Generale, ai lasat un coleg mort in spate!

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 14:37
14459 citiri
Generale, ai lasat un coleg mort in spate!

Si-o fi permis soferul masinii care il ducea pe Oprea sa-i spuna generalului ca ar fi cazul sa opreasca pentru ca au un coleg accidentat? Si, daca i-a spus, oare ce i-au raspuns cele patru stele de pe bancheta din spate a masinii?

Nu o data politicianul Gabriel Oprea s-a laudat si-n dunga cat de multe a facut pentru subordonatii sai, cu spiritul de solidaritate si omenia pe care vrea sa o ofere exemplu intru binele comunitatii politistilor si militarilor.

Potrivit martorilor accidentului, Oprea trebuie sa-i fi raspuns soferului sau ceva in sensul "vezi-ti de drum, nu te opri", intrucat din masina nu a coborat nimeni pana la urma si, dupa cateva secunde de la oprire, a demarat ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Din declaratiile altui martor, rezulta ca tanarul politist de 28 de ani care conducea coloana oficiala a lui G. Oprea si-a pierdut viata imediat dupa producerea accidentului.

Cu atat mai grav pentru spiritul de solidaritate pe care ar fi trebuit sa-l aiba generalul fata de un coleg si subordonat de-al sau. Macar sa fi oprit pana ar fi aflat detalii minimale despre starea de sanatate a celui accidentat, sa fi avut si Gabriel Oprea inima impacata, de exemplu, ca omul nu sade mort intr-un sant.

Ma gandesc si eu ca asa ar fi reactionat orice om care vede cum un cunoscut de-al sau dispare intr-o groapa din centrul Bucurestiului chiar din fata sa, in timp ce-l ajuta sa zboare mai usor cu masina pe strazile blocate ale orasului.

Cred ca ghinionul vicepremierului Gabriel Oprea este ca accidentul in care tanarul de 28 de ani si-a pierdut viata in timpul serviciului, facand drum coloanei de masini necesara deplasarii generalului prin Bucuresti, s-a petrecut in cel mai nefericit context dintre toate cele posibile.

In primul rand, explozia dosarului Mineriada a trezit atentia societatii asupra evenimentelor cotidiene si, mai grav, asupra istoriei mai mult sau mai putin recente. Audierea lui Miron Cozma la Parchet readuce in actualitate si bizara legatura dintre Oprea si Luceafarul huilei din anii '90. Apoi, presiunea politica in urma sustinerii lui Ponta dupa trimiterea acestuia in judecata.

Si, nu in ultimul rand, scandalurile in serie legate de acuzatiile de plagiat care i-au fost aduse din tot mai multe surse, atat in privinta propriei teze de doctorat, cat mai ales asupra activitatii sale de coordonator si fabricant de teze de doctorat suspectate de plagiat. Ce sa mai, iti sta mintea in loc, daca mai arunci un ochi si la cum si ce vorbeste generalul, cand e fortat sa foloseasca limbajul pentru a comunica in presa.

Si, in tot acest context, in coloana pe care generalul o foloseste de dimineata pana seara, sapte zile din sapte, indiferent unde s-ar deplasa (potrivit altor declaratii ale unor surse din interiorul Politiei Romane), are loc un accident in care un om isi pierde viata. La o luna si putin dupa ce un alt coleg suferise un accident asemanator, in aceeasi coloana a generalului. Tanarul Cosmin Gigina tinea locul colegului accidentat.

Aici nu mai e vorba de furt intelectual, prin urmare impactul a fost altul, mult mai profund, in opinia mea.

Cu atat mai vizibil a fost si primul gest al generalului Oprea: si-a vazut de drum ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Tacerea suspecta de dupa. Apoi au inceput sa apara tot mai multe declaratii ale martorilor care cred ca pot sa-l duca pe Oprea in situatia de a fi pus sub acuzare cel putin pentru abuz in serviciu.

Asta vor hotari procurorii care ancheteaza moartea tanarului. Doar ca, in atmosfera de presiune constanta care s-a creat in aceste zile, cu sensibilitati tot mai dilatate, Oprea s-a gasit sa o scalde tocmai cand raspunsul la intrebarea - era generalul acoperit de lege in timp ce zbura cu coloana prin Bucuresti? - devine cel mai asteptat moment al anchetei.

Ceea ce deja o parte a presei numeste "musamalizarea" unui accident cu implicatii grave asupra lui Oprea exprima, dupa parerea mea, un adevar simplu si evident. A fost o actiune care a avut loc pe mai multe planuri. De la continuarea drumului de catre masina in care se afla vicepremierul, reactiile tarzii si confuze din partea ministerului, pana la modul distorsionat in care subiectul s-a reflectat in presa.

Unii nu l-au vazut deloc, altii au incercat sa-l spele tratandu-l ca pe oricare alt accident dintr-o tara plina de gropi, in timp ce altii au sarit sa-i ceara demisia sau demiterea. Norocul nostru e ca accidentul, oricat de tragic si reprezentativ pentru Romania anului 2015, nu are nevoie de rescrierea istoriei asa cum se va petrece prin redeschiderea dosarului Minieriadei.

In cazul accidentului din coloana vicepremierului, solutia e simpla: ancheta Politiei trebuie sa afle adevarul si sa-l prezinte public, indiferent de costuri.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#politist mort groapa Bucuresti, #politist mort Gabriel Oprea, #politist mort coloana Gabriel Oprea , #UNPR