Consiliul de Etica: Suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat a lui Oprea, neconfirmata

Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 15:43
3320 citiri
Consiliul de Etica: Suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat a lui Oprea, neconfirmata
Foto: B1TV (Arhiva)

Suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmata, a stabilit, miercuri, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, singurul organism abilitat pentru solutionarea acestor sesizari la nivel national.

"In urma sesizarii avand ca obiect teza de doctorat elaborata de domnul prof. univ. dr. Gabriel Oprea, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, Dezvoltarii Tehnologice si Inovarii, singurul organism abilitat pentru solutionarea acestui tip de sesizari la nivel national in cazul persoanelor care ocupa functii de demnitate publica, a finalizat procedurile de analiza in acest caz, adoptand Hotararea numarul 2.165/8.07.2015 prin care constata ca nu se confirma suspiciunea de plagiat", conform unui comunicat de presa al Ministerului Educatiei, transmis miercuri.

Conform sursei citate, lucrarea a fost analizata de "specialisti recunoscuti si de prestigiu in domeniul juridic", in urma solicitarii Consiliului National de Etica.

Decizia vine cu doar 24 de ore inainte de dezbaterile organizate, joi, de Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti pe teme precum demnitarii acuzati de plagiat (autosesizari ale Comisiei de etica a UB: Victor Ponta, Stefania Duminica, Olguta Vasilescu, Gabriel Oprea), lucrarile publicate in detentie (cazul George Copos) sau coruptia si coruperea in mediul academic.

Doctoratul lui Gabriel Oprea, suspectat de plagiat, sub lupa Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti

In 2 iulie, Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a anuntat ca va examina suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea, ministrul Afacerilor Interne si premier interimar, in urma unor dovezi aparute in presa.

"Comisia de etica a Universitatii din Bucuresti a decis, in urma unor dovezi aparute in media, sa examineze suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a domnului Gabriel Oprea, examinare ceruta, dar neprobata, de catre autorul sesizarii privind acest caz si adresata Comisiei. Comisia procedeaza astfel conform regulamentului sau care cere examinarea unei suspiciuni de plagiat numai atunci cand sunt aduse dovezi in acest sens fie de catre autorul unei sesizari, fie de catre reprezentanti ai media", a aratat profesor dr. Marian Popescu, presedintele Comisiei, citat intr-un comunicat de presa al UB.

Cine sunt cei trei experti care au spus ca Ponta nu a plagiat

CNE incalca legile: Ultima sesizare in care Ponta e acuzat de plagiat, ferecata cu sapte lacate

O sesizare privind plagierea lucrarii de doctorat a lui Gabriel Oprea a fost depusa la Universitatea Bucuresti, ministrul Afacerilor Interne spunand ca el este un om corect, iar cel care a facut plangerea este "principala sursa de zvonuri si minciuni" indreptate impotriva sa.

Gabriel Oprea, acuzat de plagiatul tezei de doctorat - cum raspunde premierul interimar

Demnitarul spunea ca, prin raspunsul primit de la Ministerul Educatiei in 23 iunie, "este atestata fiecare etapa a acestui parcurs, incepand cu admiterea la doctorat in 01.10.1996, pana in 19.02.2003", cand a devenit membru al comisiei de specialitate CNATDCU - Comisia de stiinte militare, ordine publica si siguranta nationala, redenumita ulterior Comisia de Securitate Nationala.

Potrivit lui Oprea, sesizarea de plagiat, ca si sesizarea depusa la ANI pentru verificarea declaratiilor sale de avere din ultimii 10 ani, precum si "alte incercari" de a-l denigra il au ca autor pe Ioan Sirbu.

Generalul care il suspecteaza pe Oprea ca a plagiat la doctorat: Sa-si puna lucrarea pe siteul MAI

Ministrul Gabriel Oprea a mai spus ca lucrarea sa de doctorat, elaborata sub indrumarea profesorului de drept Ion Neagu, este "un document public si este la dispozitia oricui doreste sa o rasfoiasca, sa o citeasca sau sa o analizeze in detaliu".

Ministrul de Interne a facut aceste precizari dupa ce Hotnews a scris, in 30 iunie, ca la Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti a fost depusa o sesizare de plagiat cu privire la teza de doctorat a lui Oprea.

Pe de alta parte, la inceputul lunii aprilie, Gabriel Oprea a fost reclamat la Agentia Nationala de Integritate de o avocata care, in numele unui client, cerea verificarea averii demnitarului din ultimii 10 ani. Pe 2 iunie, ANI a clasat cercetarile. Ministrul de Interne Gabriel Oprea a fost reclamat la ANI de avocata Diana Monica Croitoru - Anghel, in numele unui client al acesteia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Consiliul Etica Oprea plagiat, #Ministerul Educatiei Oprea plagiat, #Gabriel Oprea plagiat, #Universitatea Bucuresti Oprea plagiat , #UNPR