Mesaj postelectoral doamnei primar general Gabriela Firea Pandele

Autor: Mircea Cosea - profesor universitar
Vineri, 10 Iunie 2016, ora 08:48
10910 citiri

O felicit pe doamna Gabriela Firea Pandele pentru victoria obtinuta. Din punctul meu de vedere, victoria domniei sale nu este un succes al partidului pe care il reprezinta, ci un succes personal, fapt care ma determina sa privesc viitorul Capitalei nu prin prisma orientarilor ideologice social-democrate, ci prin prisma calitatilor sale personale.

O cunosc de multa vreme pe doamna Firea, de pe timpul cand scriam editoriale pentru publicatiile pe care le conducea, avand ocazia sa constat ca una dintre principalele sale calitati este ambitia si determinarea in tot ceea ce face.

Mizez pe determinarea doamnei Firea si pe ambitia domniei sale de a deveni unul dintre cei mai buni primari ai Bucurestiului.

Recunosc ca m-am decis sa public acest mesaj, deoarece campania doamnei Firea nu m-a lamurit pe de-a-ntregul asupra viziunii sale asupra oportunitatii de succes pe care i-o ofera rezultatul alegerilor.

Domnia sa a vorbit bine si convingator, dar nu a reusit sa iasa din tiparul primarului roman care, in cel mai fericit caz, este cotat a fi un "bun gospodar". Ne-a vorbit despre conducte, asfalt, caldura, tramvaie, autobuze si chiar tantari.

A incercat sa ne arate, cu limba de lemn specifica multor colegi de-ai sai de la sectoare, ca "va trece imediat la treaba", va face curatenie in parcuri si va instaura transparenta cheltuielilor. Foarte bine, dar de la primarul general Gabriela Firea Pandele eu astept mult mai mult si mult mai diferit de ceea ce a fost pana acum, deoarece domnia sa este un politician care a dovedit ca s-a ridicat intelectual si comportamental peste nivelul politicii dambovitene.

Astept sa nu rezume activitatea primariei doar la administrarea gospodareasca a Bucurestiului.

Sunt convins ca 99% dintre primarii romani trebuie sa se ocupe de gospodareala localitatilor lor, dar Bucurestiul este cu totul altceva. Din pacate, dar asta este realitatea, Bucurestiul este altceva decat Romania din toate punctele ce vedere. Are toti indicatorii economici superiori oricarui alt oras si, in multe cazuri, superiori chiar mediei europene.

Bucurestiul chiar este un oras european si acest statut obliga primaria sa, dupa parerea mea, sa aiba si o viziune europeana, nu numai gospodareasca. Nu am remarcat acest lucru in campania doamnei Firea, fapt care imi justifica incercarea de a sugera cateva directii prin care locul si rolul Capitalei in context european si global ar putea fi considerabil imbunatatit.

Directiile pe care le prezint mai jos sunt inspirate de documentul UE: "L'etat des villes europeennes. Rapport de synthese".

Procesul de ridicare a gradului de "europenizare" al unui oras este considerat a fi efectul unei "strategii pe termen mediu si lung de particularizare a tipului de dezvoltare in directia consolidarii personalitatii sale economice, culturale si politice in cadrul european".

Conceperea unei astfel de strategii are la baza o analiza comparativa a indicatorilor: marimea aglomeratiei urbane in raport cu altele la nivel international, structura economiei acesteia, performanta economica la nivel international, gradul de participare la cresterea si dezvoltarea economica nationala in calitate de motor de crestere.

In urma analizei, se ajunge la identificarea unor "avantaje comparative" ale Capitalei, apte de a orienta strategia intr-o directie care sa permita nu numai particularizarea si cresterea notorietatii pe harta europeana, dar si o crestere a aportului la dezvoltarea nationala prin generarea de profit.

Experienta europeana arata ca ar exista doua directii principale de orientare a strategiei: o directie spre aducerea Capitalei la nivelul de "International Hub" si o alta directie spre aducerea la nivelul de "Specialised Pol".

Nivelul International Hub are si el doua directii: "Knowledge Hub" si "Re-invented capitals".

Knowlwdge Hub presupune sublinierea caracterului academic si de cercetare-dezvoltare al orasului, iar cel Re-invented capitals, scoaterea in evidenta a unor atribute de competitivitare sau de traditie uitate sau neglijate investitional

(particularitati istorice, de meserii speciale, arta culinara, festivaluri, situri argeologice, case memoriale etc).

Nivelul Specialised Pol are si el mai multe directii: "Transformation Hub" (ex: trecerea de la transport poluant la cel eco, scoaterea mall-urilor in afara orasului, renuntarea la incalzirea centralizata si trecerea la cea cu centrale de bloc sau apartament etc) ; "Modern industrial centre" (concentrarea de ramuri industriale considerate moderne etc) ; "De-industrialised centre" (eliminarea industriilor din zona urbana) ; "Regional market centre" (Centre en gross sau burse specializate pe anumite marfuri).

Evident, sunt exemple. Putine sau poate chiar foarte putine directii din cele citate mai sus pot fi aplicate Bucurestiului, dar o strategie in acest scop consider ca trebuie sa existe la nivelul primariei unui oras european.

Doamna primar general va fi extrem de ocupata, zi de zi, cu gospodareala orasului, dar fac apel la domnuia sa in directia afectarii macar a 10% din timpul sau unei gandiri vizionare, pe care stiu ca o are si poate sa o brodeze pe oportunitatea si sansa de a conduce un oras, ce poate deveni chiar mai european decat este acum.

Mircea Cosea este doctor in stiinte economice, profesor universitar la ASE Bucuresti.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Gabriela Firea primar Bucuresti, #Gabriela Firea proiecte Bucuresti , #primar Bucuresti