Mai multe cladiri istorice din centrul Capitalei au fost varuite si colorate. Firea arunca vina pe alta institutie

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 16:25
4389 citiri
Mai multe cladiri istorice din centrul Capitalei au fost varuite si colorate. Firea arunca vina pe alta institutie
Foto: Digi 24 TV

Mai multe cladiri istorice din centrul Bucurestiului - zona Calea Victoriei - au fost vopsite in diferite culori in ultimele zile, iar PNL cere primariei conduse de Gabriela Firea o ancheta.

"Grupul consilierilor PNL din cadrul CGMB ii cere in mod oficial primarului Gabriela Firea sa dispuna, prin institutia Corpului de Control pe care o are la dispozitie, realizarea unei anchete interne in cadrul Primariei Municipiului Bucuresti pentru a identifica nivelul la care s-a luat decizia si cine a dispus varuirea/vopsierea a patru monumente istorice fara aviz de la Ministerul Culturii", se arata intr-un comunicat de presa al purtatorului de cuvant al consilierilor PNL din cadrul CGMB, Ciprian Ciucu, remis joi Ziare.com.

De asemenea, consilierii PNL ii vor solicita primarului general sa comunice public rezultatele anchetei ce va fi facuta.

"Orice interventie asupra cladirilor monument-istoric se face exclusiv cu autorizatie de la Ministerul Culturii, in lipsa unei astfel de autorizatii orice interventie reprezentand infractiune!

De asemenea, trimiterea unor angajati ai Primariei pentru a curata in graba (inclusiv cu spaclul) vopseaua fara o evaluare a deteriorarilor facute si care sa gaseasca solutia tehnica optima- cu sprijinul specialistilor- pentru a minimaliza deteriorarile, reprezinta, in opinia noastra, o mare greseala, chiar o continuare a infractiunii", sustin liberalii.

Acestia spun ca "este putin probabil" sa fie vorba despre o coincidenta ca aceste actiuni au loc in preajma Pastelui, astfel putand fi vorba despre o actiune de curatenie a Primariei.

"Deoarece s-au efectuat interventii asupra patru monumente istorice de pe Calea Victoriei aproape concomitent, este foarte putin probabil ca acesta sa fie o coincidenta sau sa fim in fata actiunii unor cetateni privati, ci sa avem de-a face cu o actiune iresponsabila a Primariei, in cadrul anuntatei curatenii de Paste.

Vom astepta anuntul de demarare imedita a anchetei interne, iar in lipsa acestuia si a unor rezultate ce vor fi publicate, ne vom adresa organelor abilitate pentru a identifica faptuitorii", a mai transmis Ciucu.

Gabriela Firea ameninta cu plangere pentru calomnie

In replica, primarul Gabriela Firea a tinut sa respinga ferm acuzatiile potrivit carora ar fi cerut vopsirea acestor cladiri care sunt monumente istorice.

"Asa cum am comunicat public si in cursul zilei de ieri (miercuri - n.red.), subliniez faptul ca nu am solicitat vopsirea sau varuirea unor cladiri monument istoric de pe Calea Victoriei!

In calitate de primar general, misiunea mea este sa apar legea, iar aceasta iniatiativa nu imi apartine sub nicio forma, ordinele pe care le-am dat au fost cele de demarare a curateniei de primavara si nu de varuire a cladirilor de patrimoniu. Asocierea de catre diverse persoane a numelui meu cu orice initiativa controversata sau ilegala nu dovedeste decat superficialitate si oportunism.

Mai mult decat atat, am solicitat Politiei Locale sa trimita de urgenta echipaje in teren pentru a lua toate masurile in ceea ce priveste identificarea si sanctionarea celor care au executat ILEGAL aceste interventii asupra celor doua monumente istorice.

Din informatiile obtinute de Politia Locala, aceasta actiune a fost un exces de zel al S.A.I.F.I. (Sucursala pentru Administrarea si Intretinerea Fondului Imobiliar - n.red.), institutie care nu are nicio legatura cu Primaria, si care administreaza un spatiu in imobilul din Calea Victoriei nr. 22 (blocul Rosenthal - n.red.). Urmare a acestui fapt, cei in cauza vor suporta rigorile legii, iar inlaturarea efectelor acestei initiative se va face cu respectarea deplina a legalitatii, dupa obtinerea tuturor avizelor necesare.

Politizarea si speculatiile pe marginea acestui subiect nu dovedesc altceva decat intentiile clare de discreditare atat a imaginii primarului capitalei cat si a institutiei pe care o conduce! Iar cei care, in goana dupa capital politic, ne ameninta cu plangeri penale sa nu uite nicio clipa ca in Codul Penal sunt pedepsite si denunturile calomnioase", transmite Firea.

Iata care sunt cele patru imobile istorice care au fost vopsite in ultimele zile, potrivit Digi 24 si News.ro:

  • Casa Cesianu, aflata la intersectia dintre Bulevardul Dacia si Calea Victoriei. O parte a soclului a fost vopsita in roz, impreuna cu portile curtii alaturate. In acest caz, unul dintre paznici ar fi fost cel care a vopsit, "din exces de zel".
  • Blocul Kreztulescu, de pe Calea Victoriei, in apropiere de Biserica Cretulescu, care gazduieste libraria Humanitas si un magazin cu obiecte bisericesti. Coloanele cladirii au fost vopsite in garben pal, dupa ce reprezentantii bisericii au spus ca au fost avertizati ca vor fi amendati daca nu varuiesc pentru a acoperi urmele de graffiti. Arhiepiscopia Bucurestilor sustine insa ca imobilul nu este cladire istorica.
  • Blocul Rosenthal, aflat pe Calea Victoriei, in apropiere de intersectia cu Bulevardul Regina Elisabeta. Coloanele cladirii au fost vopsite in alb, marti, iar miercuri revopsite in gri.
  • Cladirea fostului Casino Victoria, care a fost vopsita de asemenea in roz.

F.N.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#cladiri istorice vopsite, #cladiri varuite centrul Bucurestiului, #cladiri vopsite Calea Victoriei, #cladire vopsita roz Calea Victoriei , #primar Bucuresti