Ziare.com

Bucurestiul e la un pas de marea avarie si marele inghet. Efectul "gasca din Voluntari" Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 09:43

   

Bucurestiul e la un pas de marea avarie si marele inghet. Efectul "gasca din Voluntari" Interviu
Daca pierderile RADET vor mai creste foarte putin, se va activa o siguranta a sistemului care il va opri automat si bucurestenii vor ramane in frig si fara apa calda, avertizeaza consilierul local PNL Ciprian Ciucu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ciprian Ciucu a explicat cat de grava este situatia incalzirii centralizate si ce solutii ar trebui luate rapid pentru a evita dezastrul: "vom ajunge ca in Pristina (...) Dar problema RADET nici macar nu exista pe agenda Gabrielei Firea".

Ciprian Ciucu a explicat si cum se poate rezolva problema traficului din Bucuresti fara promisiuni si solutii magice, dar si care este situatia celor 22 de companii infiintate nelegal de Gabriela Firea: "am mers la Tribunalul Economic si am depus cereri pentru desfiintarea companiilor, deci am facut pasul urmator. (...) Nu au capacitati, sunt companii de sincuristi, nu functioneaza pe bune. Am informatii ca din ele se fura benzina, materiale".

De cand a inceput iarna, nu e saptamana in care mii de bucuresteni sa nu ramana fara apa calda si caldura din cauza unei avarii RADET. In cat timp crapa de tot sistemul?

Deja a inceput sa crape, sunt semne evidente. Acum pierderile sunt la 2.000 de metri cubi de apa fierbinte pe ora, la 2.300 de metri cubi pierdere, sistemul are un "fail safe", conceput pentru ca apa aceasta sa nu ajunga in sol si sa nu afecteze fundatia cladirilor. Cand se va ajunge la acest nivel al pierderilor, sistemul se va opri automat.

Si sistemul de siguranta nu poate fi dezactivat?

Legal nu se poate. Dar si pana atunci, daca nu se rezolva ceva, oamenii se vor reorienta singuri catre centrale individuale si vom ajunge ca in Pristina. Cand ma intorc de acolo, sotia ma intreba daca am stat numai la gratare sau pe langa foc de lemne. Nu numai ca miros hainele, dar te ustura ochii, te ustura gatul din cauza poluarii. Si Bucurestiul deja e un oras foarte poluat, avem chiar infringement.

Dar problema RADET nici macar nu exista pe agenda Gabrielei Firea.

Dvs sunteti consilier local, ati intrat in competitia interna din PNL pentru un post de primar general. Ce solutie realista aveti pentru RADET?

Tevile nu se repara de la sine, asta e clar. Administrativ e simplu, in loc sa bagi banii in festivaluri si spectacole, in loc sa platesti o subventie enorma, 180 de milioane de euro in 2018, adica bugetul unui oras resedinta de judet ca Ploiesti, care s-au scurs efectiv in pamant, ar trebui sa directionezi banii catre investitii.

Cat ar costa reabilitarea retelei?

Cel putin bugetul Bucurestiului pe 3-4 ani, dar nu trebuie sa faci totul o data. O iei de la periferie catre centru si nu doar inlocuiesti magistralele, ci le si redimensionezi.

RADET a fost gandit in anii '60 ca sa ofere in cogenerare si electricitate, si energie termica si pentru populatie, si pentru salba de industrii din jurul Bucurestiului, care nu mai exista acum.

Caram o varza cu un camion.

Exact. Redimensionarea iti scade costurile. Ca sa ajunga apa in casele oamenilor e nevoie de presiune, iar daca ai capacitati mari, presiunea se obtine cu volume mari de apa.

Daca tevile sunt ciuruite, trebuie si mai multa apa ca sa aiba presiune si cu cat pui presiune mai mare cu atat ele vor crapa mai repede. Asa se explica si volumul de pierderi.

Cine spune ca poate rezolva RADET maine minte. Trebuie facut un plan de investitii pe 8 ani. Si alta solutie, decat sa sapi Bucurestiul, nu e. Trebuie sa ai curaj sa spui lucrurile acestea. Dar si Sorin Oprescu, si Gabriela Firea au directionat banii spre prostii care sa-i faca populari si s-au rugat la Dumnezeu sa nu crape sistemul in mandatul lor.

Trebuie facut un plan de investitii, iei 30% din bugetul de 1,2 miliarde al Bucurestiului in fiecare an si te tii de el.

Cand a venit la primarie, Gabriela Firea a avut pusi de-o parte, prin Programul Operational Regional, 280 de milioane de euro pentru RADET. Daca mai punea si Primaria 200 de milioane, adica atat cat a dat pe festivaluri in anii acestia, aveau un start de 480 de milioane care ar fi ajutat si economia locala.

Dar a bagat RADET in insolventa si a pierdut banii. N-au fost in stare sa scrie proiectul. Daca ziceau: Ciucule, vino sa -l scrii!, il scriam.

Solutia pentru RADET nu e, asadar, magica: management, ingineri, lucrari, sapi Bucurestiul. Da, este nepopular, dar asta face un primar responsabil.

Deci 8 ani, bugetul Bucurestiului pe 3-4 ani si imensul deranj al sapaturilor. Merita? Oare nu exista o solutie alternativa la acest concept foarte vechi, comunist?

Cheia e in raportul cost-beneficiu. Si toate studiile pe care le-am vazut eu arata ca solutia cea mai buna este redimensionarea si retehnologizarea RADET conform strategiei energetice a Bucurestiului, pentru ca un sistem centralizat bine pus la punct e cel mai eficient.

Investitiile in alternative, adica in puncte termice la nivel cvartal sau centrale de apartament, aduc probleme mari de poluare si spatiu. Dar acolo vom ajunge daca nu vom depolitiza si nu vom aduce oameni competenti.

Avand in vedere ca totusi multi bucuresteni au centrale proprii si multi si-ar dori, credeti ca ar trebui o consultare publica pentru viitorul RADET?

Eu as face altceva, asemanator: o bugetare participativa. Adica vin cu trei prioritati in fata bucurestenilor: trafic, RADET, risc seismic, si ei aleg unde punem 30-40% din buget. Eu, evident, avand o optiune.

Si care ar fi ea?

Trebuie gandit in functie de importanta si urgenta, deci RADET, pentru ca traficul se poate regla si cu masuri soft, iar consolidarea poate fi facuta si cu bani atrasi, cu solutii de politici publice care sa implice piata.

Solutii soft pentru trafic, spuneti. Care?

Nu exista o solutie magica pentru trafic, ci un mix de politici, mai multe solutii in mai multe directii, etapizate si bugetate in timp. Nu e vorba de largiri, ca nu mai ai unde sa largesti. In esenta, ca sa devii oras civilizat european, trebuie sa iti asumi ca primar sa schimbi comportamentul de mobilitate al bucurestenilor.

Cum?

Pornind de la intrebarea: ce te-ar face pe tine, bucurestean, sa nu mai circuli cu masina individuala, ci cu transportul in comun? Daca folosesti transportul in comun, eu iti garantez ca de acasa pana in centru vei face 30 de minute. Si daca transportul merge ceas, oamenii isi vor schimba comportamentul pentru ca sunt ore din viata lor si banii lor.

Si cum sa ajunga transportul sa mearga ceas?

Investesti intr-un parc auto nou pe care il tii curat. Prioritizezi traficul facand benzi unice. Ma asigur ca am o conectivitate buna cu metroul, nu suprapuneri cum sunt acum.

Faci parcari park&ride pe 6 artere principale, care aduc traficul in Bucuresti si scoti autobuzul pana la ele, ca deocamdata nu ai metrou. Omul isi lasa masina in parcare si ajunge rapid si ieftin in centru. In timp, scoti metroul acolo. Metroul fiind cea mai eficienta metoda de transport urban, acolo investesti cel mai mult.

Asta ar presupune ca metroul sa fie la Primarie?

Asa ar trebui, dar nu stiu daca administratia actuala are competenta sa-l preia si sa-l administreze. Nici eu nu l-as da echipei actuale de la Primarie.

Apoi, sunt deja din ce in ce mai multi tineri care ar circula cu biciclete, trotinete, scutere electrice nepoluante. Nu e suficient sa faci cate o banda speciala ici si colo, trebuie sa conectezi cartierele. Daca ar avea aceasta facilitate, eu cred ca 15-20% dintre bucuresteni s-ar reorienta.

Ati zis de banda unica pentru mijloacele de transport care a provocat o trauma uriasa in ziua cand a fost introdusa si a blocat nordul Bucurestiului ore in sir.

Pentru ca nu se face asa. Inainte sa iei masura, te asiguri ca ai suficiente autobuze pe banda aceea, ca sa se justifice alocarea. Tot inainte sa o deschizi, faci parcarea park& ride si comunici oamenilor cu cel putin 3 luni de zile inainte ca urmeaza aceasta masura. Nu pui omul deodata in fata faptului implinit. N-a reusit decat sa compromita o idee foarte buna.

E foarte importanta orientarea catre tramvaie, troleibuze si autobuze electrice. Acum avem 1.000 de "diesel-uri" care merg tot timpul prin oras. Faci parcari subterane si politici de parcare integrata, iar ca sa nu se mai parcheze pe trotuar folosesti Politia Locala.

Si, ca ultima masura, daca nu ai reusit cu restul, vii si cu taxa de congestie, adica pe accesul cu masina in centru.

Si dvs imi spuneti ca un om politic isi va asuma asa ceva vreodata?

Sase luni daca le arati bucurestenilor ca se poate si altfel, ca pot ajunge repede unde au treaba in conditii civilizate, ca nu mai sunt agresati de propriul oras, nu vor mai vrea ei sa se intoarca de unde au plecat. Daca vrem o tara ca afara, trebuie sa aplicam masurile de afara, nu sa inventam apa calda.

Dna Firea a creat 22 de companii municipale care stau pe un butoi de pulbere, dupa ce instanta a decis ca au fost constituite ilegal. Ce urmeaza?

Aceste companii ar fi trebuit infiintate cu 2/3 din voturile consilierilor si noi, Opozitia, n-am votat decat doua dintre ele: cea pentru infiintarea STB si cea pentru consolidari, pentru ca le-am vazut utilitatea.

Gasca din Voluntari a vrut sa schimbe sistemul administrativ cu totul prin forta pentru a-l politiza cu mult mai usor. Companiile angajeaza fara concurs, nu sunt functionari publici si au salarii mari. Gabriela Firea a venit cu o politica de forta, nu a fost deloc receptiva la argumente logice si administrative. Un bun politician obtine si sustinerea Opozitiei, convingand ca face lucruri utile.

Catalin Deaconescu si cu mine am atras primii atentia asupra chestiunii companiilor si regret ca partidul nu a fost alaturi de mine cand am vrut sa facem actiune in instanta. Poate partidul ar trebui sa mearga mai mult pe mana mea in aceste chestiuni...

Bine ca a facut USR actiunea, dar hotararea de acum nu presupune desfiintarea lor automata, sunt intr-o zona gri. Pentru a fi desfiintate trebuie o hotarare judecatoreasca pentru fiecare in parte.

Cristi Bacanu, Ionel Dancu, Florin Citu si cu mine am mers la Tribunalul Economic si am depus cereri pentru desfiintarea companiilor, deci am facut pasul urmator. Ar putea dura minimum unul si maximum 4 ani pana cand vor fi desfiintate. Pe asta se si bazeaza Gabriela Firea, ca nu se va intampla in mandatul ei.

Si cand, pana la urma, se va intampla?

Eu, ca liberal, cred mai mult in operatori privati decat in companii de stat, dar optiunea rationala a unui primar ar fi sa adune pe toata lumea la masa pentru a vedea daca exista companii care se justifica din punct de vedere economic. Cea de energie poate fi o alternativa la RADET, de exemplu.

Dar sigur nu am ce sa fac cu companii de parcuri, de spectacole, de agrement, de sport si publicitate, de paza. Cu alte cuvinte, unde am piata, las piata si licitatia. Dar, teoretic, pot avea monopol natural sau juridic pe utilitati, deci ar putea ramane companiile de iluminat si cea energetica, dat numai in anumite conditii, in baza unui studiu bine facut, nu de o companie de casa a dnei Firea.

Putem sta de vorba si pe managementul traficului, poate si pe parcari, dar repet, transparent, cu argumente, pe modele logice economice asumate.

Si desfiintarea lor nu ar provoca haos?

Nu foarte mare pentru ca nu au capacitati, sunt companii de sincuristi, nu functioneaza pe bune. Am informatii ca din ele se fura benzina, materiale.

Dna Firea se plange ca a fost sabotata de propriul partid, de aceea, n-a reusit ce a promis.

Nu ma intereseaza. Gabriela Firea e PSD. Pentru mine Firea sau Dragnea inseamna fix acelasi lucru, Firea e Dragnea in fusta, nimic altceva. Practicile lor sunt fix la fel, aceeasi politizare pe care o practica Dragnea la Guvern o practica Firea la primarie.

N-a vrut sa faca sau n-a stiut?

Cred ca a vrut, dar n-a stiut. Functia de primar e una politica, dar care presupune competente administrative. Si cand ajungi primar trebuie sa stii din prima clipa ce trebuie sa faci, sa ai proiectele pregatite, sa ai viziunea pentru oras. Sunt multe incendii de stins.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 20989 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

@Gambinov 07.39

- ghinion ! pe tine nici nu te-a vizitat ! :o)))

"Bucurestiul e la un pas de marea avarie si marele inghet. Efectul "gasca din Voluntari" Interviu"

 

Groapa de GUNOI de unde se mai da si ora Exacta:)))

e la un pas de marea avarie si marele inghet!!!
Eu astept sa vina cutremurul,numai asa vom scapa de
Foarte Mult Ciumeti Rosii Psdisti si o gramada de Mitici!!

 

Ciprian Ciucu via Ziare.com:

"sunt companii de sincuristi". ROFL!

 

Solutia Patriciu

Caratul apei calde pe distante mari este o prostie. Dar incurajarea centralelor de apartament este o prostie si mai mare, care poate avea efecte tragice.
In campania pe care o facea pt alegerile din 1996, PL'93, partidul lui Dinu Patriciu, se angaja sa introduca centrale termice pentru un bloc sau 2-3 blocuri apropiate. Era si este solutia ideala.
Dar, cum la noi au succes mai ales solutiile proaste, au castigat alegerile cei care au preferat reteaua de tevi kilometrice ruginite sau, si mai rau, cei care au considerat ca mai comod este sa umple blocurile cu bombe de apartament.
In Galati, ca sa scape de bataia de cap a incalzirii centralizate, primarul a incurajat debransarile de la sistem oferind cadou celor care se debranseaza bani din bugetul public pentru a-si achizitiona centrale termice. La Braila, au fost si mai generosi. Numai sa-si instaleze bombe.

Așa ceva ...

Doamna Dogioiu, dar ambasadele, ambasadele ce spun, ele nu mai sunt "ingrijorate"?

Firea si-a desfundat tubulatura. Tevile bucurestene nu o intereseaza

Si mai lasat-o in pace pe Firea!
Daca vine Pandele va striveste, saracilor!

 

aceste avarii sunt facute de agenturile straine !

scopul lor este sa-l lanseze pe Soros pe conducta !
antena 3 o sa transmita live aceasta actiune !

 

si marmota invelea alunele,in staniol...:))))))))).......

....:)))))...Gabriela Firea,cea mai mare Capacitate a PSD !

 

 

Propaganda? Nu, nenicule, realitatea!

Aproximativ 81% din lungimea conductei de rețea primară de transport și 61,2% din conducta de rețea secundară are o vechime mai mare de 20 de ani. Vechimea conductelor, mai precis uzura acestora, provoaca pierderi totale in jurul valorii de 28% din cantitatea de energie termică produsă și un numar urias de avarii.

Pentru 2018, Primaria Generală a stabilit un buget de investiții la RADET de 16,3 milioane de euro, iar pentru statui va aloca 13,4 milioane de euro. Potrivit Strategiei Energetice a Municipiului Bucuresti, pentru modernizarea si recalibrarea retelei de distributie a agentului termic sunt necesare investitii de 3,3 miliarde de euro.

Ia pune tu mana pe creion si vezi in cati ani termina primaria condusa de Firea reperatiile alea de peste 3 miliarde de euro, daca ea aloca cam 15 milioane de euro/an. Hai sa te ajut eu, in 200 de ani!!!

Baiatul asta are dreptate: RADET-ul e bomba cu ceas, iar madam Firea da sute de milioane de euro pe distractie si sa roaga sa faca totul bum in mandatul unui alt fraier, pe modelul Oprescu.

de ce sa puna pe creion, sa si scarpine paduchii?

omul abia leaga doua cuvinte si tu l trimiti sa calculeze? lui ii arata calea antena 3, zi de zi

apa nova stie dacat,sa taie fitantzii de plata ! ne vinde 9

apa noastra !!!!....ca si aia cu gazele,cu petrolul,cu electricitatea ......o sa ne si taxa de imperechere,cu sotiile noastre....!

Pentru ca Primaria Bucurestiului a avut si are alte interese

Putem accesa si o gramada de fonduri europene pentru astfel de probleme. Dar cine sa faca proiectele, sa le sustina si sa atraga, prin ele, fondurile necesare? Cei care decid prin primarii au cu totii case confortabile in care si-au montat centrale individuale si putin le pasa ca plesnesc tevile de termoficare.
Atat la nivel local, cat si central, nu stim sau nu vrem sa stabilim niste liste de prioritati cu probleme foarte importante si grave care trebuiesc rezolvate indiferent cine castiga alegerile (locale sau generale). Sa fie ca o a doua Constitutie, o lista de lucrari obligatorii, care trebuiesc urmarite si realizate indiferent de interesele politicianiste.
Dar, stim bine, in toate perioadele si sub toti primarii (nu numai in Bucuresti, in marea majoritate a localitatilor) interesele primarilor si consilierilor converg spre afacerile si satisfacerea clientelei politice, de unde vin avantaje in diverse forme (spagi, comisioane, posturi caldute pentru prietenii din partid etc.)

 

In curand se vor deschide in Bucuresti Baile Termale Radet,

cu sponsorizarea generoasa a tovarasei Firea, care cunoste ea pe cineva care lucreaza la tevi, canale si conducte :) Bucurestiul este a doua capitala europeana termala, dupa Budapesta :) Se va numi Bucuresti Bai.

 

Termoficare ar trebui să fie eficientă nu pierderi !

In anii 1994-96, un consorttiu Danezo-german, cu o finantare Bei, complectat ulterior cu un impreumut BERD, a ela borat un studiu de reabilitare a sistemului de termoficare a mun. Bucuresti, cu verificarea solutiilor pe un lot pilot de 24 puncte termice, urmand ca solutiile cele mai eficiente să fie generalizate pentru intreg sistemul. Cum durata acestei activităti, era de cel putin douai mandate de Primar General, această actiune, a fost prost manageriată atat la nivel de primărie cat si la nivelul RADET, unde "cumetrii" capitalismului de cumetrie initiat de Ion Iliescu, si perfectionat de Nastase, a făcut ca "cumetrii" să facă ravagii, ceea ce a condus la sesizarea organelor abilitate, care au ănceput să descopere coruptia instalată, care a dus la arestarea succesivă a catorva conduceri, promovare de Primăria Generală, pe criterii de clientelism si nu competentt profesională. RADET-ul care operează cu nu sistem tehnic format din patru retele: tur-retur apă fierbintede la CET-uri si tur-retur apa de incilzire de la punctele termice de zonă. la care se adaugă o conductă de apă caldă menajeră, poate fi asemuit unui instrument muzical cu cinci corzi. Instrumentul poate fi de cea mai bună calitate dar preponderent este INSTRUMENTISTUL. Un bun instrumentist, chiar cu un instrument de mai proastă calkitate, poate interpreta in mod multumitor,dacă isi ingrijeste cat de cat instrumentul. Nu trebuie să uităm că fără un bun interpret, chiar un instrument de ultimă generatie, mare lucru nu se va obtine ! Am dorit prin această fabulă să atrag atentia, faptului că nu totul trebuie atribuit stării sistemului. Exista teste de stres care trebuie facute in sezonul de vară care să asigure măcar o minimă siguransă de asigurare a incălzirii !
Domnilor Consilieri Generali !

 

Domnilor Consilieri General !

Domnilor Consilieri General ! Nu vi se rupe inimă pentru micutii incotosmănati, dardaind de frig. in noaptile fără căldură la sute de blocuri, v-a dus găndul la cei ce tremurau pe sub plăpumi, din cauza haosului de la RADET ? Dacă tot ati luat in discutie problema RADET - lui dati o raită si pe la cei ce se ocupă de repararea conductelor mancate de rugină din canalele subterane ale RADET-ului ? Vă scrie unul care intre anii 1996-98, a stăbătut mare parte din aceste canale, conducand o echipă de investigatii energetice, făcănd măsurători care au stat la baza primului Studiu de reabilitare a sistemului de termoficare al RADET, finanntat de BEI, si realizat in colaborare cu un prestigios consorttiu de firme Danezo-Gernane. Pe atunci erau multe portiuni de retele, intr-o stare de degradare mai mult decăt ingrijorătoare, ceea ce s-a mentionat cu insistentă in concluziile studiului. Todeauna primarii capitalei nu au dorit să coboare din jiltul lor comod, si măcar să arunce o privire asupra realitătilor din canalele RADET-ului ! Faceti o vizită de lucru, la echipa de intervensie si invitati si pe D-na Dincilă, Dragnea si Tăriceanu, să isi poată face o idee de ce ar putea urma să se intample in casele bucurestenilor, dacă urmează o perioadă de geruri,in conditiile stării de degradare care vă spun sincer că, refuz să mi-o imaginez, cand mă găndesc cată suferintă ar putea genera. Stiu că sunteti credinciosi practicanti, probabil, că ati aprobat fără mari retineri fonduri pentru Catedrala Neamului, deci vă sfătuiesc măcar să plătiti ceva acatiste si rugăciuni, ca bucurestenii să fie feriti de repetarea unor astfel de evenimente foarte probabile in iarna care de abia inceput !
Dumnezeu să-i apere pe bucuresteni !
Prof.dr.ing. Terzi Petre - Desemnat " Man of Year 2009 -for Romania" , de către American Biographical Institute, Inc. - Host of The Worldd Forum, University of CAMBRIDGE, England

 

singura solutie e referendumul,referendumul pt mutilarea capitalei

de la bucuresti,la cluji ! bucurestiu e de 100 de ori mai mare ca clujiu,iar acolo cu investitii mici s-ar face o capitala cu adevarat europeana ! exemple:shanghai,nu e beijing...new york,nu e washington...marseille,mu e paris...liverpool,nu e londra...deci capitala ori la cluji,ori la brasov,ori la constanta,dar nu la bucuresti !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor