Pasajul de la Piata Sudului, deschis de sambata pe un fir? Firea spune ca asa a auzit si ea, neoficial

Miercuri, 26 Aprilie 2017, ora 19:24
3238 citiri
Pasajul de la Piata Sudului, deschis de sambata pe un fir? Firea spune ca asa a auzit si ea, neoficial
Foto: Arhiva Ziare.com

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, ca este "inacceptabil" termenul de 30 octombrie pe care constructorul Pasajului Piata Sudului l-a avansat pentru finalizarea obiectivului de investitii.

Edilul a precizat ca in cazul in care nu se va reveni asupra acestui termen si nu vor fi accelerate lucrarile vor incepe demersurile pentru rezilierea voluntara a contractului.

"Consider ca termenul exprimat in ultima corespondenta de catre constructor este inacceptabil, si anume 30 octombrie. Asta ar insemna sa se mai lucreze in ritm de melc toata vara, iar in septembrie, cand se vor relua scolile, practic sa nu avem acest pasaj gata.

Este de neacceptat si am anuntat asocierea de constructori ca, in cazul in care nu vor reveni asupra acestui termen si nu vor accelera ritmul lucrarilor, am inceput deja demersurile studiind contractul pentru rezilierea voluntara a acestuia. Ne permit atat legislatia, cat si termenii contractuali", a spus Firea.

Ea a adaugat ca miercuri a transmis o scrisoare de nemultumire catre asocierea de constructori care lucreaza si care au castigat contractul de la pasajul Piata Sudului, Euroconstruct si Astaldi, deoarece la data anterioara nu a primit niciun raspuns, desi somase ca in termen de zece zile sa fie anuntat noul termen real de finalizare a acestei lucrari.

Firea a precizat ca un termen rezonabil pentru finalizarea acestui obiectiv de investitii ar fi 15 iulie.

"Maximum ce am accepta pentru a nu rezilia contractul ar fi la mijlocul lunii iulie, sa spunem un 15 iulie", a punctat primarul general.

Cat priveste raspunsul constructorului la penultima somatie a primarului general, in care se sustine ca nu i se recunosc anumite cheltuieli facute, Firea a spus ca termenii contractuali sunt "extrem" de expliciti si de asemenea legislatia fiscala in domeniu, precum si prevederile organelor care verifica anual institutiile publice.

Citeste si Lucrarile la Pasajul Piata Sudului bat pasul pe loc: Firea da un ultimatum

"Noi nu avem cum sa acceptam, in afara contractului in vigoare, plati suplimentare care nu sunt putine, sunt de circa 59% din valoarea initiala a contractului, adica aproape 25 de milioane de euro, sa acceptam sa platim aceste plati suplimentare cata vreme nu sunt prevazute in prevederile contractuale", a spus Firea.

Pentru aceasta speta, a mai precizat primarul general, este in acest moment un dosar in instanta.

"Daca o instanta din Romania va obliga municipalitatea sa plateasca aceste sume, cu siguranta Primaria Generala prin ordonatorul principal de credite respecta legea in Romania. Eu nu vad cum o instanta ar putea sa dea castig de cauza unei parti dintr-un contract pentru plati destul de mari din bugetul public, practic, care nu au fost prevazute initial. Deci nu este vorba despre rea-vointa a reprezentantilor Primariei, ci despre imposibilitatea legala de a achita practic aceste facturi care nu au in spate nicio justificare si nu sunt prinse nici in contractul initial", a sustinut Firea.

Referitor la informatia potrivit careia sambata ar urma sa se reia circulatia pe un fir de mers dus-intors prin Pasajul Piata Sudului, Firea a spus ca a aflat neoficial despre acest lucru.

"Am inteles si eu, mi s-a transmis nu oficial, ca sambata se va putea relua circulatia pe un fir de mers dus si unul intors prin pasajul Piata Sudului, dar avand in vedere ca legislatia nu permite in acest moment sa se realizeze receptii partiale, practic ar fi raspunderea constructorului pentru acest acces la pasajul Piata Sudului pe un fir dus si pe un fir intors. Asa am inteles neoficial, nu am primit un document oficial.

Noi asteptam finalizarea in integralitatea sa a acestui obiectiv. Am inteles ca in luna iunie-mai au de primit doua instalatii care, dupa evaluarea pe care am facut-o ieri impreuna cu specialisti in domeniu, mi s-a transmis ca nu poate dura mai mult de o luna partea de implementare si finalizare a acestui proiect", a conchis primarul general.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#Firea pasajul Sudului finalizare, #pasajul Sudului finalizare , #primar Bucuresti