Membru in comisia care a ales logo-ul plagiat pentru Bucuresti: Ne-am uitat la orasele care incep cu B. Habar n-aveam ca se pot cauta pe Net imagini similare

Joi, 04 Mai 2017, ora 17:27
6010 citiri
Membru in comisia care a ales logo-ul plagiat pentru Bucuresti: Ne-am uitat la orasele care incep cu B. Habar n-aveam ca se pot cauta pe Net imagini similare
Foto: Primaria Capitalei

Un membru al comisiei care a votat pentru logo-ul orasului Bucuresti, descalificat intre timp din cauza acuzatiilor de plagiat, e de parere ca tocmai faptul ca s-a renuntat la acesta arata ca selectia e onesta. Bogdan Naumovici sustine ca e laudabil faptul ca s-a renuntat la un proiect care nu era original.

"Logo-ul a fost descalificat pentru ca nu e original. Nu putem spune daca el a fost copiat sau nu, nu ne putem pronunta. Doar ca nu il putem folosi, pentru ca seamana foarte mult cu altceva", a declarat joi publicitarul Bogdan Naumovici, membru al comisiei care a votat pentru alegerea logo-ului Capitalei.

In urma votului a fost declarat castigator, miercuri, logo-ul unui designer din Timisoara, Narcis Teodor Lupou. Insa cand au aparut acuzatiile de plagiat, acest logo, unul din cele 230 de depuse, a fost descalificat. Asta, in ciuda declaratiilor designerului, care sustine ca desi exista "o asemanare de culori, morfologica, conceptul e total diferit".

Potrivit lui Naumovici, e de apreciat transparenta si onestitatea procesului: "In momentul in care a vazut ca seamana foarte mult cu cel din Taipei, niciunul dintre membrii comisiei nu a avut de comentat".

"Mi se pare laudabil ca premiul a fost retras cand s-a constatat asemanarea. Nu a fost ca la frunza lui Udrea. Nu s-au cautat probleme de procedura, in dauna fondului", a mai declarat Naumovici pentru Pagina de Media.

Acesta glumeste insa, afirmand ca juriul nu s-a descurcat asa de rau, din moment ce s-a oprit asupra aceluiasi logo precum cel de la Taipei: "Faptul ca acelasi desen a fost ales si de Taipei inseamna ca nici noi nu ne-am orientat rau".

Despre restul proiectelor prezentate, Naumovici spune: "Am vazut zeci de Arcuri de Triumf, multe inimi si B-uri, dar si cateva acvile si Case ale poporului. Unii au venit cu argumentatie, altii cu desene de mana, pictate. Si Ateneuri.

M-a mirat folosirea Arcului de Triumf. E un simbol care trimite (cu gandul - n. red.), mai degraba, la Paris".

Din cele peste 200 de lucrari, 70-80% nu aveau ce cauta acolo, sustine el.

Primaria Capitalei a anuntat, joi, intr-un comunicat, ca juriul va desemna in perioada imediat urmatoare un alt castigator. La ce ar putea sa ne asteptam? "Logic ar fi sa se duca spre locul al doilea, dar nu e sigur. Ne vom intalni, cei din comisie, si vom stabili", a explicat Naumovici.

Acesta a povestit si cum s-au notat logo-urile, pe ce criterii:

- Relevanta: sa aiba legatura cu Bucurestiul

- Atractivitate: aici, e drept, e un criteriu subiectiv

- Originalitate: Au fost multe propuneri, fiecare a venit cu zece variante, deci au fost peste 2.000. Concurentii si-au asumat fiecare ca lucrarea lor e originala. Noi am mers pe prezumtia de nevinovatie, nu invers.

- Noi ne-am uitat pe logo-urile oraselor care incep cu litera B, ca si Bucurestiul: Budapesta, Berlin, Bruges, Belfast. Nu am cautat in zecile de mii de orase sa le vedem logo-urile.

Oricum, am apreciat concurentii care au pus si o prezentare si o justificare a conceptului, nu numai un desen.

Pana acum, eu habar nu aveam ca exista posibilitatea de a cauta pe net imagini similare, ca am fi verificat.

- Adaptabilitate: sa se poata pune pe tot felul de suporturi.

Potrivit lui Naumovici, toate notele au fost date individual de cei din comisie, care au participat pro-bono.

Din juriul care alege logo-ul Capitalei mai fac parte, pe langa Naumovici:

- Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea

- Prof. Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Romane, sectia de Arte, Arhitectura si Audiovizual

- Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucuresti

- Anca Boeriu, lector la departamentul Grafica al UNARTE

- Dr. Vladimir Nicula, Lector Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu

- Ioana Ciocan, Vicepresedinte Uniunea Artistilor Plastici

- Dochita Zenoveiov, brand innovator, "INOVEO"

- Corina Vintan, managing partner "Links Associates"

- Mirel Palada, sociolog (fost purtator de cuvant in Guvernul Victor Ponta)

Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
#Bogdan Naumovici logo plagiat, #membri juriu votat logo Bucuresti, #membri comisie votat logo Capitala, #logo Bucuresti descalificat, #logo Bucuresti premiu , #primar Bucuresti