Bucurestiul are in sfarsit un logo. Cat e de inspirat si ce va sugereaza?

Vineri, 05 Mai 2017, ora 15:40
11993 citiri
Bucurestiul are in sfarsit un logo. Cat e de inspirat si ce va sugereaza?
Foto: Primaria Capitalei

In sfarsit, are si Bucurestiul logo. Speram neplagiat de data asta. Cat e de reusit, reprezentantiv, potrivit pentru Capitala? Asta e alta poveste.

Noul simbol (foto stanga) pentru care bucurestenii vor plati 50.000 de lei (brut) insumeaza, teoretic, elemente din 4 edificii considerate reprezentative pentru Bucuresti: Ateneul, Palatul CEC, Arcul de Triumf si Arena Nationala.

La o privire neavizata, ochii pot percepe pe schita alb-negru si niste contururi de catedrala sau chiar de moschee, insa autorul sau a avut in cap doar cele 4 edificii mentionate mai sus.

Acest logo, creat de Alexandru Mihai Nenciu, era urmatorul clasat in functie de punctajul acordat de membrii unei comisii din care a facut parte si primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Asta dupa ce logo-ul anuntat castigator miercuri a fost descalificat joi.

Ca sa sufle si in iaurt, Primaria Capitalei a amanat inmanarea propriu-zisa a premiului si semnarea contractului de cesiune a drepturilor de autor inca 7 zile, timp in care logo-ul va fi expus public pe site-ul PMB si pe pagina de Facebook.

Dar pana la urma e sau nu inspirat logo-ul ales? Se pare ca raspunsul la intrebare nu e deloc simplu.

Ziare.com a cerut parerea conducerii Universitatii Nationale de Arte Bucuresti, dar nu am reusit sa o convingem sa isi exprime o parere avizata, desi am ajuns pana la prorector.

Eugen Erhan, doctorand la Universitatea Nationala de Arte, licentiat al Facultatii de Arte Decorative si Design, cu un master in Arte Vizuale, in prezent graphic designer independent printre ai carui clienti se afla Universitatea din Geneva, dar si Bitdefender, ne-a explicat reticenta in a califica intr-un fel sau altul noul logo:

"Orice comentariu despre proiect inevitabil aluneca spre politica. Si probabil nimeni nu vrea sa murdareasca o discutie despre design cu politica, mai ales in forma ei de acum".

Potrivit acestuia, "proiectul nu trebuia sa existe, nu in forma de free pitch. Nu un proiect de amploarea si impactul acesta".

"Problema acolo e una de management, mai degraba. Chiar nu vad cum ar fi putut iesi ceva OK, in conditii de free pitch, pe un proiect atat de complex", a mai declarat Eugen Erhan pentru Ziare.com.

In absenta mai multor luari de pozitie ferme, am cautat printre logourile altor orase din Europa, pentru a vedea cum arata acestea. Nu ne-am uitat la capitale celebre, care atrag milioane de turisti anual indiferent de logo, ci la orase mai mici ca Bucurestiul, de prin zona noastra central-estica.

Ca sa va faceti o parere, iata logo-ul Budapestei:

Foto: blogspot.com

Iata-l si pe cel din Bratislava

Foto: visitbratislava.com

Ori pe cel din Varsovia

Foto: warszawa.pl

Si chiar Kiev, intr-o tara macinata de razboi.

Foto: kyivcity.travel

In aceste conditii, Ziare.com va invita la dezbatere si sa votati: Cum vi se pare noul nostru logo de capitala europeana? Este el reprezentantiv pentru Bucuresti? Este potrivit? Este prea simplu? Este prea complicat? Ce va inspira, cand il vedeti?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#logo nou Bucuresti sondaj, #logo oras Bucuresti pareri, #logo Capitala concurs premiu , #primar Bucuresti