Primaria Capitalei anunta unde se pot testa bolnavii de cancer la san carora le da 17.000 de lei

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 22:08
5057 citiri
Primaria Capitalei anunta unde se pot testa bolnavii de cancer la san carora le da 17.000 de lei
Foto: Arhiva Pixabay

Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti a publicat lista laboratoarelor in care femeile diagnosticate cu cancer mamar in stadiu incipient pot face teste genetice care ofera informatii suplimentare despre probabilitatea de reaparitie a cancerului de san in urmatorii 10 ani de la momentul diagnosticului si despre probabilitatea de raspuns la chimioterapie.

Aceste teste sunt facute in cadrul proiectului derulat de Primaria Capitalei, care ofera fiecarei femei vouchere de 17.000 de lei. Trei sute de pacienti vor primi acest ajutor pana la finele anului.

Pe lista publicata de ASSMB se afla 15 laboratoare din Bucuresti.

Programul "Testarea genetica la cancerul de san in stadii incipiente" va fi derulat de ASSMB pana in decembrie 2019, urmand sa beneficieze de voucherele pentru teste 1.000 de pacienti (300 anul acesta si 700 anul viitor) diagnosticati cu cancer de san care au indicatie medicala eliberata de un medic specialist oncolog privind realizarea testelor genetice.

Bugetul proiectului este de 17 milioane de lei, un voucher avand valoarea de 17.000 de lei.

Beneficiarii de vouchere sunt pacientele cu cancer de san in stadii incipiente din Bucuresti.

Potrivit ASSMB, testele moleculare analizeaza biologia individuala a cancerului de san, examinand activitatea genelor din tesutul recoltat in timpul operatiei. Rezultatul analizei este introdus intr-o formula care furnizeaza un Scor de Recurenta. Acest test este recomandat pacientilor recent diagnosticati cu cancer mamar, care au Estrogen si Progesteron pozitiv, in faza incipienta.

Astfel, testele ofera pacientilor si medicilor informatii suplimentare despre probabilitatea de reaparitie a cancerului de san in urmatorii 10 ani de la momentul diagnosticului si despre probabilitatea de raspuns la chimioterapie.

Hotararea adoptata in luna iunie de Consiliul General invoca statistici care arata ca in urma testarilor genetice se pot castiga 2,2 ani in speranta de viata a pacientei daca se realizeaza analiza optiunilor de tratament.

In Romania, 90% dintre cazuri sunt descoperite tarziu. E nevoie in primul rand de preventie

Un studiu prezentat la sfarsitul anului trecut de Coalitia pentru Sanatatea Femeii si citat de Mediafax arata ca, la nivel national, la fiecare 3 ore o femeie moare rapusa de cancerul de san.

Studiul arata, insa, ca 90% dintre cazurile noi de cancer de san sunt diagnosticate foarte tarziu, acestea fiind deja in stadiile II, III si IV.

Studiul a mai relevat ca jumatate dintre femeile diagnosticate cu aceasta afectiune, la noi, in tara, au cu mult sub media de pensionare, si ca, in medie, o romanca mai supravietuieste doar cinci ani de la diagnosticarea cu aceasta maladie.

Coalitia pentru Sanatatea Femeii arata, astfel, ca mai ales in cazul acestei boli preventia este vitala, militand pentru un program national de screening pentru cancerul la san.

Fara acest program national de screening, arata cercetarea, doar 5% dintre femeile din Romania si-au facut o mamografie in ultimii doi ani.

Tocmai pentru ca nu exista preventie, studiul arata ca doar 30% dintre costurile anuale pentru cancerul la san sunt costuri directe. Peste 50% din costurile indirecte sunt cauzate de pierderi de productivitate prin deces prematur, iar peste 40% sunt cauzate de invaliditatea temporara sau permanenta.

Daca ar exista un program national de screening pentru cancerul de san, cele mai multe dintre cazuri ar fi descoperite in faze incipiente, iar costul mediul individual pe tratament oncologic ar scadea cu 22%.

Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#cancer san program primaria bucuresti , #primar Bucuresti