Oprea.psd

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 02 Iulie 2018, ora 09:25
11792 citiri

Dupa o pauza de cateva luni, s-a intors in tumultoasa noastra viata publica un stralucit politician, un rafinat strateg, un prolific conducator de doctorate, un abil plagiator, un darz general. I se spune Izmana si ultima data cand s-a vorbit despre el era acuzat ca, din pricina escortei oficiale care-l insotea pana si la frizer, a murit un om.

Cea dintai declaratie dupa ce s-a intors pe capul nostru a fost un apel: "in anul Centenar, invit pompierii, jandarmii, militarii sa ne urmareasca proiectele". Mobilizare paramilitara ne mai lipsea...

Dupa cateva zile, a venit si un prim gest demn de toata atentia: o imagine trucata in care ipochimenul da mana cu fostul presedinte Obama. Masinatiunea ar putea prinde. Realitatea nu e oare la fel de absurda ca un photoshop de doi bani? Chiar va vine sa credeti ca Dancila e prim-ministru si poza ei cu papa nu e un trucaj?

Nici altii nu par a fi la locul lor in pozele oficiale. Tariceanu, de pilda. N-are grade ca Gabi Oprea, dar conduce si el o oaste, cea care lupta cu statul paralel. Deunazi, seful Senatului i-a strans mana lui Frans Timmermans si apoi a trucat nu imagini, ci cuvinte.

El a lasat sa se inteleaga ca l-ar fi convins pe vicepresedintele Comisiei Europene ca e musai ca MCV sa fie ridicat. Timmermans l-a contrazis dupa cateva zile.

Si pesedistul Corlatean se pricepe la mestesugirea tampa a vorbelor. A dovedit-o descriind pe larg o intalnire care... nu a avut loc. Cica ambasadorii tarilor UE ar fi refuzat invitatia fostului ministru de Externe de a discuta despre Legile Justitiei. Asa ca pesedistul, nemultumit, de fapt, de criticile formulate de 12 state occidentale la adresa Codurilor Penale, s-a gandit sa le traga un perdaf diplomatilor. Acestia ar fi incalcat "un faimos articol 41, paragraful 2 din Conventia de la Viena", fiind mustruluiti de Excelenta Sa Titus pentru "un gen de comunicare neuzual si chiar contraproductiv".

Un lucru e sigur: traditia inaugurata de Corlatean in 2014 - cand s-a dat de ceasul mortii ca sa impiedice votul romanilor din strainatate - va fi continuata. O vor face cateva odrasle ale unor marimi ale zilei: fiica unui prieten al lui Dragnea de la Tel Drum, fiul unui fost ministru si odrasla unui actual ministru au fost trimisi consuli la Torino, Edinburgh si Strasbourg. Ultimul caz e de-a dreptul sinistru: Melescanu a semnat decizia de trimitere la post a fiului sau.

Nu, nu e photoshop. E realitate. I-as spune Oprea.psd. Cele trei litere din coada nu sunt doar extensia documentelor editate cu ajutorul Photoshop, ci trimit - de buna seama - la stilul politic pesedist, pe care-l practica si aliatii lor, mai vechi sau mai noi.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Oprea fotografie Obama, #Tariceanu intalnire Timmermans, #apel ambasade codurile penale , #UNPR
Comentarii
Poza Pierrot
Pierrot
rank 3
Va rog sa nu-l mai persiflati pe generalul Izmana
Poza MosGerila
MosGerila
rank 5