Halucinant: Gabriela Firea a ajuns sa ameninte cu plecarea din tara

Luni, 04 Februarie 2019, ora 12:51
20243 citiri
Halucinant: Gabriela Firea a ajuns sa ameninte cu plecarea din tara

Nimic nu ilustreaza mai bine dimensiunile conflictului dintre Dragnea si Firea decat declaratia acesteia, facuta in weekend: "imi vine sa spun ca, daca un astfel de om ar ajunge presedintele tarii, ori plec din tara, ori il impiedic cu orice pret sa ajunga acolo, chiar si contracandidandu-l".

Nu pot decat s-o admir pe Gabriela Firea pentru fermitatea cu care isi apara opinia politica si demnitatea de a nu ceda acolo unde nu putini colegi ai domniei sale au muscat cu lacomie din nada dovedindu-si lasitatea sau, cum zice romanul, dand cinstea pe rusine.

Deci doamna Firea este hotarata sa-si puna in miscare toate fortele, toata energia, inteligenta si priceperea pentru a pune stavila ascensiunii desantate a lui Dragnea si pentru a feri partidul, poate chiar tara, de masinatiunile toxice ale acestuia.

Chiar daca referirea la o eventuala parasire a tarii a fost numai un mod metaforic de a-si exprima disperarea, declaratia sugereaza fara echivoc ca Gabriela Firea este pregatita sa duca un razboi total, de tipul "care pe care". Adica: Dragnea sau Firea?

E greu sa pariezi pe unul sau pe celalalt

Dragnea dispune de toate mijloacele partidului, de fondurile lui, chiar - de ce sa n-o spunem? - de fondurile tarii, de un guvern care se gudura la picioarele sale, de un prim ministru care face sluj de cum il vede intrand pe usa, de niste lingai care ii canta osanale si de o gloata care tremura doar cand ii zareste mustata de la distanta. Firea nu se poate lauda cu altceva decat cu refuzul de a nu se lasa tarata in batjocura lui. Greu de presupus ca doar cu aceasta arma le invingi pe toate celelalte.

Cu atat mai greu cu cat doamna Gabriela Firea este un caz atipic. Pe de o parte, ni se infatiseaza ca o luptatoarea inversunata, hotarata sa nu cedeze nimic, pe de alta parte ezita sa faca un pas decisiv, ca sa se distanteze definitiv de uzurpatorul puterii si de camarila sa.

Fireste, apare intrebarea: ce pas decisiv ar mai putea face, dupa ce i s-au luat toate functiile din partid, dupa ce carmaciul formatiunii invrajbeste viceprimarii si consilierii PSD impotriva ei, dupa ce yesmenii domnului Dragnea o ataca in toate felurile, desfiintand-o, pentru a se face ei remarcati?

Nu este cazul sa-i sugerez aici calea de urmat, dar numeroasele plecari din partid la care tot asistam de la o vreme o sugereaza cu prisosinta. Pe toti acesti plecati insa, doamna Firea ii surclaseaza cu un atu pe care numai ea il detine, in exclusivitate: nu este dependenta nici de Dragnea, nici de camarila sa.

Primarul General al Capitalei a fost ales de bucuresteni si nimeni nu-l poate dobori, decat numai acestia. Grindeanu si Tudose depindeau de partid si implicit de Dragnea, dar Gabriela Firea depinde exclusiv de cei care au ales-o prin vot direct. Atentie: de cei care au ales-o, nu de cei care au propus-o, ca premierii sau ministrii.

Legitimitatea solida a primarului general

Daca Liviu Dragnea ar fi avut puterea s-o clatine cumva din fotoliul primariei, ar fi facut-o deja. A si matrasit-o de unde a putut: din functia de vicepresedinte al partidului, din cea de presedinte al organizatiilor Bucursti si Ilfov si de peste tot pe unde mai era. De la primarie, nu poate.

Daca ar face greseala sa-i declare formal retragerea sprijinului, doamna Firea ar putea cere si chiar obtine, cu o oarecare abilitate, sprijinul bucurestenilor, al celor care au votat-o, un sprijin incomparabil mai valoros decat al lui Dragnea.

Poate ca, acum cateva luni, bucurestenii nemultumiti mai mult de partid decat de dansa, ar fi ezitat s-o sprijine. Dar, odata declarata ca adversara a lui Dragnea, cel prabusit demult in sondaje, multi s-ar abtine sa-i dea apa la moara acestuia, dezicandu-se de Firea. Din doua rele, totdeauna il alegi pe cel mai putin rau.

Dar mai iau in calcul si un alt aspect. Primarul general al Capitalei se bucura de cea mai mare legitimitate obtinuta prin vot direct, dupa presedintele tarii. Care este legitimitatea lui Dragnea? Una indirecta: voturile acordate de alegatorii unui colegiu, nu lui Dragnea personal, ci unei liste, unde printre altii, figura si el.

Mai sunt si voturile deputatilor PSD, care l-au instalat la presedintia Camerei. Altceva nimic. Oricat i-ar retrage asa zisul sprijin, PSD n-o poate clatina pe Gabriela Firea din scaunul de primar general al Capitalei. Sta acolo, neclintita. Este mult mai bine legitimata in functia ei decat Dragnea in ale lui.

Mitraliera si Trompeta la atac

Inteleg dorinta doamnei Firea de a nu parasi PSD, dar chiar domnia sa recunoaste ca este la un pas de a fi exclusa. Atunci, ce o opreste sa se retraga ea insasi? Atasamentul fata de principiile social-democrate, in care Dragnea a intrat cu bocancii? Nu stiu cata social-democratie promoveaza Victor Ponta in partidul sau, dar nu cred ca mai putina decat Dragnea in PSD. Nu mai putina si, cred, mai decenta.

Nu pot trece nici peste faptul ca, in PSD, infloresc denigratorii doamnei Firea, niste personaje palide si de valoare derizorie. S-au apucat s-o judece recent deputatul Radulescu, rasfatat de public cu diminutivul "Mitraliera" si secretarul general al PSD, dezmierdat cu apelativul "Trompeta".

Amandoi intr-un glas sustin ca, fara suportul celor trei trandafiri, Gabriela Firea nu ajungea sa fie aleasa. Desi nu pun pret pe comentariile celor doi, imi permit sa observ ca bucurestenii n-au ales vreodata un primar din PSD, iar reusita doamnei Firea ar putea sa se datoreze incomparabil mai mult propriei sale imagini, cunoscuta de la televiziune, charismei ramasa tot din acea zona si popularitatii de care s-a bucurat multi ani printre telespectatori.

As zice ca nu bucurestenii au votat-o pe doamna Firea, ci telespectatorii bucuresteni, iar succesul ei a tras dupa sine, ca o locomotiva, succesul partidului, nu invers.

Poate ca Gabriela Firea a fost locomotiva partidului si nu invers

Partidul ar trebui sa-i multumeasca doamnei Firea ca, in mare parte datorita ei, a reusit sa obtina majoritate nu numai in consiliul general, dar si in alegerea primarilor sau a consilierilor din sectoare. Ar trebui sa-i multumeasca, nu s-o apostrofeze.

In ce priveste amenintarea doamnei Firea ca ar fi in stare sa emigreze din tara, daca domnul Dragnea ar ajunge presedinte, dar ma indoiesc ca are motive sa se sperie. Mai intai, liderul PSD n-are nicio sansa sa acceada la Cotroceni, unde toate sondajele, inclusiv cele elaborate de prietenii PSD, il dau castigator pe Klaus Ioannis.

Iar al doilea, hai sa fim seriosi, doamna Gabriela Firea a fost candva un rasfatat al televiziunilor, o excelenta moderatoare si o inteligenta prezentatoare de programe. Ar aplauda-o incomparabil mai multi fani decat ca politician.

Pastrand proportiile, mi-as permite sa amintesc de un caz celebru din secolul trecut, acela al cunoscutului pianist si compozitor polonez Ignacy Paderewski care, intr-o anumita conjunctura, ajunsese prim ministru al Poloniei, la scurt timp dupa Primul Razboi Mondial.

Cu toata gloria la care ajunsese, s-a retras cu demnitate cand politicienii au inceput sa-l critice ca fiind... tehnocrat. A dat si o explicatie: "le multumesc celor care mi-au incredintat functia, dar ii multumesc si mai mult lui Dumnezu, care mi-a dat talent".

Ignacy Paderewski a fost unul din cei mai de seama pianisti ai epocii sale, dar memorialistii il mentioneaza in egala masura ca autor a doua opere, a unui concert pentru pian si orchestra, a numeroase piese instrumentale si vocale. Erau putini muzicieni ca el. Prim ministri erau multi, in fiecare tara cate unul.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Gabriela Firea prezidentiale, #Gabriela Firea conflict Liviu Dragnea, #Gabriela Firea PSD, #Gabriela Firea charisma , #primar Bucuresti