Firea retrage finantarea controversatului Monument al Marii Uniri: Trebuia sa uneasca oamenii, nu sa-i dezbine

Marti, 01 August 2017, ora 13:03
9964 citiri
Firea retrage finantarea controversatului Monument al Marii Uniri: Trebuia sa uneasca oamenii, nu sa-i dezbine
Foto: Facebook/Gabriela Firea

Primarul general, Gabriela Firea, a decis sa retraga finantarea proiectului Monumentului "Marii Uniri".

"Dat fiind faptul ca monumentul de for public in cauza, pe care Comisia pentru Centenar a Municipiului Bucuresti l-a propus pentru finantare, este un proiect aprobat in anul 2007 si care nu va putea fi inaugurat pana la data de 1 decembrie 2018, intrucat lucrarea se afla inca pe circuitul de avizare, la Ministerul Culturii si la Primaria Sectorului 3, primarul general Gabriela Firea a dispus retragerea finantarii acestui proiect si redirectionarea sumelor respective catre alte obiective de investitii", a transmit Primaria Capitalei intr-un comunicat remis, marti, Ziare.com.

Firea a declarat ca din punctul sau de vedere un astfel de monument ar trebui sa uneasca oamenii, nu sa ii dezbine, asa cum s-a intamplat dupa aparitia in spatiul public a imaginilor cu monumentul.

"Chiar daca valoarea unei opere de arta nu este subiect de plebiscit, si avem destule exemple in lume de monumente care au fost acceptate de catre opinia publica dupa zeci sau chiar sute de ani de la inaugurare, am considerat ca un monument dedicat Marii Uniri de la 1918 trebuie sa uneasca oamenii in jurul sau si nu sa-i dezbine. Sunt convinsa ca maestrul Ioan Bolborea va intelege situatia si, de comun acord, vom regandi edificarea acestei lucrari, la un alt moment, pe un alt amplasament si, poate, la o alta scara. Le multumesc celor care au initiat si s-au implicat in aceasta dezbatere care, lasand la o parte patimile politice, ne-a ajutat sa luam o decizie corecta", a spus primarul.

Citeste si De ce rasar in Bucuresti tot felul de monumente hidoase

Monumentul este realizat de sculptorul Ioan Bolborea, care, dupa cum aminteste primaria, a castigat, cu aceasta lucrare, un concurs de solutii organizat in 2007 de Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic din Bucuresti, in urma solicitarilor venite din partea Asociatiilor de Veterani de Razboi, care solicitau amplasarea in Bucuresti a unui monument dedicat Marii Uniri.

"Singura cheltuiala facuta de municipalitate in legatura cu acest proiect a fost alocarea sumei de 30.000 de euro, in 2007, pentru realizarea machetei la scara 1:10 a monumentului", se mai arata in document.

In urma includerii acestei lucrari pe lista monumentelor propuse pentru finantare de catre Comisia pentru Centenar a Municipiului Bucuresti, in bugetul pe 2017 a fost alocata suma de 6,5 milioane de lei pentru Etapa I - "Realizare componente artistice din material intermediar", precizeaza primaria.

Valoarea totala a monumentului ar fi fost de 42.894.360 de lei, la care se adauga TVA.

Ioan Bolborea: Acum aud de lucrul asta. E ca o bomba

Sculptorul Ioan Bolborea a declarat ca este socat de decizia primariei, precizand pentru Ziare.com ca nimeni nu l-a contactat pentru a-l informa oficial.

"Nu am discutat. Acum am auzit. Nu stiu ce sa spun. Este total aiurea, pentru ca nu se poate. S-au investit niste bani. Se vor investi. S-a semnat un contract. Nu stiu cum de s-a luat decizia aceasta. De ce? Nu m-a anuntat nimeni.

Monumentul e inceput, e in faza de ipsos, e un sfert din el facut. S-a lucrat si se lucreaza. Nu stiu ce urmeaza. Acum aud de lucrul asta. E ca o bomba. Va trebui sa discutam. Sa vedem de ce se renunta, de ce nu se mai vrea", a declarat Ioan Bolborea pentru Ziare.com.

Iata cum arata macheta monumentului:

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Firea monumentul Marii Uniri, #monument Marii Uniri , #primar Bucuresti