Gabriel Oprea, salvatorul (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 15 Iunie 2015, ora 08:18
9774 citiri
Gabriel Oprea, salvatorul (Opinii)
Foto: Arhiva Ziare.com

Gabriel Oprea, generalul indispensabil guvernarii, ne anunta ca UNPR, partidul pe care il conduce, se va retrage de la guvernare daca va fi modificat "pe furis" Codul Penal in Parlament.

"I-am spus-o si lui Victor Ponta, le-am spus-o si colegilor de coalitie, in momentul in care constatam ca se lucreaza, de exemplu, la Codul Penal, pe furis, vor sa-l modifice, sau se doreste un atac asupra statului roman, pe noi ne pierde (...)

Daca actuala coalitie ar incerca sa darame ceva din statul roman ne-a pierdut ca parteneri," a declarat dl Oprea.

Tot Gabriel Oprea ne tot spune ca o sustine pe Laura Kovesi pentru un nou mandat in fruntea DNA si nu pridideste cu laudele la adresa parchetului anticoruptie, care ar reprezenta un model european.

Frumos, nimic de zis. Cand Justitia pare a fi principala tinta a unei puteri dezlantuite conduse de un premier suspect de fapte grave, cand Opozitia da doar dovezi de impotenta politica concretizate in infrangeri usturatoare, iar presedintele are constitutional parghii limitate, o asemenea asigurare, venita de la liderul indispensabil guvernarii, nu poate fi decat incurajatoare.

Dar hai sa zgariem putin cu unghia poleiala!

De fapt, ce sustine si ce nu sustine dl Oprea? Iata ce ne spunea in mai, in cadrul unei conferinte de presa a UNPR: "Sustin modificarile Codului Penal cu toata certitudinea, bineinteles intr-o baza de dezbatere cu toti actorii."

Deci inteleg ca pe dl Oprea nu-l derajeaza sau, ma rog, nu-l deranja pana luna trecuta fondul acestor modificari, de substanta de altfel. Il deranjeaza doar procedura. Adica sa se faca la vedere, nu pe furis. Daca e la vedere, e de bine?

Inteleg ca da, doar la vedere a initiat dl Nicolicea de la UNPR, de exemplu, modificarea legii ANI potrivit careia cei gasiti incompatibili sa aiba o interdictie de 3 ani numai in privinta functiei in care au fost gasiti incompatibili, nu in privinta oricarei functii publice.

Adica o amputare clara a legislatiei in domeniul integritatii, care contravine flagrant punctului de vedere emis de ICCJ, potrivit careia limitarea interdictiei va duce la rotirea in functie a incompatibililor.

Apoi, zice dl Oprea ca DNA e un model. Si eu cred ca este. Dar daca e asa model, de ce UNPR s-a opus solicitarii acestui DNA cand cu arestarea lui Dan Sova, cand cu urmarirea penala a lui Victor Ponta? Ca eu nu inteleg.

Mai mult, dl Oprea spune nici mai mult nici mai putin ca in locul lui Victor Ponta si-ar fi dat demisia: "Nu e deloc usor nici pentru imaginea Romaniei ca premierul sa fie anchetat. E un premier bun, dar poate fi si mai bun."

Pai, daca Romaniei nu-i e usor, ceea ce cred si eu, iar dl Ponta ar fi trebuit sa demisioneze, dar nu vrea, de ce nu a sustinut UNPR motiunea de cenzura? Ca rezolva problema urgent. Cum e sa plangi de mila Romaniei sustinandu-l pe Victor Ponta?

Avand in vedere toate aceste fapte, eu nu cred o iota din invartosarea proJustitie si prointeres national a lui Gabriel Oprea.

Ceea ce mi se pare evident este ca asistam la o operatiune de rebranduire a generalului care se pregateste sa devina singurul lider frecventabil din zona actualei Puteri.

Abil sau foarte bine dirijat (personal optez pentru varianta a doua), Gabriel Oprea stie probabil ca Victor Ponta isi traieste agonia politica. Ea poate dura mai mult sau mai putin, ramane de vazut, dar finalul nu cred ca este evitabil.

Deci inceputul disocierii de Victor Ponta e util.

Cand finalul va veni, PSD va ramane intr-un vid de putere din care sa-l preia cineva. Cine sa fie?

Pe de alta parte, Gabriel Oprea cred ca stie foarte bine ca UNPR nu are nicio sansa anul viitor la alegeri decat daca ramane legat de PSD. Daca tradeaza partidul locomotiva si schimba tabara, anul viitor trebuie sa se duca singur in alegeri. Il vedeti trecand pragul?

Dar de care PSD sa ramana legat? Actualul PSD, perceput ca punand parul pe o Justitie sustinuta public masiv, potrivit tuturor sondajelor de opinie, isi va pastra probabil nucleul electoral dur.

Dar el nu ajunge. Exista o masa electorala, chiar din votantii sa le zicem de stanga, care are totusi o aversiune pentru coruptie. Si mai important decat atat, razboiul impotriva Justitiei poate mobiliza la vot antiPSD o masa mare din nehotarati, cam cum s-a intamplat la ultimele prezidentiale.

Deci pragmatic dl Oprea are nevoie sa ramana legat de PSD, chiar sa fuzioneze cu acesta intr-un nou partid, un nou PSD cu imagine cat de cat curatata, rebranduit si condus de un aparator al Justitiei in cele mai crunte momente de cumpana.

Cred ca exact asta ne ofera pe tava acum dl Oprea in propria persoana. Salvatorul principial si al PSD, si al Justitiei. Chiar cei mai acerbi critici ai domniei sale ii vor privi probabil cu o oarecare simpatie asigurarile. Iar partea din PSD care se teme de viitor il poate privi cu speranta. Partea cealalta nu prea poate comenta pentru ca generalul e, va amintiti?, indispensabil.

Cum spuneam, nu cred o iota din projustitiarismul dlui Oprea, cred insa ca domnia sa pregateste viitoarea etapa, post-Ponta, in care sa imparta cartile viitoarei guvernari a aceleiasi majoritati cu un nou premier si in care sa ia partea politica a leului, care nu e neaparat sefia Guvernului. Toate acestea din postura de indispensabil salvator al interesului national.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Oprea Ponta demisie, #Oprea DNA justitie , #UNPR