De ce nu va demisiona Oprea sau, mai degraba, de ce nu i se va cere demisia

Autor: Sebastian Bodu - avocat si lector universitar
Luni, 26 Octombrie 2015, ora 10:11
5230 citiri

Cazul Oprea este, pana in prezent, unic in istoria contemporana a politicii. Un politician incoltit de populatia care ii cere demisia se agata cu disperare de scaun printr-o tacere josnica, in speranta ca, intr-un fel sau altul, valul va trece si el isi va vedea linistit de treaba.

Unicitatea cazului Oprea este dat de doua particularitati. Prima este data de faptul ca acesta conduce UNPR, o formatiune politica-balama, care asigura majoritatea parlamentara a Guvernului Ponta, iar a doua ca UNPR nu este un partid, in sensul clasic al cuvantului (acesta este motivul pentru care am folosit termenul de "formatiune politica").

Prima particularitate il face pe Gabriel Oprea de neatins din partea PSD si a premierului Victor Ponta. Unul ca Gabriel Oprea, care a acumulat toate titlurile posibile, precum Leana a lui Ceausescu, nu este un om care sa renunte la privilegiile functiei.

Sa nu uitam ca acest om, pe care il consider impostor, este nu numai viceprim-ministru responsabil cu Securitatea Nationala (probabil ca singur si-a dat titlul acestei functii) si ministru de Interne, ci si doctor in stiinte (juridice), profesor universitar, conducator de doctorat si general cu patru stele (seful statului major general, de exemplu, probabil cel mai titrat militar, are doar trei stele).

Nu in ultimul rand, Gabriel Oprea este cel care se spune ca merge cu coloana oficiala peste tot: la partid, la serbari campenesti, la chermeze, la carciuma. Deci Oprea nu este omul care sa accepte sa iasa din prim planul pe care functia guvernamentala i-o asigura, impreuna cu toate privilegiile (probabil ca singurul privilegiu la care ar fi dispus sa renunte, pentru o perioada, este antemergatorul Politiei Rutiere, dar nu din constiinta, ci de frica).

In ciuda faliei care ii desparte pe Liviu Dragnea si Victor Ponta, PSD nu vrea sa piarda guvernarea, fiind vital pentru ei sa fie la butoane atunci cand se organizeaza alegeri, locale si parlamentare.

Drept urmare, Liviu Dragnea are nevoie de Victor Ponta, iar Victor Ponta are nevoie de Gabriel Oprea. Si are nevoie de el cu toate functiile si privilegiile, pentru a fi sigur ca nu bate palma cu adversarii politici.

A doua particularitate care il face pe Gabriel Oprea intangibil este modul in care s-a constituit si functioneaza UNPR. Cum spuneam, acesta nu este un partid care, pe fondul problemelor de imagine ale actualului lider, sa il debarce pentru a opri pierderile electorale.

UNPR este doar o bula politica speculativa, un refugiu al proscrisilor din politica, o asociatie a intereselor de moment, fara doctrina, fara program, fara structura reala si fara electorat, formata exclusiv in jurul unui personaj balama, creat de Traian Basescu in 2009 pentru un astfel de rol.

Asadar, nu exista o presiune interna asupra lui pentru a demisiona, lasand locul unui alt lider care sa salveze ce se mai poate salva.

Probabil ca aceasta epopee va avea un final fatidic in 2016, deoarece balastul reprezentat de Gabriel Oprea va atarna mult prea greu si va mirosi mult prea urat ca Liviu Dragnea sa ii ia pe liste comune.

Dar, cum spuneam, si aceasta este o simpla probabilitate, deoarece listele electorale nu se fac numai pe baza calculelor politice, fiind influentate de multi alti factori, mai mult sau mai putin vizibili si asumati.

Pana atunci, Gabriel Oprea, cel mai detestat politician al momentului, se va ascunde in continuare ca un sobolan, rugandu-se sa sara groapa. Groapa pe care bietul politist adus sa "fluidizeze obiectivul fix si mobil" nu a reusit sa o evite, gasindu-si tragicul sfarsit.

Sebastian Bodu este avocat, lector universitar si presedinte al Avocatului Antreprenorilor, un ONG care isi propune sa lupte cu mijloace juridice impotriva abuzurilor ANAF. A fost presedinte al ANAF (2005-2007) si europarlamantar (2008-2014).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Oprea demisie, #Gabriel Oprea UNPR demisie , #UNPR