Ziare.com

Ce spune Consiliul Concurentei despre contractele Primariei Bucuresti cu firmele proprii

Luni, 12 Martie 2018, ora 14:28

   

Ce spune Consiliul Concurentei despre contractele Primariei Bucuresti cu firmele proprii
Primaria Capitalei poate acorda firmelor proprii lucrari fara licitatie, insa trebuie sa fundamenteze foarte bine acest lucru, iar nivelul costurilor aferente sa fie comparabil cu pretul pietei, au declarat reprezentantii Consiliului Concurentei, dupa ce patronatele in constructii au anuntat ca vor sesiza si Comisia Europeana in acest sens.

Joi, patronatele din constructii au anuntat ca vor sesiza Consiliul Concurentei si Comisia Europeana fata de intentia Primariei Municipiului Bucuresti de a incredinta, in mod direct, lucrari catre firmele pe care vrea sa le infiinteze, sustinand ca acest lucru ar putea insemna ajutor de stat.

Reprezentantii Consiliul Concurentei au precizat ca legislatia nationala din domeniul achizitiilor publice si al concesiunilor de lucrari si de servicii, care transpune directivele europene in acest domeniu, prevede posibilitatea ca, in anumite conditii, autoritatile contractante sa incredinteze propriilor companii furnizarea unor servicii/produse ori efectuarea unor lucrari cu resurse proprii pentru uzul intern ori pentru uzul comunitatilor pe care le reprezinta (asa-numita operare interna).

Prin urmare, in prealabil atribuirii directe a unui contract de achizitii publice/concesiuni operatorului propriu, este necesar ca autoritatea, respectiv Primaria Bucuresti, sa verifice conditiile prevazute de legislatie.

In acelasi timp, potrivit prevederilor legii administratiei publice locale, "Consiliile locale si consiliile judetene pot hotari asupra participarii cu capital sau cu bunuri, in numele si in interesul colectivitatilor locale pe care le reprezinta, la infiintarea, functionarea si dezvoltarea unor organisme prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, in conditiile legii".

Astfel, statul se poate implica in activitati de interes public cu caracter economic, in conditiile in care piata nu poate satisface nevoia identificata, respectiv activitati economice in vederea asigurarii nevoilor sale (in calitate de autoritate contractanta) prin propriile firme, in conditiile legislatiei specifice, se mai arata in raspunsul Consiliului Concurentei.

"In cazul in care Primaria Bucuresti are in vedere atribuirea directa catre propriii operatori a unor contracte de servicii sau lucrari, trebuie sa fundamenteze foarte bine aceasta masura, explicand cauzele care au determinat neaplicarea unei proceduri de achizitie publica (de exemplu, 'esec de piata' ori ratiuni de eficienta economica, in speta obtinerea unui raport calitate/pret mai bun decat cel obtinut ca urmare a atribuirii contractelor prin licitatie publica unor operatori de drept privat terti) ", spun oficialii autoritatii de concurenta.

Astfel, din perspectiva Consiliului Concurentei, in aceste situatii ar trebui analizat in ce masura aceasta varianta conduce la minimizarea costurilor pe care le suporta autoritatea locala.

"Riscul este mai mic sa fie incalcate regulile de concurenta daca acele contracte incredintate direct firmelor proprii sunt pentru actiuni reziduale/complementare, ce nu erau acoperite de companiile existente in piata, si astfel nu se produce excluderea actorilor deja existenti in piata.

Incredintarea directa nu ridica probleme din punctul de vedere al ajutorului de stat, daca nivelul costurilor aferente activitatii incredintate direct este comparabil cu pretul pietei (benchmark), astfel incat sa nu i se confere un avantaj economic companiei beneficiare", au mai aratat reprezentantii Concurentei.

Joi, presedintele Asociatiei Romane a Antreprenorilor de Constructii (ARACO), Laurentiu Plosceanu, a declarat ca incredintarea in mod direct de lucrari catre firmele pe care vrea sa le infiinteze poate fi considerata ajutor de stat. Acesta a precizat ca va face plangeri la Consiliul Concurentei si la Comisia European.

Iata si reactia Primariei Capitalei

Citeste si In cautarea companiilor municipale infiintate de Firea: Cum am fost dati afara dupa ce am intrebat cine, ce si unde lucreaza


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5731 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Se pare ca Gabi Firea i-a rezolvat pe sabotorii de profesie!

Nu mai pot bloca proiectele, asa cum au facut tot timpul! Oare ce va face USR? Injuraturi pe net? )))

 

Aștept cu interes ca madam Firea să

"fundamenteze foarte bine aceasta masura" după cum zice mesajul pe care in mod evident nu l-ai citit complet. Oare de ce?

Stiu foarte bine la ce refera! O firma a primariei

..oricand are costuri mai mici, nu trebuie sa umfle pretul ca sa plateasca comisioane, spaga, profit! Deci e "fundamentat"!

Tovarasa Firea "fundamenteaza" foarte bine tot ce

face la primarie.
Aproape la fel de bine ca amanta lui Dragnea.
Fiti ingaduitori, nu mai are varsta...

@ Nu fi..rea...!!!

"Ce spune Consiliul Concurentei :
Madama Fifi-rea sa schimbat radical de cind "ridica" cu
buzitele ei gingase ..ciotul mic si negru de sub büro-
-ul de la Cotroceni..al criminalului din Oltenitza..!!?

 

@MacGigi

e un pic larga dar cinstita.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor