Doctorii care macelaresc Romania

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 15 August 2015, ora 15:36
10786 citiri
Doctorii care macelaresc Romania

Se intampla ca pe masura ce medicii pleaca din tara intr-un ritm tot mai crescut, doctori din alta specie rasar ca niste ciuperci otravitoare acolo unde e mai putina nevoie de ei - la varful statului, in functii de conducere care implica o responsabilitate tot mai mare.

E vorba, evident, de politicienii ale caror doctorate se dovedesc a fi in cel mai bun caz plagiate, daca nu o suma de prostii compilate pe fuga de subordonati umili.

De la Victor Ponta si Gabriel Oprea pana la cel mai recent "suspect" - Neculai Ontanu, primarul Sectorului 2 din Capitala, dezvaluirile aparute in presa in legatura cu modul in care au fost obtinute titlurile de doctor de numerosi politicienii care astazi ocupa functii importante in stat completeaza o imagine aproape tragica a drumului pe care a luat-o aceasta tara.

Ma infior cand mai aflu ca un personaj precum Gabriel Oprea, care altfel nu as spune ca e in stare sa scrie singur nici macar o teza de licenta, a coordonat si indrumat o armata de doctoranzi care si-au inspirat lucrarile din vasta sa intelepeciune.

Generalul de cariera de patru stele a ajuns, asadar, pepiniera de doctori care apoi preiau destinele Romaniei. Ce sa mai zici? Admirabil pare viitorul care se poate intui pe baza acestor premise.

Cand mai aflu si ca printre doctorii lansati de generalul Oprea se numara politicieni si magistrati precum: Mihai Stanisoara (fost ministru al Apararii), procurorul Gheorghe Muscalu (de la Inalta Curte), judecatorii Florica Diaconescu si George Balan (achitat recent intr-un dosar de coruptie), Florian Coldea (prim-adjunctul SRI) si fostii adjuncti SRI - Ionel Marin si Dumitru Zamfir, condamnati de ICCJ la un an de inchisoare cu suspendare pentru fals in declaratii - nu ramane decat o singura intrebare: cand va colapsa statul ale carui institutii se construiesc intr-un mod atat de bolnav?

Nu imi fac nicio iluzie. In tara in care plagiatul dovedit si recunoscut al prim-ministrului nu trezeste nicio suparare majora in randul opiniei publice, ma astept si mai putin ca o astfel de colcaiala de interese obscure si contradictorii, cum sunt cele din jurul armatei de "doctori" iesiti de sub atenta supraveghere a vicepremierului Oprea, sa deranjeze intr-atat incat sa conduca spre o schimbare si catre "un altfel de politica".

Si in timp ce acesti "doctori" fabricati sub generalul Oprea prospera si ajung sa decida soarta a milioane de oameni, medicii din spitale nu stiu cum sa fuga mai repede oriunde isi gasesc un contract in afara tarii.

Recenta decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, potrivit careia medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate nu mai pot primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti, intrucat sunt considerati functionari publici (potrivit unei hotarari din decembrie 2014 a aceleiasi ICCJ), a pus capac supararilor din sistem.

Nici nu mai are sens sa judec decizia judecatorilor, sa ma intreb daca nu o astfel de hotarare va accelera si mai mult ritmul migrarilor din spitale inspre tari unde munca medicilor e ceva mai decent apreciata. Cel mai probabil, asa se va intampla.

In acest caz, e greu sa imparti dreptatea. Pentru ca nu se discuta cazurile celor care conditioneaza actul medical de spaga pacientului - acestia sunt oricand buni de arestat -, e o intrebare daca nu cumva intr-o tara care isi tine medicii la pragul supravietuirii nu e mult prea mult sa se condamne penal rasplatirea acestora dupa ce si-au facut datoria.

E doar o intrebare pe care ma tem ca judecatorii nici macar nu si-au pus-o.

Dar nu-i nimic, daca eu nu stiu, sunt convins ca sunt o trupa intreaga de experti si cunoscatori ai sistemului de sanatate, majoritatea platiti de latura privata a acestuia sa isi formeze ideile altfel libere, care stiu sigur cum e mai bine pentru viitorul nostru.

Pe langa acestia vor veni armata "doctorilor" care vor implementa politic aceste idei, unii cu catusele direct, altii ceva mai subtil, prin programe care-i vor imbogati doar pe ei.

Daca ma mai gandesc si la faptul ca trupa de "doctori" care se afla la butoane suplimenteaza an de an in nestire bugetele institutiilor de forta ale statului, invocand mereu diverse fantasmagorii, in timp ce prin spitale nu mai raman decat pacientii care sa se imbolnaveasca si mai rau decat erau la internare, imi dau seama ca un astfel de stat nu are nevoie sa fie atacat din exterior pentru a-si desfiinta viitorul. Se descurca de minune singur.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Oprea doctorat plagiat Ontanu, #medici revolta decizie donatii , #UNPR