Opinii: UNPR - un partid sau o efemerida?

Miercuri, 05 Mai 2010, ora 20:14
2128 citiri
Opinii: UNPR - un partid sau o efemerida?

Aparitia UNPR ar putea fi toxica inclusiv pentru PD-L, nu numai pentru PSD si PNL, pentru ca logodna prelungita dintre Gabriel Oprea si Emil Boc ar putea ajunge, la toamna, la un divort cu un partaj neplacut.

Este clar pentru tot electoratul ca marea majoritate a clasei politice, in afara de agenda publica afisata pe toate gardurile, are si propria agenda. Ca doar nu or munci astia atata pe la partid si pe la Parlament doar ca sa nu se aleaga cu nimic?

Insa, aparitia unei noi formatiuni pe scena politica nu e un lucru de ici de colea. Intr-o perioada in care vechile partide "intra la apa" pe zi ce trece, pe motive de "ne-regasiri doctrinare" (PSD si PNL stiu de ce!) sau chiar dispar din Parlament (vezi taranistii si vadimistii), faptul ca UNPR respira si alearga zglobiu pe holurile Parlamentului e un fapt insolit.

Si nu oricum ... reuseste chiar sa desprinda o felie generoasa de la social-democrati si de la liberali, inghesuind ambele partide, pe bancile Parlamentului. Unul se da mai catre stanga si celalalt mai catre dreapta. Ca sa incapa si noile dosuri, pe banca stramta unde stau toti, ca sa mai ia o lingura de coliva la praznicul politic al tarii. Acuma, nici nu ne dam seama daca mai e ceva de mancat la pomana-mortului care se anunta la vara!

Stanga sau dreapta: ce-o fi aia?

Sa-i acordam noii fecioare politice, totusi, o anumita prezumtie de nevinovatie si sa presupunem ca noul partid chiar vrea sa faca treaba pe scena politica. In afara discursurilor flamboaiante, logice de altfel, UNPR-ul are cateva probleme pe care ar trebui sa si le rezolve, daca doreste intr-adevar sa nu fie o efemerida atrasa de lumina puterii.

In primul rand, ce inseamna sintagma "centru-stanga" pe care o tot "defileaza" prin fata opiniei publice? In tara in care mai nimeni nu stie ce e aia o doctrina clara, a veni si a clama o ideologie de centru-stanga pare doar un exercitiu de retorica. Atat timp cat nici macar politicienii nu mai stiu care e centrul, adica punctul de echilibru in politica, e putin probabil ca nea' Gheorghe de la Patarlagele sa sesizeze diferenta fina care desparte "stanga" de "centru".

Interesante declaratiile de inceput ale liderilor UNPR: aliante in sprijinul interesului national! Dupa multi ani de democratie damboviteana, chestia asta cu "interesul national" deja miroase a "altceva"! Din punctul de vedere al retoricii, Gabriel Oprea a inceput cu stangul definind "unitatea, onoarea si credinta" ca lucrurile de baza ale oricarui popor! Nu ne dam seama la care popor se referea!

Si aici intervine a doua problema a UNPR. Care este, totusi, oferta pe care o face electoratului? Care sunt marile principii doctrinare si actionale, diferite de ale celorlalte partide, cu care vine la intalnirea cu votantii? In plus, care vor fi acele mari proiecte economice pe care le vor sustine in fata electoratului? Cum se va raporta UNPR la politicile sociale? Doar prin prezenta domnului Sarbu ca posibil ministru al Muncii? Mai mult, nu am vazut nici un economist "de forta" care sa propuna politici clare de relansare a economiei!

Care este electoratul UNPR?

Cine isi inchipuie ca tara se conduce efectiv de la Bucuresti se inseala. Orice partid stie ca adevarata forta sta in organizatiile teritoriale. Care pot ridica sau cobori un partid.

De aceea, o mare problema va fi pentru proaspatul partid (deocamdata) neparlamentar (doar dupa alegerile din 2012) alcatuirea oficiala a structurii teritoriale ... caci, inca de la congresul de pe 1 Mai, acesta a fost proiectat ca o mica Kabala.

Mai nimeni nu a stiut care sunt acei delegati din teritoriu, care sunt simpatizantii, care sunt grupurile de initiativa din judete, cine si cum a reusit sa stranga atatea zeci de mii de semnaturi in doar cateva saptamani. Lucru care poate sa ridice un semn de mirare pentru un partid care, cel putin in declaratii, doreste sa cucereasca inimile si mintile romanilor.

Cum vor reusi sa atraga oamenii de valoare din teritoriu? Primari, consilieri, oameni de afaceri, sefi de deconcentrate, directori de licee, universitari, activisti, formatori de opinii. Atat timp cat acestia sunt deja bine fixati pe pozitii, avand marje mici de manevra si orice dezertare, cat de mica, se lasa (in mod sigur) cu revocarea din functie.

Posibilul electorat este dornic sa se lamureasca si alta problema sensibila: apropierea de militari a UNPR care, paradoxal, ar putea fi un atu. Unul din caii de bataie ai PSD si PNL a fost apartenenta acestui partid la "serviciile speciale". Si, daca nu, macar alaturarea lui cu fenomenul militar. Asta si datorita, evident, provenientei militare a inteligentei-gri din spatele partidului, domnul Gabriel Oprea.

Totusi, nu suntem in Turcia, dar aceasta alaturare ar putea fi de bun augur pentru UNPR, caci, dupa lunga perioada de haos economic si politic, electorului mediu parca i-ar placea un pic de disciplina militara in conducerea tarii.

Si totusi asta nu este, in niciun caz, o solutie. Interesant este ca mare parte din PD-L a sustinut acest partid si pentru stilul autoritar in care presedintele Basescu vrea sa conduca. Or, aparitia unui partid care sugereaza acelasi stil de conducere ar putea sa intoxice, partial, si PD-L-ul care scade constant in sondaje. De aceea, UNPR dar, mai ales, dl. Oprea, ar trebui sa lamureasca rapid aceste insinuari.

Vechile legaturi ale UNPR-istilor

O mare problema a UNPR este perceptia publica referitoare la legaturile cu baronii nemultumiti din PSD. Faptul ca Cristian Diaconescu a plecat din PSD nu ar fi o mare minune, dar faptul ca Miron Mitrea ar putea "achiesa" la ideea UNPR-ista este deja prea mult. Eugen Nicolicea si legaturile de fratietate ale lui Gabriel Oprea cu Radu Mazare si cu familia Udrea-Cocos iarasi ridica mari semne de intrebare.

Cele mai mari probleme ale UNPR raman insa atat atitudinea, cat si actiunea politica pe termen mediu si lung. Cinstiti sa fim, el a aparut ca o miscare de fragmentare a PSD-ului. Asta e clar. Si mai clar este personajul care a inspirat-o si a "sponsorizat-o". Sa nu ne imbatam cu apa rece.

Marea problema este daca UNPR se va comporta pe viitor ca un real partid, independent de influenta PD-L. Cu alte cuvinte, pe termen mediu, pana la "localele" din 2012, va avea sau nu curajul sa "muste mana" care i-a dat viata? Deocamdata, pana cand isi va fi solidificat structurile organizatorice (daca va reusi!) UNPR va avea o mica marja de toleranta in care sa se manifeste.

Oricat de simpatici ar fi noii UNPR-isti, ei trebuie sa convinga electoratul ca nu joaca rolul "ciocanului lui Basescu" in raporturile cu celelalte partide parlamentare.

In plus, o mare dilema exista in clarificarea raporturilor pe care UNPR le are cu UDMR: este sau nu este o contrapondere a noului guvern pe care presedintele si l-ar dori instalat la Palatul Victoria incepand din toamna?

Si acesta va fi adevaratul test de maturitate al UNPR care va fi sustinut in toamna, dupa vacanta parlamentara, atunci cand criza va fi ajuns la apogeul ei.

Ceea ce e doar o supozitie, caci s-ar putea sa ramana doar o constructie efemera, in plasa presedintelui. Adica sa se rezume la a fi un partid "din Parlament", in loc sa fie un partid "parlamentar". Vom vedea in toamna.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#electorat UNPR, #orientare UNPR, #delegati UNPR, #congres UNPR , #UNPR