Primarii nu si-au preluat inca mandatele: Firea acuza PNL de jocuri. Cum raspund liberalii

Marti, 14 Iunie 2016, ora 14:21
4784 citiri
Primarii nu si-au preluat inca mandatele: Firea acuza PNL de jocuri. Cum raspund liberalii
Foto; Facebook / Gabriela Firea

Romanii au votat, sufragiile au fost numarate si rezultatul final a fost anuntat. Cu toate acestea, primarii alesi nu au fost instalati in functii.

Situatia a fost semnalata de primarul ales al Capitalei, Gabriela Firea. Aceasta a acuzat PNL ca intarzie in mod deliberat sa duca la bun sfarsit procedura, impiedicand-o astfel sa isi preia cat mai repede mandatul.

Conform legii in vigoare, dupa alegerile locale mandatarii financiari ai competitorilor electorali "sunt obligati sa depuna la AEP rapoartele detaliate ale veniturilor si cheltuielilor electorale", legea nepermitand cheltuieli mai mari decat veniturile.

Rapoartele sunt publicate, rand pe rand, in Monitorul Oficial de catre AEP si, conform alin.5. "candidatilor declarati alesi nu li se pot valida mandatele daca raportul detaliat al veniturilor si cheltuielilor electorale pentru fiecare partid politic sau candidat independent nu a fost depus in conditiile legii".

In cazul alegerilor locale de duminica, 5 iunie, termenul pentru depunerea rapoartelor expira pe 21 iunie, si Firea spune ca PNL ar fi anuntat ca fix in acea zi va depune documentele.

"Oricare ar fi motivul, nu exista justificare pentru care un singur partid politic, PNL, nu doreste sa depuna mai devreme raportul mandatarului financiar. De exemplu, USB am inteles ca depune maine. Noi l-am predat ieri", a declarat Gabriela Firea, citata de Agerpres.

Senatorul PSD a mai declarat ca "niciodata, nicio formatiune politica nu a predat acest raport al mandatarului financiar chiar in ultima zi" si i-a atentionat pe liberali ca amanarea este riscanta pentru ca pot aparea erori care nu mai pot fi indreptate in ultima zi.

Mai mult, Gabriela Firea a insinuat ca in aceste ultime zile pana la predarea puterii locale liberalii pot incerca sa semneze contracte "pe furis".

"Ce interese sunt? (...) Eu am fost informata ca se semneaza acum si in Primaria Generala diferite contracte, se fac angajari, se pun la adapost anumite informatii, pe care nu trebuie sa le aflu. Dar eu ii anunt pe toti directorii ca tot ceea ce s-a semnat in aceasta perioada va fi supus controlului si voi face apel la institutiile statului sa vada ce s-a intamplat in aceasta perioada si care a fost interesul sa se amane depunerea juramantului meu", a declarat primarul ales, precizand ca daca PNL va depune raportul mandatarului financiar in ultima zi, ea va putea depune juramantul cel mai devreme pe 23 iunie.

In prezent, Primaria Capitalei este condusa interimar de viceprimarul PNL Razvan Sava.

Contactat de Ziare.com, purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Ionut Stroe, s-a aratat uimit de nerabdarea manifestata de Gabriela Firea.

"Exista niste termene si prevederi legale in care sa se desfasoare toate procedurile ulterioare alegerilor locale. Nu inteleg nerabdarea doamnei Firea, iar acuzele la adresa PNL sunt total nefondate. PNL respecta legea, care este pentru toata lumea indiferent de dorinta doamnei Firea de a-si prelua mandatul", ne-a declarat purtatorul de cuvant al PNL, fara a preciza data la care liberalii vor depune raportul mandatarului financiar in toata tara.

C.B.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Firea preia mandat PNL raport, #Firea juramant Primaria Capitalei , #primar Bucuresti