Aberatia zilei: Tichia de margaritar a Gabrielei Firea - statia RATB cu iarba pe acoperis intru depoluarea Bucurestiului

Vineri, 08 Septembrie 2017, ora 14:32
14615 citiri
Aberatia zilei: Tichia de margaritar a Gabrielei Firea - statia RATB cu iarba pe acoperis intru depoluarea Bucurestiului
Foto: captura video Youtube/ Recorder

Un mare eveniment a avut loc joi la kilometrul zero al Bucurestiului, in Piata Sfantul Gheorghe, in prezenta primarului Capitalei, Gabriela Firea.

Politistii au blocat circulatia in zona pentru siguranta edilului, care a venit insotita de alai de parteneri privati si din media. Curiosii care au vrut sa vada pentru ce au asteptat zeci de minute blocati in trafic in Pasajul de la Piata Unirii au trebuit insa sa caute bine pana cand au identificat grandiosul obiectiv proaspat inaugurat - un covor de muschi verde cocotat pe acoperisul statiei RATB.

Firea & partenerii s-au intrecut in discursuri, laude si promisiuni despre cum vor ajuta statiile cu acoperisuri verzi bucurestenii sa respire un aer mai curat. Astfel a rasunat la microfon sa se auda in toata piata ca 3 metri patrati de vegetatie "la inaltime" asigura oxigenul pentru un om. Cum un refugiu presupune in jur de 25 de metri patrati de muschi si din toate statiile RATB "numa'" 34 sunt norocoase, la un calcul simplu marea inverzire va produce aer pentru 300 de suflete.

Desi este o investitie privata, Primaria punand la dispozitie doar statiile (cele 34 putem sa presupunem ca sunt cele care nu risca sa se prabuseasca pe calatori in viitorul apropiat), Firea nu s-a sfiit sa-si treaca proiectul la "realizari in timpul mandatului".

"Proiectul de astazi este unul special, pentru ca se refera la viata noastra, la sanatatea noastra, la ceea ce lasam in urma la final de mandat (??!??) ", a spus ea, dupa cum au remarcat jurnalistii de la Recorder.ro.

Si daca tot ajunsese la microfon sa le prezinte cetatenilor aceasta inovatie, edilul nu a ratat prilejul sa-si reia (pentru a cata oara?!) si promisiunile despre cumpararea de autobuze, troleibuze si tramvaie electrice, 100 de bucati de fiecare. "Intr-o perioada foarte scurta de timp vom lansa licitatia", a spus Firea, mecanic deja. Nici ea nu parea ca mai crede.

Nu s-a oprit aici si a anuntat ca a regandit chiar si banda unica pentru mijloacele de transport in comun, pe care a testat-o in primavara pe nervii, timpul si banii bucurestenilor. Si cum se gandea ea cum sa faca sa nu mai muste o banda din sosele si-a dat seama ca tramvaiul are propria-i banda unica, asa ca de ce sa nu o imparta cu fratele sau autobuzul.

Acum nu a dus prezentarea pana la capat si n-am inteles daca autobuzele vor avea si statii comune cu tramvaiele sau vor croseta printre soferi ca sa preia si sa lase sa coboare calatorii.

Dar am divagat de la subiectul principal - tichia de margaritar de pe statia RATB.

Refugiul de la Piata Sf. Gheorghe e cunoscut pentru mizeria care-l inconjoara si mirosul de urina care-ti trasneste sinusurile. Evident ca pentru marele eveniment a fost spalat si parfumat dupa modelul "epocii conducatorului iubit", insa asta nu i-a pacalit pe cei care cunosc bine zona.

"Am crezut ca o sa curete orasul de urina, de boschetari, de mizerie... Ia veniti mai tarziu sa vedeti ce-i aici", a spus o bucuresteanca.

"Sa faca WC-uri publice, sa faca bai comunale, sa faca pentru amaratii astia care sunt, pentru aurolacii astia, ca acum nu e niciunul ca a venit ea, dar veniti dupa o ora sa vedeti ce pute aici", s-a plans o alta doamna reporterilor de la Recorder.ro.

Pe langa asta, un strat de pamant cu muschi e tot ce mai trebuia pentru ca statiile RATB sa se prabuseasca cu totul in mizeria si gunoaiele ce le inconjoara. Iar in multe situatii nici nu e nevoie de muschi, pentru ca vegetatia neingrijita s-a extins natural de jur imprejurul refugiilor pentru calatori.

Iata un caz pe care l-am semnalat nu cu foarte mult timp in urma: Fotografia zilei: Un crampei rusinos din Bucurestiul celor 7 primari PSD.

Si iata si cum aratau alte statii RATB ieri in Bucuresti:

Statie RATB pe linia autobuzului 104, de pe Bulevardul Unirii, nu departe de Palatul Parlamentului, Foto: Ziare.com

Asadar, cateva intrebari sar in ochi cand privim marea realizare din buricul Bucurestiului:

1. Pe cand statii curate si civilizate, mijloace de transport in comun asemenea si trafic decent? Nu de alta, dar degeaba respira acoperisul statiilor daca il ineaca esapamentul masinilor care stau bara la bara. Intelegem ca nu e o prioritate, dar totusi pe cand sa ne asteptam ca va deveni?

2. Daca tot a facut parteneriat cu privatul pentru spatii verzi, nu mai bine l-ar fi folosit pentru petecele candva verzi care zac in paragina prin toata Capitala? Ar putea lansa programul "adopta o bucata de spatiu verde" si apoi sa faca un concurs care a fost amenajat mai frumos. Toata lumea castiga!

3. Ca asa suntem noi mai carcotasi, avem si cateva intrebari mai tehnice. Cine uda acoperisul verde si vor fi puse si pelerine la dispozitia calatorilor care asteapta in statii atunci cand covorul de pamant incepe sa se scurga pe ei? Iarna, gazonul suspendat va avea prioritate la deszapezire? Cine tunde acoperisul? Ce se intampla daca o pasare este atrasa de oaza de vegetatie brusc aparuta si-si face cuib acolo? Dar daca vreuna dintre familiile de rozatoare care au invadat Bucurestiul decide ca merita o priveliste mai buna?

Dupa cum stiti, de luni incepe scoala, ceea ce in Bucuresti a devenit sinonim cu "apocalipsa in trafic". Dar nu-i nimic, acum avem o statie cu muschi pe ea, pe care putem sa o privim si slavim ca pe un monument al mentalitatii conducatorilor nostri.

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

F.N.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#iarba verde acoperis statie RATB, #Firea iarba acoperis statie RATB, #statii RATB ruginite , #primar Bucuresti