Ziare.com

Bucuresti: 7,5 milioane de lei va costa primul traseu nou pentru biciclisti. Iata pe unde trece

Sambata, 28 Aprilie 2018, ora 12:17

   

Bucuresti: 7,5 milioane de lei va costa primul traseu nou pentru biciclisti. Iata pe unde trece
Primaria Capitalei ar urma sa investeasca 7,5 milioane de lei pentru unul dintre cele patru trasee de piste pentru biciclete din centrul Capitalei, propuse de municipalitate.

Este vorba despre traseul dintre Piata Victoriei si bulevardul Constantin Prezan, cu o lungime de aproape opt kilometri, mentionat intr-un proiect de hotarare aflat pe ordinea de zi a urmatoarei sedinte a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

"Reteaua de piste de biciclisti din Bucuresti este slab dezvoltata si nu face fata traficului existent. In acelasi timp, configurarea actuala a arterelor de circulatie din Bucuresti nu asigura o circulatie fluenta si facila traficului de biclisti si nici nu permite o dezvoltare a retelei de piste de biciclete care sa imbunatateasca conditiile de circulatie pentru aceasta categorie de participanti la trafic", arata PMB in proiectul de hotarare.

Reprezentantii institutiei isi propun ca prin acest proiect sa creasca siguranta in trafic a biciclistilor si pietonilor si sa diminueze nivelul de poluare.

Traseul, primul din patru, ar urma sa aiba o lungime de 7,7 kilometri si o latime de 1,5 metri. Pista va fi amenajata pe traseul Piata Victoriei - Bd. Aviatorilor - Bd. Beijing - strada Nicolae Caranfil - Sos. Pipera - strada Alexandru Serbanescu - Bd. Aerogarii - DN1 - Piata Presei Libere - Sos. Kiseleff - Bd. Constantin Prezan.

Traseele pistelor vor fi amenajate pe carosabil, sau, acolo unde se poate, pe trotuare.

Conform proiectului de hotarare, traseele vor fi amenajate pe 34 de strazi, urmand sa fie create si sase parcari publice pentru biciclete.

Primaria Capitalei a anuntat in urma cu cateva zile ca a obtinut aprobare de la Comisia Tehnico-Economica din Ministerul Mediului pentru implementarea proiectului privind amenajarea pistelor de biciclete pe o distanta de 67 de kilometri, cu o valoare totala de 10 milioane de euro.

"In total, vor exista 240 de kilometri de piste pentru biciclete in Bucuresti, iar construirea acestora va continua si in anul urmator.

Potrivit HCGMB nr. 61/21.02.2018, proiectul cuprinde patru trasee, pe o distanta de 63,5 km, ocupand o suprafata totala de aproximativ 201.000 mp. Este o prima etapa dintr-un proiect mai amplu, de 240 km.

De asemenea, Primaria Capitalei urmareste introducerea unui sistem de transport public cu biciclete (crearea de statii de inchiriere, parcari si achizitionarea de biciclete pentru utilizare de catre public care se materializeaza in anul 2018- prin acordarea a 30.000 de vouchere pentru locuitorii Capitalei) ", sustine municipalitatea.

Proiectul cuprinde patru trasee:
1. Piata Victoriei - Bd. Aviatorilor - Bd. Beijing - strada Nicolae Caranfil - Sos. Pipera - strada Alexandru Serbanescu - Bd. Aerogarii - DN1 - Piata Presei Libere - Sos. Kiseleff - Bd. Constantin Prezan
2. Piata Victoriei - Bd. Iancu de Hunedoara - Sos. Stefan cel Mare - Sos. Mihai Bravu,
3. Calea Victoriei - Bd. Regina Elisabeta - Splaiul Independentei - Bd. Natiunile Unite
4. Piata Libertatii - Piata Constitutiei - Bd Unirii - Bd. Decebal - Bd. Basarabia - Stadionul National.

Asociatia OPTAR atrage, insa, atentia, ca aceste trasee nu sunt cele prezentate in Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti-Ilfov votat anul trecut in Consiliul General si spune ca nu respecta criteriul de directivitate.

De asemenea, mai spun reprezentantii OPTAR, cele patru trasee vor avea 63,5 kilometri, insa strazile pe care se fac traseele pentru biciclete au mai putin de 30 de kilometri, insemnand ca un kilometru de pista va avea doar 470 de metri.

"De precizat ca in comunicat se vorbeste despre o Comisie Tehnico-Economica a Ministerului Mediului care ar fi aprobat aceste noi trasee. In acest fel, Primaria Capitalei incerca sa dea vina pe minister pentru schimbarea traseelor stabilite de experti dupa 2 ani de munca, cu toate ca este evident ca acea comisie nu are in componenta experti in mobilitate urbana.

De aceea, este important de aflat care sunt expertii care sustin aceste schimbari si care sunt argumentele lor", spune OPTAR.

Municipalitatea a explicat, ulterior, ca lungimea totala a celor patru trasee va fi de 63,5 kilometri, insa pistele nu au fost proiectate pe un singur sens de circulatie, ci pe ambele.

Planul de Mobilitate Urbana Durabila Bucuresti-Ilfov, aprobat anul trecut de Consiliul General, propunea realizarea unei retele de 250 de kilometri de piste de biciclete, cu 12 proiecte prioritare de 60 de kilometri, ce urmeaza a fi implementate pe termen scurt.

Valoarea totala estimativa pentru cei 250 de kilometri de piste pentru biciclete este de 50 de milioane de euro.

Citeste si Firea vrea mai multi biciclisti intr-o Capitala care le pune viata in pericol. Ce masuri ar fi trebuit luate inaintea pomenii cu voucherele


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 2374 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ma gandesc

Ca la 10 mil de euro,60 km de pista ciclabila,normal ar trebui sa fie din...aur....la Montreal,unde sunt strazile in general drepte,se fac delimitari cu dungi albe,ca tot restu de dungi...treceri de pietoni si in interior este semnu de bicicleta...aceasi culoare,nu cu alte culori...care binenteles ridica costu.Pistele de biciclete sunt numai pe carosabil,niciodata pe trotuare.De fapt la noi se poarta mersu pe bicleta pe trotuare...si poti sa ai norocu ,sa te loveasca unu...ca mai circula si cu viteza.Am vazut o scena,pe un trotuar arhiplin,un biciclist,mai ca injura lumea sa-i faca loc....eu as interzice folosirea trotuarului,de biciclisti...nu mai vorbesc ca mai sunt unii pe scutere...

 

Compari

mere cu corcoduse .


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor