Victor Ponta sau Gabriel Oprea, cine e prim-ministru? (Opinii)

Sambata, 13 Iunie 2015, ora 15:45
11384 citiri
Victor Ponta sau Gabriel Oprea, cine e prim-ministru? (Opinii)
Foto: Hepta.ro

Si acum ce urmeaza? Victor Ponta a rezistat cu brio motiunii de cenzura. Logic ar fi sa iasa intarit din aceasta criza. Dar, in opinia mea, actualul premier nu mai are nicio putere. Cred ca a ajuns doar o papusa politica manevrata de Gabriel Oprea, liderul UNPR.

In ultimele 48 de ore, PSD a fost pulverizat de doua forte, cea a UNPR si cea a compromiterii liderului.

Am scris de saptamana trecuta ca prietenii politici ii vor da lovitura de gratie actualului premier, nu inamicii.

Asa cum vad eu lucrurile, Gabriel Oprea a cerut in schimbul sustinerii lui Ponta intr-o formala pozitie de premier nici mai mult nici mai putin decat controlul total. Si l-a obtinut. In mai putin de 48 de ore, s-a decis ca ruda prin alianta si bunul prieten Robert Cazanciuc, ministrul Justitiei, sa treaca in tabara UNPR cu tot cu minister, dar si bunul prieten si aliatul de nadejde Sebastian Ghita s-ar putea sa ajunga in UNPR cu tot cu Romania TV. Aici se pare ca inca se mai lucreaza.

Cine mai e prim-ministru?

La aceste evenimente rapide sa mai adaugam si pumnalul infipt de catre ministrul Ioan Rus in spatele social-democratilor prin oribila jignire adusa diasporei.

In opinia mea, PSD se va dezintegra pana la alegerile din 2016. Unde e Ion Iliescu si cum isi va salva mostenirea politica?

Ne indreptam cu pasi repezi spre crearea unui nou pol de centru-stanga in jurul liderului Gabriel Oprea, care va incerca sa infrunte PNL in cursa electorala din 2016.

Probabil ca Victor Ponta va fi suspendat automat de presedintele Klaus Iohannis in momentul in care procurorii vor trimite dosarul acestuia in instanta.

Dar, pana atunci, cred ca orice amanare a demisiei nu va insemna pentru actualul premier decat o contemplare a pierderii puterii si influentei.

In opinia mea, Ponta si PSD vor intra impreuna in istorie, iar linia de mostenire post-comunista se va incheia. De ce?

In primul rand, pentru ca Gabriel Oprea probabil ca va face tot ce-i va sta in putere la nivel de comunicare sa se delimiteze de PSD. Chiar daca va recupera oameni de la acest partid, ca discurs, social-democratii vor reprezenta raul, coruptia, stagnarea, tot ce trebuie lasat in urma.

In al doilea rand, Gabriel Oprea va avea misiunea sa recupereze electoratul PSD, dar cu un discurs adecvat si pentru clasa de mijloc, dar si pentru diaspora, incat sa poata ramane o formatiune politica mare, chiar daca pentru o vreme s-ar afla in Opozitie.

Aici, in opinia mea, e cheia iesirii abulice a ministrului Ioan Rus. Tot raul a fost facut de PSD, iar UNPR va face binele.

Punctul slab al acestei mari constructii e acela ca nici UNPR si nici liderul formatiunii nu au castigat alegeri de unii singuri. Au intrat mereu in Parlament ajutati de o locomotiva, ultima data, pe locuri eligibile oferite de USL, in 2012.

UNPR este o constructie politica artificiala, formata in 2008, la presiunea lui Traian Basescu, din parlamentari plecati de la PSD, PNL si PC pentru a realiza o majoritate impreuna cu PDL.

UNPR a reprezentat intotdeauna un loc de fuga pentru parlamentarii nemultumiti de propriile partide, asa ca formatiunea seamana mai mult cu o armata de mercenari fara convingeri politice clare, fara doctrina si fara valori.

Trebuie remarcat, totusi, ca Gabriel Oprea, in ultima vreme, are un discurs pro-Justitie, a declarat chiar ca o sustine pe Laura Kovesi pentru inca un mandat in fruntea DNA si pedaleaza destul de mult pe ideea ca "sunt un lider care se tine de cuvant", ceea ce poate fi inceputul construirii unui pachet de valori politice.

Va fi interesant de urmarit fenomenul transformarii unei grupari oportuniste intr-un partid credibil. Si care vor fi costurile?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
Cum afectează problema candidatului la Capitală colaborarea PSD-PNL pentru prezidențiale: ”Nu a existat un obiectiv comun din câștigarea Bucureștiului printr-o alianță”
De la anunțarea candidaturii comune pentru Primăria Capitalei și la sectoare, precum și pe listele de europarlamentare, varianta unor candidaturi comune la prezidențiale și parlamentare din...
UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat de la întâlnirea cu liderii PNL și PSD spunând că mandatul este pe masa lor SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a avut o discuție care a durat mai multe ore cu liderii coaliției PSD și PNL luni seară, 22 aprilie. UPDATE Cătălin Cîrstoiu a plecat din Palatul Victoria...
#Oprea Cazanciuc UNPR, #Ponta demisie PSD UNPR, #Ponta premier Oprea , #UNPR