Predoiu, precizand ca "vrea sa iasa din umbra, dar risca sa ajunga in noroi".

UNPR nu s-a luat de Iohannis

Cu toate acestea, UNPR a salutat atitudinea presedintelui Klaus Iohannis, a premierului Victor Ponta si a celorlalti lideri "care au inteles ca intr-un stat de drept este normal ca toate partile sa astepte rezultatele anchetei inainte de a se pronunta".

In ciuda incercarilor unora de a schimba optiunile UNPR, membrii partidului sustin ca raman in continuare parteneri onesti in relatia cu premierul Victor Ponta si PSD, condus de Liviu Dragnea, si de asemenea, il sustin in continuare pe presedintele Klaus Iohannis pe toate proiectele ce tin de siguranta nationala.

"UNPR regreta profund acest tragic accident si este alaturi de familia lui Bogdan Gigina, de colegii si prietenii sai si de toti politistii din Romania. In egala masura, UNPR isi exprima convingerea ca ancheta Parchetului va face lumina pe acest subiect in cel mai scurt timp. Cei care astazi sunt indusi in eroare de asa-zisi lideri din PNL merita sa afle adevarul de la procuror si merita sa nu fie folositi ca masa de manevra pentru interse politice ale unui partid, sau, la fel de grav, ale unor persoane", se mai arata in comunicatul UNPR.

Demisia, demisia!

In replica, duminica, prim-vicepresedintele PNL Catalin Predoiu a explicat ca demersul partidului sau nu este facut din calcul politic, ci din respect. "Este facut pentru valori,

orice calcul polutic ar fi condus la o abtinere din partea PNL", a spus liberalul, intr-o conferinta de presa.

"Tot ce sustinem nu are alt scop decat aflarea adevarului si reparatia morala acordata victimei si opiniei publice", a precizat Predoiu.

El i-a cerut sambata ministrului de Interne Gabriel Oprea sa demisioneze, afirmand ca daca acesta nu va face acest lucru, atunci premierul Victor Ponta are obligatia sa-l demita.

De asemenea, co-presedintele PNL Alina Gorghiu a declarat ca va propune luni grupurilor parlamentare ale liberalilor o discutie privitoare la toate parghiile legislative existente pentru "a aduce lumina" in cazul motociclistului de la Politia Rutiera care a decedat in urma unui accident suferit cand se afla in coloana oficiala a ministrului de interne.

Si europarlamentarul Monica Macovei i-a solicitat explicatii publice ministrului de Interne cu privire la urgenta care a determinat folosirea unei coloane oficiale, marti seara, cand s-a produs tragicul accident, solutia in caz contrar fiind demisia.

O reactie a venit si din partea Partidului Miscarea Populara (PMP).

"Cazul politistului mort in misiunea de antemergator a coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea ridica multe semne de intrebare, nefiind nici primul caz de acest fel. Urmeaza o ancheta a procurorilor care va lamuri aspectele controversate ale accidentului", se arata intr-un comunicat de presa.

C.P.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#UNPR aparare Oprea, #UNPR caz politist mort Oprea, #UNPR politist mort Oprea, #politist mort Oprea , #UNPR