Firea a facut plangere penala pentru mesajele care au circulat in ziua "marii furtuni": A fost afectata securitatea nationala

Joi, 28 Septembrie 2017, ora 10:56
5588 citiri
Firea a facut plangere penala pentru mesajele care au circulat in ziua "marii furtuni": A fost afectata securitatea nationala
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a facut plangere penala in rem, la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, pentru ca s-au raspandit informatii false in ziua de 20 septembrie, cand ANM a anuntat cod galben de furtuni cu pericol de transformare in portocaliu, in Bucuresti.

Atunci, prin diverse cai de comunicare (sms, whatsapp, retele de socializare etc.), bucurestenii au fost anuntati ca fenomenele meteorologice care urmau sa aiba loc vor fi mult mai severe decat spun autoritatile. Informatiile au generat panica in randul bucurestenilor, iar Gabriela Firea a tinut sa le demonteze imediat, afirmand ca sunt "false si toxice" si ca in niciun caz institutia Primariei nu detine informatii conform carora lucrurile ar sta altfel decat s-a anuntat.

Plangerea in rem se refera la fapte, nu la persoane, pentru ca oricum Gabriela Firea nu ar avea de unde sa stie cine se afla in spatele acestor mesaje.

Firea face plangere penala dupa ce un mesaj fals despre furtuna a fost distribuit pe retelele de socializare

"A fost afectata securitatea nationala"

"Va solicit sa dispuneti cercetari in rem sub aspectul savarsirii infractiunii de Comunicare de informatii false, infractiune prevazuta si sanctionata de dispozitiile art. 404 Cod Penal.

Astfel, avand in vedere Informarea meteorologica (...) emisa de ANM, precum si Nota transmisa de Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti nr. 18378/P/19.09.2017 (anexa 1), am dispus, in calitate de primar general, convocarea unui comandament pentru stabilirea masurilor de protejare a populatiei.

Subliniez ca am respectat solicitarile transmise de Institutia Prefectului Municipiului Bucuresti, respectiv luarea masurilor specifice ce se impun pentru prevenirea aparitiei unor factori de risc ce pot afecta starea de normalitate a vietii social economice a Capitalei, precum si pentru monitorizarea cu toata atentia a evolutiei fenomenelor meteorologice periculoase, pentru a putea interveni in timp util la aparitia unor situatii de urgenta", se arata in documentul transmis Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, conform unui comunicat remis de Primarie joi Ziare.com.

In document edilul arata ca, prin masurile dispuse, s-a dorit informarea prompta si corecta a populatiei despre situatia prezentata de catre specialistii in meteorologie si comunicarea masurilor necesare: "Concret, am solicitat tuturor institutiilor subordonate ale PMB sa ia masuri in consecinta pentru protejarea vietii si bunurilor cetatenilor".

"Cu toate acestea, in spatiul public au circulat mai multe mesaje cu continut alarmant pentru locuitorii municipiului Bucuresti. Aceste mesaje faceau trimitere la o situatie mult mai grava decat cea prezentata de catre autoritati (...).

De asemenea, pe retelele de socializare au fost publicate mesaje prin care populatia era sfatuita sa isi faca provizii de produse de prima necesitate - paine, lapte, apa, etc, precum si informatii false potrivit carora primarul general a decis inchiderea unor mall-uri. Aceste mesaje sugerau si faptul ca situatia era mult mai grava decat cea comunicata de primarul general si au contribuit la generarea unei stari de panica in randul cetatenilor.

Consider ca in speta sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de comunicare de informatii false prevazuta de art 404 Cod Penal, potrivit carora 'comunicarea sau raspandirea, prin orice mijloace, de stiri, date sau informatii false ori de documente falsificate, cunoscand caracterul fals al acestora, daca prin aceasta se pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu inchisoare de la unu la cinci ani'", mai arata Gabriala Firea in comunicat.

Gabriela Firea sustine ca a facut plangere penala pentru ca prin raspandirea acestor informatii "a fost afectata securitatea nationala".

"Aceste activitati au condus la subminarea increderii in institutiile statului, crearea de confuzie si panica. Acest lucru poate conduce la diminuarea increderii populatiei in capacitatea de actiune a institutiilor statului", mai sustine primarul.

"Consider ca efectele sunt foarte grave raportat la indeplinirea viitoare a atributiilor primarului general in acest domeniu, in special prin scaderea autoritatii acestei institutii a statului.

Avand in vedere cele mentionate, va solicitam sa demarati cercetari in cauza in vederea constatarii savarsirii infractiunii de comunicare de informatii false, identificarea persoanelor care se fac vinovate si sanctionarea acestora potrivi legii penale", se mai arata in plangerea penala.

Citeste si Firea se plange de manipularea pe Internet: Exista o institutie care sa ne apere pe noi toti?

A.S.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Firea plangere penala mesaje false furtuna, #Firea plangere penala rem sms furtuna , #primar Bucuresti