Gabriela Firea s-a incurcat in calcule? Cum ajunge un taxi Euro 6 sa fie considerat "rabla"

Marti, 17 Septembrie 2019, ora 15:29
6773 citiri
Gabriela Firea s-a incurcat in calcule? Cum ajunge un taxi Euro 6 sa fie considerat "rabla"
Foto: Facebook/Gabriela Firea

Primarul Gabriela Firea a propus in sedinta de marti a Consiliului General al Capitalei un proiect care vizeaza acordarea a 3.000 de eco-vouchere a cate 15.000 de lei fiecare pentru achizitionarea de autoturisme noi cu norme de poluare care sa asigure un nivel redus de emisii de catre taximetristi.

Proiectul a si trecut de votul consilierilor, cu 30 de voturi pentru si 12 impotriva.

La inceputul sedintei, Firea a prezentat in fata consilierilor si a presei cifrele referitoare la numarul licentelor de taxi din Bucuresti. "Din totalul de 10.055 de licente, potrivit legii 38, pe care le are Bucurestiul, 7.500 sunt legale si regulamentare, celelalte fiind in diverse stadii litigioase. Din aceste 7.500 de taximetre, 5.500 sunt poluante", a sustinut Firea.

Astfel, edilul a mentionat ca intr-o prima etapa vor fi oferite 3.000 de vouchere a cate 15.000 de lei fiecare, iar in etapa a doua inca 2.500. Practic, asta pentru a scapa Capitala de cele 5.500 de masini poluante folosite de taximetristi, despre care vorbise mai devreme.

Apoi, dupa trecerea proiectului in sedinta, Primaria Capitalei a transmis un comunicat de presa Ziare.com in care prezinta cifrele oficiale. Insa in comunicatul PMB, in categoria masinilor poluante, intra si cele EURO 4 si chiar EURO 5.

Iata cifrele oferite de PMB:

"Cele 7.500 de autorizatii taxi valabile sunt pentru masini fabricate:

- aprox. 2.800 intre anii 2005-2010 - respectiv EURO 1 - EURO 4

- aprox. 2.100 intre anii 2011-2014 - respectiv EURO 5

- aprox. 2.600 intre anii 2015-2019 - respectiv EURO 6".

La un calcul simplu, observam ca in statisticile PMB figureaza 4.900 de taximetre cu tehnologie EURO 1 - 5, ceea ce inseamna ca Firea are de gand sa le inlocuiasca taximetristilor inclusiv masini EURO 6, ca sa ajunga la numarul de 5.500 de vouchere pe care are in plan sa le acorde in cele doua etape ale programului.

"Dupa calculul specialistilor Directiei de transporturi, o masina folosita de obicei pentru serviciul de taximetrie - de exemplu un Logan, cu norma de poluare EURO 6 - costa aproximativ 6.800 euro cu TVA.

Daca participa la Programul RABLA National sau daca isi vinde direct masina actuala, cu norma de poluare sub EURO 4, taximetristul ar putea obtine minim 1.000 euro. Primaria Capitalei ii acorda voucherul de 3.000 euro, iar el trebuie sa asigure aproximativ 3.000 euro. Impartim efortul la jumatate", sustine Firea, citata in comunicat.

UPDATE Ulterior, PMB a oferit Ziare.com mai multe detalii pe aceasta tema:

"S-a luat decizia de a se da o prima transa de 3.000 de vouchere pentru ca avem si cele 2.500 de licente care sunt in litigiu. E posibil ca unele dintre ele sa se anuleze, dar poate ca unele vor fi declarate valabile. Si de aceea s-a luat o marja.

Ideea este sa rezolvam intai problema masinilor dotate cu Euro 1 - Euro 4, care sunt cele mai poluante. Odata inlocuite acestea, se va putea rezolva si problema masinilor cu Euro 5, care sa poate fi inlocuite cu masini dotate cu tehnolgie Euro 6 non-diesel sau cu motoare hibride sau electrice", ne-a explicat PMB.

Citeste si despre proiectul taxei auto in Bucuresti:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Firea Rabla taximetristi, #Firea rabla taxi , #primar Bucuresti