Gabriela Firea cere Ziare.com sa modifice, de urgenta, doua titluri care nu ii convin. Morcovul nu iese la fel de usor ca sarma?

Miercuri, 04 Martie 2020, ora 22:31
23136 citiri
Gabriela Firea cere Ziare.com sa modifice, de urgenta, doua titluri care nu ii convin. Morcovul nu iese la fel de usor ca sarma?
Foto: captura video Facebook/Gabriela Firea

In urma publicarii a doua articole dupa conferinta de presa sustinuta miercuri seara de primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, am primit la redactie un mail cu un ton furibund prin care ni se solicita, nici mai mult, nici mai putin, decat modificarea a doua titluri care nu convin edilului sef.

Este vorba despre articolele Firea cere sa se discute in CSAT despre poluarea din Bucuresti. A acuzat fara dovezi, a tipat la jurnalisti si a aratat poze cu animale moarte si Firea, intrebata de anularea Vinietei Oxigen dupa "referendumul" de pe Facebook: Cine nu e online nu exista.

Astfel, in solicitarea de rectificare, Gabriela Firea cere "de urgenta" modificarea titlurilor articolelor realizate, motivele invocate fiind:

- jurnalista nu a participat in sala la conferinta de presa!!!

- in titlu informatiile sunt redate incomplet!!!

- afirmatiile sunt scoase din context

Hai sa vedem despre ce este vorba:

1. In cazul articolului "Firea, intrebata de anularea Vinietei Oxigen dupa 'referendumul' de pe Facebook: Cine nu e online nu exista", Gabriela Firea ne reproseaza ca "a avut o declaratie mult mai ampla, in care a explicat, la fel ca si in conferinta de presa dedicata vinietei Oxigen, care au fost motivele pentru care s-a decis renuntarea la aceasta masura" si aceasta nu se regaseste in titlu, ceea ce considera ca e "incorect, tendentios si lipsit de profesionalism".

O invitam pe dna inca primar sa citeasca si articolul, unde este redata intreaga declaratie, chiar daca cele mai multe afirmatii, asa cum spune si ea, le mai facuse si cu alte ocazii.

"Am renuntat pentru motivul grav ca am avut si avem 431 de plangeri prealabile la Directia Juridica si Directia Transporturi, cetateni - persoane fizice si juridice - care ne-au anuntat ca ne dau in judecata si era imposibil ca macar la una dintre instante acest proces sa nu-l fi castigat.

Au fost foarte multe mitiguri, proteste, petitii online, declaratii publice ale unor politicieni cu rang guvernamental inalt - premier, vicepremier, ministri, parlamentari, candidati la Primaria Capitalei, care au spus cu totii in cor ca daca ei ajung sa conduca destinele Primariei Capitalei vor anula vinieta ecologica. Si, in acel moment, pentru ca nu mai era timpul fizic sa facem referendum asa cum scrie la lege, s-a procedat la acea consultare a cetatenilor prin metoda cea mai uzitata in aceasta perioada, nu? Toata viata se desfasoara in online, cine nu este online nu exista. Si nu eu zic asta.

Si a venit un numar extrem de mare de raspunsuri la Direcia Relatii cu Publicul, la Directia Transporturi, Directia de Mediu, la mailul oficial al Primariei Capitalei - pentru ca stiu unde vreti sa duceti ideea, dar nu ma incurcati (jurnalistei care a pus intrebarea - n.red.) - si, bineinteles, nu in ultimul rand pe reteaua de socializare. Aceea a fost ultima sursa, sa spunem.

Primarul general nu ia decizii in functie de mesajele pro si contra pe un subiect doar in mediul online. Ii respecta pe cei care folosesc aceste retele, dar nu doar dupa aceasta... sa spunem sursa de informare si inspiratie", a spus Firea.

Astfel, consideram ca, in acest caz, DATORIA FATA DE CITITORII NOSTRI, singura pe care o avem, ne-am facut-o cu profesionalism, asa cum o facem zi de zi.

Sigur, declaratia dnei primar ca "Toata viata se desfasoara in online, cine nu este online nu exista" frapeaza, mai ales in contextul in care era vorba despre realul trafic infernal din Bucuresti, care se desfasoara in offline, cu efecte dure asupra vietii de zi cu zi a bucurestenilor.

Daca dna Firea poate este nemultumita ca "i-a scapat" aceasta exprimare care ii poate ofensa pe votantii ei traditionali, asta nu mai e problema noastra.

2. In ce priveste cel de-al doilea articol, primarul general este nemultumit de titlul "Firea cere sa se discute in CSAT despre poluarea din Bucuresti. A acuzat fara dovezi, a tipat la jurnalisti si a aratat poze cu animale moarte", sustinand ca "NU a facut nici un fel de acuze in timpul conferintei de presa, a specificat in repetate randuri ca NU doreste sa acuze pe nimeni, NU a ridicat tonul, iar 'pozele cu animale moarte' ilustreaza, pe langa multe alte fotografii, tonele de deseuri abandonate la periferia Bucurestiului descoperite de Politia Locala".

Ii transmitem dnei primar general ca daca repeta la fiecare doua fraze ca nu vrea sa acuze pe nimeni, asta nu inseamna ca nu o face. De exemplu: a spus ca "nu sunt speculatii, banuieli, avem informatii" despre "CET-urile Grozavesti sau Progresul", care "este posibil sa fi ars mai multa pacura". La fel, despre "cei 118 de agenti economici si institutii care detin de la Agentia de Mediu instalatii de arderi autorizate ale deseurilor", sau gropile de gunoi Drajna, Glina si Chiajna despre care a sustinut ca "a primit informatii ca si acolo au fost arderi necontrolate in noaptea de duminica spre luni".

La astfel de acuzatii fara dovezi ne-am referit in titlu, considerand ca e o atitudine care nu ajuta in niciun fel intr-o problema extrem de ingrijoratoare pentru bucuresteni in aceasta perioada. Ne asteptam de la un oficial de rangul dnei Firea sa dea dovada de mai multa responsabilitate in astfel de situatii grave si sensibile in acelasi timp.

In ce priveste pozele cu animale moarte si relevanta lor, dar si tonul ridicat si rastit pe care l-a folosit cand a raspuns jurnalistilor, credem ca este edificatoare inregistrarea video pe care cititorii o pot gasi si in articol.

Dincolo insa de toate aceste explicatii, pe care le-am oferit nu doamnei primar, ci cititorilor nostri, consideram INADMISIBIL ca un oficial sa ne solicite modificarea unui titlu doar pentru ca nu ii convine. Exista cazuri in care publicam o informatie eronata, ni se semnaleaza si imediat publicam si erata - se intampla uneori si atunci ne asumam si corectam. Dar nimeni pana in acest moment nu ne-a mai solicitat sa modificam un titlu pentru ca nu ii convine, pentru ca probabil da prost intr-o competitie in care dna Firea intra nu sub cele mai bune auspicii.

De aici, din online, pare ca in cazul dnei Firea morcovul nu iese la fel de usor ca sarma.

PS: Speram sa nu ne cereti sa modificam si acest titlu, este un text de opinie exprimat de redactia Ziare.com, ca raspuns la o atitudine si solicitari pe care le consideram inadmisibile. Iar daca ne veti da in judecata, asa cum ne amenintati, ne vom alatura celor 14 procese pe care le-ati intentat unor rivali politici sau jurnalisti, pe banii bucurestenilor.

Redam mai jos integral solicitarea dnei Firea, iar, pentru o buna informare a cititorilor, am publicat obiectiile Gabrielei Firea si in cadrul articolelor respective.

SOLICITARE DE RECTIFICARE

Pentru corecta informare a opiniei publice, Primaria Municipiului Bucuresti solicita de urgenta modificarea titlurilor stirilor realizate de catre o jurnalista a ziare.com, care, desi nu a fost prezenta la conferinta de presa organizata astazi de Primarul General, Gabriela Firea, a ales sa scoata din context si sa redea INCOMPLET o serie de afirmatii facute de Primarul General in cadrul evenimentului.

Primarul General RESPINGE ferm afirmatiile din titlurile celor doua materiale semnate de Alexandra Sandru si considera ca este nedemn pentru un jurnalist sa apeleze la astfel de metode de inducere in eroare a opiniei publice, doar in cautarea senzationalului.

Concret, referitor la titlul "Firea, intrebata de anularea Vinietei Oxigen dupa "referendumul" de pe Facebook: Cine nu e online nu exista", va informam ca Primarul General a avut o declaratie mult mai ampla, in care a explicat, la fel ca si in conferinta de presa dedicata vinietei Oxigen, care au fost motivele pentru care s-a decis renuntarea la aceasta masura. A rezuma aceasta declaratie la o afirmatie despre Facebook este incorect, tendentios si lipsit de profesionalism.

In ceea ce priveste titlul celuilalt material de presa, cu titlul: "Firea cere sa se discute in CSAT despre poluarea din Bucuresti. A acuzat fara dovezi, a tipat la jurnalisti si a aratat poze cu animale moarte"

Va informam ca:

Primarul General NU a facut nici un fel de acuze in timpul conferintei de presa, a specificat in repetate randuri ca NU doreste sa acuze pe nimeni, NU a ridicat tonul (daca jurnalista ar fi fost in sala, ar fi constatat acest lucru) iar "pozele cu animale moarte" ilustreaza, pe langa multe alte fotografii, tonele de deseuri abandonate la periferia Bucurestiului descoperite de Politia Locala. Este inadmisibil ca jurnalista nu a fost deranjata de situatia GRAVA a depozitelor necontrolate de deseuri, NU este interesata de vinovatii acestei situatii, ci prefera sa publice materiale cu titluri tendentioase, scoase din context si injuste!

In consecinta, va solicitam modificarea urgenta a acestor titluri! In caz contrar ne rezervam dreptul de a o actiona in instanta pe autoarea materialelor de presa publicate pe platforma ziare.com.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Gabriela Firea titluri Ziarecom , #primar Bucuresti