Florian Coldea, magistrati si politicieni, printre doctoranzii lui Gabriel Oprea

Marti, 11 August 2015, ora 12:30
8029 citiri
Florian Coldea, magistrati si politicieni, printre doctoranzii lui Gabriel Oprea
Foto: Arhiva Guvernul Romaniei

Vicepremierul Gabriel Oprea, suspectat ca si-a plagiat teza de doctorat, este conducator de doctorat la institutia de invatamant a SRI, calitate in care a coordonat doctoratele unor nume importante din Justitie, dar si din alte domenii, printre care Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI.

Din 2008, Gabriel Oprea este unul dintre cei 10 conducatori de doctorat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul" (ANIMV), institutia de invatamant superior a SRI, informeaza Romania Libera.

Printre cei carora le-a coordonat lucrarile se numara si Bogdan Licu, adjunctul procurorului general al Romaniei, dar si procurorul Gheorghe Muscalu, fost vicepresedinte al CSM.

Bogdan Licu a devenit doctor in stiinte militare si informatii in anul 2011, cu lucrarea "Coruptia, risc major la adresa securitatii nationale", redactata sub coordonarea prof. univ. dr. Gabriel Oprea.

"In anul 2002, am absolvit niste cursuri la Colegiul National de Aparare si aveam aceasta tema: coruptia. Nu am vrut sa fac doctorat in drept si am hotarat sa-mi fac doctoratul pe coruptie la Academia de Politie. Printr-un context de imprejurari, am ajuns la Gabriel Oprea, care avea locuri libere pentru inscriere. Ulterior, Oprea s-a transferat cu catedra la Academia Nationala de Informatii si am mers dupa dumnealui acolo", a explicat Bogdan Licu pentru sursa citata, precizand ca vicepremierul a fost un coordonator "serios" si ca a fost "destul de stresant" sa lucreze cu el.

Procurorul Gheorghe Muscalu de la Inalta Curte este doctorand tot sub coordonarea lui Gabriel Oprea, teza sa, in curs de finalizare, purtand numele "Crima organizata si terorismul - factori de risc la adresa securitatii nationale".

Alti magistrati care au ajuns doctori sub coordonarea presedintelui UNPR Gabriel Oprea sunt Florica Diaconescu, judecator la Curtea de Apel Craiova, si George Balan, achitat recent intr-un dosar de coruptie.

De asemenea, avocata lui Victor Ponta, Loredana Radu, a devenit doctor sub coordonarea lui Gabriel Oprea.

Alte nume importante care si-au dat doctoratul cu Gabriel Oprea sunt prim-adjunctul directorului SRI, Florian Coldea, fostii adjuncti SRI, Ionel Marin si Dumitru Zamfir, condamnati de ICCJ la un an de inchisoare cu suspendare pentru fals in declaratii, Remus Span, fost sef in serviciul secret al Ministerului de Interne, cercetat pentru complicitate la trafic de influenta in dosarul de coruptie in care este implicat Ovidiu Silaghi, Dumitru Parvu, adjunct al inspectorului general al Politiei Romane, precum si Constantin Bolbosanu, director adjunct al Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate din cadrul Politiei Romane.

Din zona politica, doctoranzi ai lui Gabriel Oprea au fost primarul Sectorului 2, Nicolae Ontanu, care este si secretar general UNPR, fostul deputat Romeo Raicu si fostul ministru al Apararii si deputat Mihai Stanisoara.

Legea nu interzice asemenea legaturi intre politicieni si magistrati, insa situatia ridica probleme de ordin etic, sustin specialistii in drept consultati de Romania Libera. De altfel, in "Monografia SRI 25 de ani" se precizeaza ca "scoala doctorala din cadrul ANIMV este unica de acest fel in spatiul european".

Pe de alta parte, Comisia de Etica a Universitatii Bucuresti a fost sesizata si analizeaza in aceste zile modul in care si-a obtinut doctoratul Gabriel Oprea, suspectat de plagiat.

Doctoratul lui Gabriel Oprea, suspectat de plagiat, sub lupa Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti

Gabriel Oprea, acuzat de plagiatul tezei de doctorat - cum raspunde premierul interimar

"Examinam daca Gabriel Oprea a respectat intocmai parcursul doctoral, care este unul foarte riguros si care prevede ca, intr-un interval de timp de 3 ani, candidatul sa realizeze trei referate si sa sustina trei examene. Calendarul doctoral era, la acea vreme, aprobat de coordonatorul lucrarii, iar facultatea urma sa isi dea avizul pentru el.

De asemenea, trebuie sa vedem daca s-au respectat procedurile in urma carora Gabriel Oprea a dobandit si calitatea de conducator de doctorate. Raspunsul examinarii noastre la sesizarea depusa il vom face public", a declarat presedintele Comisiei, Marian Popescu.

Gabriel Oprea l-ar fi plagiat si pe Nicolae Iorga

In schimb, Consiliul National de Etica a Cercetarii Stiintifice, subordonat Ministerului Educatiei, a decis ca acuzatiile de plagiat nu se sustin.

Consiliul de Etica: Suspiciunea de plagiat privind teza de doctorat a lui Oprea, neconfirmata

Universitatea Bucuresti a cerut modificarea legii, astfel incat demnitarii sa poata fi cercetati de universitati pentru plagiat, la fel ca toata lumea, nu de catre Ministerul Educatiei.

Plagiatul lui Ponta a adus pagube uriase de imagine universitatii romanesti - Comisia de Etica

Comisia de Etica, propunere privind plagiatul demnitarilor

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Coldea Oprea conducator doctorat, #Gabriel Oprea magistrati doctorat, #Gabriel Oprea plagiat , #UNPR