Firea anunta rezultatele primei zile de "referendum" pe Facebook: 90% nu vor taxa Oxigen! Vinieta nu are avizele legale, dar a cuprins-o in buget

Vineri, 21 Februarie 2020, ora 19:31
6502 citiri
Firea anunta rezultatele primei zile de "referendum" pe Facebook: 90% nu vor taxa Oxigen! Vinieta nu are avizele legale, dar a cuprins-o in buget
Foto: Arhiva Facebook/Gabriela Firea

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anuntat vineri, printr-un mesaj postat pe Facebook, ca a primit mii de mesaje legate de intentia sa privind implementarea unei taxe pentru autovehiculele poluate care intra in centrul Capitalei si ca majoritatea opiniilor sunt impotrova introducerii vinietei Oxigen.

Ea spune ca mesajul sau privind consultarea publica online are peste 600.000 de vizualizari, peste 15.000 de mesaje primite de la cetateni, iar aproximativ 90 la suta dintre mesaje solicita renuntarea la aceasta taxa.

Firea anunta de asemenea ca pe e-mail a primit pe mail 944 de mesaje dintre care 700 sunt impotriva.

"Continuam sa primim atat mesaje pe Facebook, de asemenea pe adresa de e-mail oxigen@pmb.ro, le centralizam si luni voi organiza o conferinta de presa in care voi prezenta transparent toate aceste mesaje din partea cetatenilor si voi anunta concret si ce decizii am luat pentru ca este foarte importat pentru mine ce cred oamenii, ce cred bucurestenii mai ales dupa acest val imens de mesaje primite", a afirmat Gabriela Firea.

Primarul general a transmis de asemenea ca va anunta concret "cum anume se va aplica decizia" si anume cum se va implementa.

"Nu vreau sa spun dinainte ce voi anunta luni pentru ca nu este corect. Aseara am anuntat ca acest referendum dureaza tot week-endul si ca luni anunt un raspuns concret", a spus Firea cerandu-le bucurestenilor sa transmita in continuare mesaje si precizand ca "tine cont de mesajele corecte, civilizate, care nu contin injurii".

Vlad Voiculescu: Firea a prevazut un buget 1 miliard de lei din taxa Oxigen

Cu cateva ore inainte de anuntul primarului Gabriela Firea, fostul ministru al Sanatatii Vlad Voiculescu, care vizeaza functia de primar general, declara intr-o conferinta de presa ca in bugetul pentru acest an al Primariei au fost prevazuti un miliard de lei din taxa Oxigen.

"Doamna Firea a venit fara niciun studiu de impact (...) si ne-a spus 'veti avea o taxa'. Dupa care a pus lucrurile astea in buget pe partea de venituri si cheltuieli. Inainte sa spui cum vei cheltui banii, trebuie sa spui de unde vor veni banii, taxa Oxigen a fost una dintre metodele Gabrielei Firea de a spune 'uite de aici voi avea bani, de aici voi avea sapte miliarde de euro ca sa pot sa fac toate promisiunile astea, sa dau bani in stanga si in dreapta'.

Iar in felul asta a justificat cu aceasta taxa Oxigen un miliard de lei. Ne-a spus in buget ca aproape un miliard de lei va incasa in urma acestei taxe. (...) De fapt, ce a facut este sa mascheze cu aceasta taxa Oxigen sa mascheze o parte importanta din buget practic un sfert din buget, sa spuna ca o sa-l obtina de acolo. Cred ca Gabriela Firea joaca doar politic", a spus Vlad Voiculescu.

El sustine ca Firea "a justificat un miliard de lei din buget cu aceasta taxa" iar bugetul Primariei Capitalei a trecut.

"In momentul asta bugetul a fost aprobat. Treaba si-a facut-o. Ne-a mintit cu cifre, a fost aprobat, principala dansei problema a fost rezolvata, acuma e o tema de campanie, as interpreta tot ceea ce spune Gabriela Firea ca pur si simplu o tematica de campanie", a declarat Voiculescu.

El a spus ca taxa Oxigen "in sine ar trebui sa fie parte a unui pachet mare de masuri".

Taxa este ilegala?

Pe de alta parte, APADOR-CH atrage atentia ca, desi in 9 zile taxa, deja intrata in vigoare la 1 ianuarie, devine obligatorie, adoptarea ei s-a facut fara a fi solicitat avizul Politei Rutiere.

"Potrivit art. 5 al. 7 si art. 128 al. 1 lit. c din OUG nr. 195/2002 privind Codul rutier, orice masura de restrictie a circulatiei pe drumurile publice, precum si organizarea circulatiei pentru localitatile urbane se dispun de catre administratorul drumului/autoritatile administratiei publice locale numai cu avizul politiei rutiere.

Din textele legale citate mai sus, rezulta ca solicitarea avizului politiei rutiere cu privire la proiectul Hotararii nr. 539/2019 este obligatorie, intrucat prin aceasta hotarare se organizeaza si se restrictioneaza circulatia autovehiculelor pe raza municipiului Bucuresti", arata APADOR-CH.

Astfel, in lipsa avizului, hotararea poate fi considerata ca adoptata ilegal si, ca urmare, poate fi desfiintata de catre instanta de judecata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#Gabriela Firea referendum Facebook Oxigen taxa, #Firea taxa Oxigen adoptata ilegal , #primar Bucuresti