Avocatul Poporului e somat sa ceara anularea taxei de poluare impusa de Firea

Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 13:09
6826 citiri
Avocatul Poporului e somat sa ceara anularea taxei de poluare impusa de Firea
Foto: Arhiva Ziare.com

APADOR-CH a transmis Avocatului Poporului o sesizare prin care ii cere sa atace in contencios administrativ hotararea care instituie asa-numita Taxa Oxigen, pe motiv ca e nelegala si discriminatorie

"Taxarea masinilor care vor circula prin Bucuresti de la 1 ianuarie 2020, supranumita si Taxa Oxigen, o masura pentru reducerea poluarii pe care marile orase ale lumii o implementeaza demult, ar fi buna si pentru Bucuresti, daca ar fi fost introdusa cu cap, nu doar din pix. In loc sa fie precedata de masuri complementare de modernizare a transportului in comun, noua taxa votata de CGMB este doar o actiune discriminatorie si de limitare a exercitarii dreptului la proprietate pentru unii cetateni.

APADOR-CH considera ca Taxa Oxigen este impusa de municipalitate printr-o hotarare nelegala, intrucat cuprinde prevederi ce afecteaza grav dreptul de proprietate privata (garantat de articolul 44 din Constitutie), iar aceste restrangeri ale unor drepturi fundamentale nu pot fi facute decat printr-o lege, de catre Parlament, nu printr-o hotarare de consiliu local", sustine APADOR-CH.

Hotararea CGMB nr. 539/2019 restrange sever exercitarea dreptului de proprietate asupra autovehiculului, deoarece un atribut esential al dreptului de proprietate asupra unui bun este dreptul de a folosi acel bun. In cazul in care proprietarul bunului nu il poate folosi, dreptul de proprietate este lipsit de continut. In acest sens, precizam ca Protocolul nr. 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului garanteaza proprietatea si linistita folosinta a bunului, argumenteaza Asociatia.

"Cu toate acestea, prin hotararea amintita se prevede ca proprietarilor de autovehicule non-Euro, Euro 1 sau Euro 2, le este interzis sa circule cu autoturismele in Bucuresti, incepand cu anul 2022. Deci, proprietarilor de autovehicule care domiciliaza in Bucuresti le este interzisa folosirea propriului bun pe raza localitatii de domiciliu (Bucuresti).

La fel ca si in cazul locuintei, care este folosita la locul de domiciliu si nu in afara orasului, proprietarul unui autovehicul il foloseste pe acesta in localitatea de domiciliu, pentru deplasari de la si la domiciliu", este interpretarea data de APADOR-CH prevederilor hotararii date de Primaria Generala.

De asemenea, reprezentantii APADOR-CH considera ca Hotararii CGMB nr. 539/2019 i se poate reprosa si caracterul discriminatoriu, in sensul ca in timp ce autoturismele persoanelor fizice sunt supuse unor interdictii/restrictii absolute sau relative (plata de taxe) pentru circulatia prin Bucuresti sau prin anumite zone ale municipiului, autovehiculele autoritatilor/institutiilor publice nu sunt supuse niciunei interdictii/restrictii. Institutiile publice sunt plasate astfel deasupra regulilor care li se aplica numai cetatenilor.

"Din aceste motive, APADOR-CH a cerut Avocatului Poporului sa faca un control al legalitatii masurilor adoptate prin Hotararea CGMB nr. 539/2019 si, in cazul in care CGMB nu remediaza incalcarile de lege descrise mai sus, sa sesizeze instanta de contencios administrativ pentru anularea acestei hotarari. De asemenea, Avocatul Poporului ar trebui sa solicite instantei de judecata suspendarea efectelor Hotararii CGMB nr. 539/2019 pana la solutionarea definitiva a cauzei", conchide asociatia.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#avocatul poporului taxa auto Firea , #primar Bucuresti
Comentarii
Poza fastuser
fastuser
rank 3
Sa introduca
Poza oranghutan
oranghutan
rank 5
Tare mi-e că distinsa advocată a boborului