Primaria Capitalei vine cu precizari dupa dezvaluirea neregulilor grave de la constructia spitalului Gomoiu

Joi, 31 Octombrie 2019, ora 19:12
11664 citiri
Primaria Capitalei vine cu precizari dupa dezvaluirea neregulilor grave de la constructia spitalului Gomoiu
Foto: Arhiva Ziare.com

Primaria Capitalei vine cu precizari dupa ce Libertatea a scris, joi, ca Gabriela Firea a cheltuit 1,1 milioane de euro ca sa faca publicitate spitalului de copii Gomoiu, construit cu supraevaluari "cu 2.485%". In plus, publicatia a notat ca primarul general a tinut ascuns raportul referitor la valoarea lucrarilor.

Libertatea dezvaluie nereguli grave la constructia spitalului Gomoiu, pentru care Firea a platit publicitate de 1,1 milioane de euro. Reactia primarului

Intr-un comunicat de presa, Primaria Capitalei "infirma acuzatiile" si "dezaproba modul de lucru al redactiei". PMB sustine ca solicitarea pentru informatii a publicatiei a venit tarziu, dupa ce s-a incheiat programul de lucru al primariei.

"Primaria Capitalei infirma acuzatiile publicate astazi de LIBERTATEA cu privire la Spitalul Gomoiu si dezaproba modul de lucru al redactiei, care nu a garantat cititorilor dreptul de a fi informati corect.

Solicitarea de informatii a publicatiei a fost transmisa la Primaria Capitalei aseara, la ora 18:54, cu mult dupa incheierea programului de lucru in institutie (...) ", se arata, intre altele, in document.

Primaria Capitalei anunta ca va da in judecata publicatia:

"Acest mod de lucru incalca atat deontologia profesionala, cat si prevederile constitutionale cu privire la obligatia mass-media de a informa corect, motiv pentru care Primaria Capitalei isi rezerva dreptul de a ii actiona in judecata pe autorii acestui articol si conducerea publicatiei".

Totodata, PMB transmite ca "situatiile prezentate in articol" nu s-au intamplat in mandatul Gabrielei Firea.

"In ceea ce priveste situatiile prezentate in articol, facem precizarea ca acestea nu s-au petrecut in mandatul de Primar General al Gabrielei Firea, asadar alaturarea cu numele acesteia este facuta cu scopul exclusiv de a defaima Primaria Capitalei si actuala conducere.

(...) respingem ferm toate acuzatiile referitoare la realizarea unor lucrari supraevaluate, avand in vedere ca procedura de achizitie pentru construirea acestui spital nu a fost facuta in mandatul actualului Primar General", se mai arata in comunicat.

De asemenea, referitor la serviciile de publicitate contractate de ASSMB, primaria sustine ca "in ciuda celor prezentate in articol, nu este vorba despre promovarea Primarului General, ci de informarea bucurestenilor cu privire la programele municipale de sanatate derulate (...)".

Redam integral comunicatul Primariei Capitalei:

PRECIZARI

Primaria Capitalei infirma acuzatiile publicate astazi de LIBERTATEA cu privire la Spitalul Gomoiu si dezaproba modul de lucru al redactiei, care nu a garantat cititorilor dreptul de a fi informati corect.

Solicitarea de informatii a publicatiei a fost transmisa la Primaria Capitalei aseara, la ora 18:54, cu mult dupa incheierea programului de lucru in institutie, iar articolul a fost publicat noaptea trecuta, in conditiile in care nu exista niciun argument care sa justifice publicarea in regim de urgenta a acestui material.

Din pacate, este o practica de care redactia Libertatea se foloseste constant in relatia cu PMB, pentru a justifica publicarea de informatii fara preluarea punctului de vedere oficial, practica ce face imposibila orice reactie din partea Primariei Capitalei si nu respecta nici pe departe interesul publicului de a ii fi furnizate punctele de vedere ale tuturor partilor tratate in articol.

Acest mod de lucru incalca atat deontologia profesionala, cat si prevederile constitutionale cu privire la obligatia mass-media de a informa corect, motiv pentru care Primaria Capitalei isi rezerva dreptul de a ii actiona in judecata pe autorii acestui articol si conducerea publicatiei.

In ceea ce priveste situatiile prezentate in articol, facem precizarea ca acestea nu s-au petrecut in mandatul de Primar General al Gabrielei Firea, asadar alaturarea cu numele acesteia este facuta cu scopul exclusiv de a defaima Primaria Capitalei si actuala conducere.

O cladire abandonata de doi ani de zile, unde toti reprezentantii mass-media realizau reportaje saptamanale privind risipa banului public a fost preluata de Administratia Firea in anul 2016. Pana in 2018, acest spital a fost finalizat, utilat, au fost angajati medici si a devenit unul cele mai importante centre de tratament pentru copiii din intreaga tara!

De aceea, respingem ferm toate acuzatiile referitoare la realizarea unor lucrari supraevaluate, avand in vedere ca procedura de achizitie pentru construirea acestui spital nu a fost facuta in mandatul actualului Primar General.

Potrivit legislatiei in vigoare, subliniem ca orice interventie asupra procedurii era ilegala si putea determina vicierea achizitiei (precizam ca acesta procedura a fost monitorizata permanent de Unitatea de Control si Verificare a Achizitiilor Publice).

Daca ar fi respectat o minima deontologie profesionala si ar fi asteptat punctul de vedere al Primariei Capitalei, jurnalistii semnatari ai articolului ar fi aflat ca ca la finalul anului 2016, Primarul General Gabriela Firea a dispus Corpului de Control realizarea unui control la ASSMB, unul dintre principalele puncte care urmau sa fie verificate fiind sistarea lucrarilor la Spitalul Gomoiu.

Avand in vedere concluziile acestui control si masurile stabilite, Primarul General a dispus conducerii ASSMB, la finalul anului 2016, contractarea unei expertize extrajudiciare, tehnice si economice.

Au fost verificate toate documentele care au stat la baza platilor realizate anterior anului 2016. De asemenea, ca urmare a controlului, s-a dispus recuperarea sumei de 70.000 lei platite catre consultant in mod nejustificat.

Toate lucrarile executate in acest proiect au fost decontate doar PE REAL EXECUTAT, confirmate de catre diriginti de santier si personal specializat, angajat la ASSMB.

Totodata, ca urmare a finalizarii expertizei, s-a constatat ca fusesera executate lucrari in valoare de 23 milioane lei de catre constructor, FARA CA ACESTEA SA FIE INCLUSE IN PROIECT SAU IN CONTRACTUL DE LUCRARI. Ca urmare, nu au fost realizate aceste plati necuvenite!

Deci, pentru ca au fost identificate lucrari executate fara acoperire din punct de vedere contractual (asadar realizate de constructor fara a fi prevazute in contract), care au fost receptionate de catre consultant, acestea nu au fost platite de PMB prin ASSMB, motiv pentru care Municipalitatea a fost actionata in judecata de catre constructor.

Subliniem ca toate neregulile descoperite in urma raportului Corpului de Control al Primarului General, Raportul Curtii de Conturi si concluziile expertizei extrajudiciare au fost indreptate conform prevederilor legale, pentru o cheltuire corecta si eficienta a fondurilor publice, in interesul cetatenilor.

Precizam ca achizitia publica pentru aceasta unitate medicala a fost realizata in anul 2012, printr-o procedura "fidic galben" (proiectare si executie, in urma caruia beneficiarul primeste spitalul la cheie).

Achizitia a avut la baza oferta cea mai avantajoasa pe metru patrat construit. Oferta era intocmita pe articole comasate.

Ca urmare a celor constate de catre expertul care a realizat expertiza extrajudiciara, Primaria Capitalei, condusa de Primarul General Gabriela Firea a stabilit ca asociarea (proiectant, executant) sa intocmeasca devize in care articolele sa fie defalcate, iar pretul produsului sa apara separat de pretul de transport, manopera si utilaj, conform Ordinul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei nr. 863/2008 si altor reglementari legale din domeniu, astfel incat Primaria sa poata verifica preturile la materiale si trasabilitatea documentelor.

Mai mult decat atat, pentru ca legislatia in domeniu s-a modificat fata de data demararii proiectului, si avand in vedere faptul ca achizitia acestui proiect s-a facut cu metoda proiectare si executie, ASSMB a corelat investitia cu noile normative (de exemplu, normativul la incendiu a fost schimbat in timpul executiei acestor lucrari). In consecinta, decizia a fost aditionarea contractului de lucrari cu noile reglementari, pentru a primi avizele legale de la IGSU, ISU, ISC. Astfel, in anul 2018, spitalul a fost receptionat fara obiectiuni de catre o comisie formata din specialisti care au verificat toate documentele si toate lucrarile executate.

In acest fel, Primarul General Gabriela Firea a finalizat cu succes o investitie de aproape 50 de milioane de euro, cu o suprafata de de 20.000 de mp. Este vorba despre singurul spital pentru copii construit de la zero in Romania in ultimii 30 de ani, in care se regasesc tehnologii de ultima ora si 10 blocuri operatorii.

In prezent, prin contributia tuturor angajatilor din aceasta unitate, aici sunt ingrijiti copii din toata tara, care beneficiaza de tratamente revolutionare, posibile datorita dotarilor de ultima generatie.

Astazi, medicii pot realiza, in acest centru medical, chirurgie pediatrica cu dotari de top, care fac posibile interventiile chirurgicale de gravitate medie si mare, pe langa cele considerate uzuale. Fiecare din cele 10 blocuri operatorii gazduieste, in medie, 12 interventii chirurgicale pe zi.

In ceea ce priveste serviciile de publicitate contractate de ASSMB, facem precizarea ca, in ciuda celor prezentate in articol, nu este vorba despre promovarea Primarului General, ci de informarea bucurestenilor cu privire la programele municipale de sanatate derulate, pentru ca acestia sa le poata accesa si sa poata beneficia, in acest fel, de testari si tratamente care conduc, in ansamblu, la cresterea sanatatii publice la nivelul Bucurestiului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
#precizari Primaria Capitalei spital Gomoiu , #primar Bucuresti