Bucurestiul e la un pas de marea avarie si marele inghet. Efectul "gasca din Voluntari" Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 09:43
23453 citiri
Bucurestiul e la un pas de marea avarie si marele inghet. Efectul "gasca din Voluntari" Interviu
Foto: Arhiva Facebook/Ciprian Ciucu

Daca pierderile RADET vor mai creste foarte putin, se va activa o siguranta a sistemului care il va opri automat si bucurestenii vor ramane in frig si fara apa calda, avertizeaza consilierul local PNL Ciprian Ciucu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ciprian Ciucu a explicat cat de grava este situatia incalzirii centralizate si ce solutii ar trebui luate rapid pentru a evita dezastrul: "vom ajunge ca in Pristina (...) Dar problema RADET nici macar nu exista pe agenda Gabrielei Firea".

Ciprian Ciucu a explicat si cum se poate rezolva problema traficului din Bucuresti fara promisiuni si solutii magice, dar si care este situatia celor 22 de companii infiintate nelegal de Gabriela Firea: "am mers la Tribunalul Economic si am depus cereri pentru desfiintarea companiilor, deci am facut pasul urmator. (...) Nu au capacitati, sunt companii de sincuristi, nu functioneaza pe bune. Am informatii ca din ele se fura benzina, materiale".

De cand a inceput iarna, nu e saptamana in care mii de bucuresteni sa nu ramana fara apa calda si caldura din cauza unei avarii RADET. In cat timp crapa de tot sistemul?

Deja a inceput sa crape, sunt semne evidente. Acum pierderile sunt la 2.000 de metri cubi de apa fierbinte pe ora, la 2.300 de metri cubi pierdere, sistemul are un "fail safe", conceput pentru ca apa aceasta sa nu ajunga in sol si sa nu afecteze fundatia cladirilor. Cand se va ajunge la acest nivel al pierderilor, sistemul se va opri automat.

Si sistemul de siguranta nu poate fi dezactivat?

Legal nu se poate. Dar si pana atunci, daca nu se rezolva ceva, oamenii se vor reorienta singuri catre centrale individuale si vom ajunge ca in Pristina. Cand ma intorc de acolo, sotia ma intreba daca am stat numai la gratare sau pe langa foc de lemne. Nu numai ca miros hainele, dar te ustura ochii, te ustura gatul din cauza poluarii. Si Bucurestiul deja e un oras foarte poluat, avem chiar infringement.

Dar problema RADET nici macar nu exista pe agenda Gabrielei Firea.

Dvs sunteti consilier local, ati intrat in competitia interna din PNL pentru un post de primar general. Ce solutie realista aveti pentru RADET?

Tevile nu se repara de la sine, asta e clar. Administrativ e simplu, in loc sa bagi banii in festivaluri si spectacole, in loc sa platesti o subventie enorma, 180 de milioane de euro in 2018, adica bugetul unui oras resedinta de judet ca Ploiesti, care s-au scurs efectiv in pamant, ar trebui sa directionezi banii catre investitii.

Cat ar costa reabilitarea retelei?

Cel putin bugetul Bucurestiului pe 3-4 ani, dar nu trebuie sa faci totul o data. O iei de la periferie catre centru si nu doar inlocuiesti magistralele, ci le si redimensionezi.

RADET a fost gandit in anii '60 ca sa ofere in cogenerare si electricitate, si energie termica si pentru populatie, si pentru salba de industrii din jurul Bucurestiului, care nu mai exista acum.

Caram o varza cu un camion.

Exact. Redimensionarea iti scade costurile. Ca sa ajunga apa in casele oamenilor e nevoie de presiune, iar daca ai capacitati mari, presiunea se obtine cu volume mari de apa.

Daca tevile sunt ciuruite, trebuie si mai multa apa ca sa aiba presiune si cu cat pui presiune mai mare cu atat ele vor crapa mai repede. Asa se explica si volumul de pierderi.

Cine spune ca poate rezolva RADET maine minte. Trebuie facut un plan de investitii pe 8 ani. Si alta solutie, decat sa sapi Bucurestiul, nu e. Trebuie sa ai curaj sa spui lucrurile acestea. Dar si Sorin Oprescu, si Gabriela Firea au directionat banii spre prostii care sa-i faca populari si s-au rugat la Dumnezeu sa nu crape sistemul in mandatul lor.

Trebuie facut un plan de investitii, iei 30% din bugetul de 1,2 miliarde al Bucurestiului in fiecare an si te tii de el.

Cand a venit la primarie, Gabriela Firea a avut pusi de-o parte, prin Programul Operational Regional, 280 de milioane de euro pentru RADET. Daca mai punea si Primaria 200 de milioane, adica atat cat a dat pe festivaluri in anii acestia, aveau un start de 480 de milioane care ar fi ajutat si economia locala.

Dar a bagat RADET in insolventa si a pierdut banii. N-au fost in stare sa scrie proiectul. Daca ziceau: Ciucule, vino sa -l scrii!, il scriam.

Solutia pentru RADET nu e, asadar, magica: management, ingineri, lucrari, sapi Bucurestiul. Da, este nepopular, dar asta face un primar responsabil.

Deci 8 ani, bugetul Bucurestiului pe 3-4 ani si imensul deranj al sapaturilor. Merita? Oare nu exista o solutie alternativa la acest concept foarte vechi, comunist?

Cheia e in raportul cost-beneficiu. Si toate studiile pe care le-am vazut eu arata ca solutia cea mai buna este redimensionarea si retehnologizarea RADET conform strategiei energetice a Bucurestiului, pentru ca un sistem centralizat bine pus la punct e cel mai eficient.

Investitiile in alternative, adica in puncte termice la nivel cvartal sau centrale de apartament, aduc probleme mari de poluare si spatiu. Dar acolo vom ajunge daca nu vom depolitiza si nu vom aduce oameni competenti.

Avand in vedere ca totusi multi bucuresteni au centrale proprii si multi si-ar dori, credeti ca ar trebui o consultare publica pentru viitorul RADET?

Eu as face altceva, asemanator: o bugetare participativa. Adica vin cu trei prioritati in fata bucurestenilor: trafic, RADET, risc seismic, si ei aleg unde punem 30-40% din buget. Eu, evident, avand o optiune.

Si care ar fi ea?

Trebuie gandit in functie de importanta si urgenta, deci RADET, pentru ca traficul se poate regla si cu masuri soft, iar consolidarea poate fi facuta si cu bani atrasi, cu solutii de politici publice care sa implice piata.

Solutii soft pentru trafic, spuneti. Care?

Nu exista o solutie magica pentru trafic, ci un mix de politici, mai multe solutii in mai multe directii, etapizate si bugetate in timp. Nu e vorba de largiri, ca nu mai ai unde sa largesti. In esenta, ca sa devii oras civilizat european, trebuie sa iti asumi ca primar sa schimbi comportamentul de mobilitate al bucurestenilor.

Cum?

Pornind de la intrebarea: ce te-ar face pe tine, bucurestean, sa nu mai circuli cu masina individuala, ci cu transportul in comun? Daca folosesti transportul in comun, eu iti garantez ca de acasa pana in centru vei face 30 de minute. Si daca transportul merge ceas, oamenii isi vor schimba comportamentul pentru ca sunt ore din viata lor si banii lor.

Si cum sa ajunga transportul sa mearga ceas?

Investesti intr-un parc auto nou pe care il tii curat. Prioritizezi traficul facand benzi unice. Ma asigur ca am o conectivitate buna cu metroul, nu suprapuneri cum sunt acum.

Faci parcari park&ride pe 6 artere principale, care aduc traficul in Bucuresti si scoti autobuzul pana la ele, ca deocamdata nu ai metrou. Omul isi lasa masina in parcare si ajunge rapid si ieftin in centru. In timp, scoti metroul acolo. Metroul fiind cea mai eficienta metoda de transport urban, acolo investesti cel mai mult.

Asta ar presupune ca metroul sa fie la Primarie?

Asa ar trebui, dar nu stiu daca administratia actuala are competenta sa-l preia si sa-l administreze. Nici eu nu l-as da echipei actuale de la Primarie.

Apoi, sunt deja din ce in ce mai multi tineri care ar circula cu biciclete, trotinete, scutere electrice nepoluante. Nu e suficient sa faci cate o banda speciala ici si colo, trebuie sa conectezi cartierele. Daca ar avea aceasta facilitate, eu cred ca 15-20% dintre bucuresteni s-ar reorienta.

Ati zis de banda unica pentru mijloacele de transport care a provocat o trauma uriasa in ziua cand a fost introdusa si a blocat nordul Bucurestiului ore in sir.

Pentru ca nu se face asa. Inainte sa iei masura, te asiguri ca ai suficiente autobuze pe banda aceea, ca sa se justifice alocarea. Tot inainte sa o deschizi, faci parcarea park& ride si comunici oamenilor cu cel putin 3 luni de zile inainte ca urmeaza aceasta masura. Nu pui omul deodata in fata faptului implinit. N-a reusit decat sa compromita o idee foarte buna.

E foarte importanta orientarea catre tramvaie, troleibuze si autobuze electrice. Acum avem 1.000 de "diesel-uri" care merg tot timpul prin oras. Faci parcari subterane si politici de parcare integrata, iar ca sa nu se mai parcheze pe trotuar folosesti Politia Locala.

Si, ca ultima masura, daca nu ai reusit cu restul, vii si cu taxa de congestie, adica pe accesul cu masina in centru.

Si dvs imi spuneti ca un om politic isi va asuma asa ceva vreodata?

Sase luni daca le arati bucurestenilor ca se poate si altfel, ca pot ajunge repede unde au treaba in conditii civilizate, ca nu mai sunt agresati de propriul oras, nu vor mai vrea ei sa se intoarca de unde au plecat. Daca vrem o tara ca afara, trebuie sa aplicam masurile de afara, nu sa inventam apa calda.

Dna Firea a creat 22 de companii municipale care stau pe un butoi de pulbere, dupa ce instanta a decis ca au fost constituite ilegal. Ce urmeaza?

Aceste companii ar fi trebuit infiintate cu 2/3 din voturile consilierilor si noi, Opozitia, n-am votat decat doua dintre ele: cea pentru infiintarea STB si cea pentru consolidari, pentru ca le-am vazut utilitatea.

Gasca din Voluntari a vrut sa schimbe sistemul administrativ cu totul prin forta pentru a-l politiza cu mult mai usor. Companiile angajeaza fara concurs, nu sunt functionari publici si au salarii mari. Gabriela Firea a venit cu o politica de forta, nu a fost deloc receptiva la argumente logice si administrative. Un bun politician obtine si sustinerea Opozitiei, convingand ca face lucruri utile.

Catalin Deaconescu si cu mine am atras primii atentia asupra chestiunii companiilor si regret ca partidul nu a fost alaturi de mine cand am vrut sa facem actiune in instanta. Poate partidul ar trebui sa mearga mai mult pe mana mea in aceste chestiuni...

Bine ca a facut USR actiunea, dar hotararea de acum nu presupune desfiintarea lor automata, sunt intr-o zona gri. Pentru a fi desfiintate trebuie o hotarare judecatoreasca pentru fiecare in parte.

Cristi Bacanu, Ionel Dancu, Florin Citu si cu mine am mers la Tribunalul Economic si am depus cereri pentru desfiintarea companiilor, deci am facut pasul urmator. Ar putea dura minimum unul si maximum 4 ani pana cand vor fi desfiintate. Pe asta se si bazeaza Gabriela Firea, ca nu se va intampla in mandatul ei.

Si cand, pana la urma, se va intampla?

Eu, ca liberal, cred mai mult in operatori privati decat in companii de stat, dar optiunea rationala a unui primar ar fi sa adune pe toata lumea la masa pentru a vedea daca exista companii care se justifica din punct de vedere economic. Cea de energie poate fi o alternativa la RADET, de exemplu.

Dar sigur nu am ce sa fac cu companii de parcuri, de spectacole, de agrement, de sport si publicitate, de paza. Cu alte cuvinte, unde am piata, las piata si licitatia. Dar, teoretic, pot avea monopol natural sau juridic pe utilitati, deci ar putea ramane companiile de iluminat si cea energetica, dat numai in anumite conditii, in baza unui studiu bine facut, nu de o companie de casa a dnei Firea.

Putem sta de vorba si pe managementul traficului, poate si pe parcari, dar repet, transparent, cu argumente, pe modele logice economice asumate.

Si desfiintarea lor nu ar provoca haos?

Nu foarte mare pentru ca nu au capacitati, sunt companii de sincuristi, nu functioneaza pe bune. Am informatii ca din ele se fura benzina, materiale.

Dna Firea se plange ca a fost sabotata de propriul partid, de aceea, n-a reusit ce a promis.

Nu ma intereseaza. Gabriela Firea e PSD. Pentru mine Firea sau Dragnea inseamna fix acelasi lucru, Firea e Dragnea in fusta, nimic altceva. Practicile lor sunt fix la fel, aceeasi politizare pe care o practica Dragnea la Guvern o practica Firea la primarie.

N-a vrut sa faca sau n-a stiut?

Cred ca a vrut, dar n-a stiut. Functia de primar e una politica, dar care presupune competente administrative. Si cand ajungi primar trebuie sa stii din prima clipa ce trebuie sa faci, sa ai proiectele pregatite, sa ai viziunea pentru oras. Sunt multe incendii de stins.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ciprian Ciucu PNL, #RADET tevi investitii, #desfiintare companii municipale , #primar Bucuresti