Firea a invins la limita in Consiliu si a obtinut rectificarea bugetara: Nu sunt taiati bani de la consolidari. Vom achizitiona 50 de senzori seismici

Marti, 30 Octombrie 2018, ora 14:26
4414 citiri
Firea a invins la limita in Consiliu si a obtinut rectificarea bugetara: Nu sunt taiati bani de la consolidari. Vom achizitiona 50 de senzori seismici
Foto: Arhiva Facebook/Gabriela Firea

Proiectul de hotarare privind rectificarea bugetara a fost aprobat, marti, in sedinta Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) . Proiectul de hotarare a fost aprobat cu 28 de voturi "pentru", opt abtineri si 12 voturi "impotriva".

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a subliniat din nou ca banii nu sunt taiati de la anumite domenii, ci doar sunt redistribuiti, urmand de exemplu sa fie achizitionati 50 de senzori seismici.

"Nu se taie de la consolidari pentru a se da bani la alte capitole. Este vorba despre o redistribuire in cadrul creditelor din interiorul exercitiilor bugetare. Concret, pentru ca s-a spus fals ca se taie bani de la consolidari, este vorba despre o suma care nu poate fi cheltuita pana la sfarsitul anului. Si atunci ori tinem banii blocati, ori facem ceva util, sa achizitionam 50 de senzori seismici, cei mai performanti. Am primit deja aprobare de la Institutul National de Fizica a Pamantului (INFP) ", a declarat Firea la inceputul sedintei CGMB.

La dezbaterea pe proiectul de hotarare privind rectificarea, grupurile USR, PMP si PNL au propus cate un amendament, amendamente care au fost, insa, respinse. Firea s-a declarat socata de propunerea amendamentelor, reprosandu-le consilierilor generali ca la sedinta trecuta nu au aprobat rectificarea, insa in sedinta de marti vin cu amendamente. Firea a spus ca nu i se pare "un mod profesionist" de a lucra.

"Am ascultat cu atentie si ingrijorare multitudinea de amendamente. Sunt socata. Sedinta trecuta proiectul a picat, pentru ca nu ati fost de acord nici macar cu ceea ce era urgent pentru cetateni. Haideti sa spunem lucrurile pe nume. Acum vine fiecare in parte sa ia de la piste sa duca nu stiu unde.

Nu mi se pare un mod profesionist de a lucra impreuna in CGMB. Nu ati fost de acord data trecuta sa achitam gazele, nu v-a durut sufletul sa ramana bucurestenii fara caldura. Nu vad nicio ingrjiorare nici la colegii nostri care acum voteaza cu USR, care au stat aici cocotati in stanga mea (Orlando Culea - n.red.) . (...) Acum vine fiecare cu margica lui. Dar de ce USR nu se revolta acum ca se iau bani de la piste?", a spus Firea.

Ce prevede rectificarea bugetara

Conform proiectului de hotarare privind rectificarea bugetara, subventiile pentru acoperirea diferentelor de pret si tarif la transportul in comun se vor majora cu 200 de milioane de lei, ajungand la 764 de milioane de lei.

In ceea ce priveste domeniul reducerii poluarii, de aici vor pleca 24 de milioane de lei, de la proiecte privind solutii anti-praf (in minus cu 2,3 milioane de lei), implementarea unui sistem de transport cu bicicleta in zona centrala (mai putin cu 12 milioane de lei), actualizarea registrului spatiilor verzi (mai putin cu 5,8 milioane de lei sau elaborarea documentatiei tehnice pentru infiintarea perdelelor forestiere de protectie in cadrul proiectului Centura Verde a Capitalei (mai putin cu 2,7 milioane de lei).

De asemenea, creditele bugetare prevazute pentru colectarea, tratarea si distrugerea deseurilor se reduc cu 3,8 milioane de lei, ajungand la un milion de lei, in timp ce creditele de angajament vor creste cu 5 milioane de lei. Va fi taiat, asadar, cu 2,7 milioane de lei bugetul alocat pentru achizitia serviciilor de asistenta tehnica pentru pregatirea proiectului privind instalatia de tratare termica si valorificare energetica a deseurilor.

Se iau si 62,1 milioane de lei din cei 67 de milioane de lei prevazuti in acest an pentru reabilitarea sistemului de termoficare, pe un traseu de 31,6 kilometri. Se suplimenteaza, in schimb, cu 8,1 milioane de lei capitolul ordine publica, din care 7,8 milioane de lei vor fi folositi pentru masini si echipamente.

Se mai taie 3,6 milioane de lei din totalul de 7,7 milioane de lei pentru reabilitarea Palatului Voievodal Curtea Veche, alocandu-se in schimb un milion de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate pentru construirea unei sali multifunctionale in cadrul Complexului sportiv Lia Manoliu.

Capitalurile sociale ale companiilor municipale Intretinerea Arborilor si Spatiului Verde, Cimitire Bucuresti si Publicitate si Afisaj se suplimenteaza, in total, cu 94,7 milioane de lei, conform unor hotarari de Consiliu precedente.

In ceea ce priveste realizarea retelelor de alimentare cu apa, canalizare, iluminat public si a drumurilor din cartierul Henri Coanda, bugetul alocat acestui obiectiv se reduce cu 10 milioane de lei.

La capitolul strazi se taie 136 de milioane de lei, de la proiecte precum modernizarea Pietei Eroii Revolutiei si realizarea pasajului pietonal (redus cu 7 milioane de lei, ajungand la un milion de lei), strapungere Bd. Nicolae Grigorescu - Splai Dudescu (redus cu 6,6 milioane de lei, ajungand la 13,4 milioane de lei), penetratie Splaiul Independentei - Ciurel - Autostrada Bucuresti-Pitesti (redus cu 13 milioane de lei, ajungand la 70 de milioane de lei), supralargire Soseaua Pipera, reabilitare sistem rutier si linie de tramvai Bd. Liviu Rebreanu, Bd. Aerogarii, Sos. Pantelimon, Sos. Iancului, supralargire Fabrica de Glucoza, dar si altele.

Primaria Capitalei vrea sa reduca bugetul RADET cu 10,4 milioane de lei, taindu-se fonduri de la finalizarea modernizarii punctelor termice aflate in exploatarea regiei si de modernizarea retelelor termice din zona Aviatiei.

In ceea ce priveste STB (fosta RATB), bugetul se reduce cu 6,1 milioane de lei, de la proiectele de instalare a sistemelor de informare a calatorilor in statii, pe peroanele liniei de tramvai 41.

Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale (ASSMB) a cerut diminuarea bugetului cu 47,1 milioane de lei, ajungand la 517 milioane de lei.

Bugetul Directiei Generale de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti va fi redus si el cu 41,5 milioane de lei (ajungand la 498 de milioane de lei), dintre care 3,4 milioane de lei de la cantinele de ajutor social si 17 milioane de lei de la ajutoare sociale. De la Administratia Strazilor vor fi taiati 181 de milioane lei (ajungand la 155 de milioane de lei), dar la Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPAB) bugetul se suplimenteaza cu 14,5 milioane de lei (ajungand la 134 de milioane de lei).

Acesta este al doilea proiect de rectificare bugetara dezbatut de consilierii generali in doar doua saptamani. La sedinta CGMB din 18 octombrie, rectificarea a fost respinsa prin voturile Opozitiei, PSD-ALDE fiind in minoritate prin lipsa unui consilier general PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Firea rectificare bugetara votata, #rectificare bugetara Bucuresti votata , #primar Bucuresti