PSD vrea sa infiinteze Festivalul International "Bucuresti-Pasarea Maiastra"

Joi, 23 Iunie 2016, ora 14:32
3203 citiri
PSD vrea sa infiinteze Festivalul International "Bucuresti-Pasarea Maiastra"
Foto: Facebook/Gabriela Firea

Gabriela Firea, noul primar general al Capitalei, si Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6, au semnat, in calitate de senatori, un proiect de lege care propune infiintarea Festivalului International "Bucuresti-Pasarea Maiastra".

Potrivit proiectului, initiat de senatorul PSD Sorin Iliesiu, festivalul, care ar trebui sa aiba loc primavara si iarna in Bucuresti, are ca scop conservarea si promovarea patrimoniului romanesc de dansuri si muzica traditionala sacra si laica.

Evenimentul va avea mai multe sectiuni: muzica traditionala sacra si laica din patrimoniul universal si romanesc, dansuri traditionale, concurs pentru copii de intepretare vocala si de dansuri, concurs de creatie muzicala inspirata din muzica traditionala sacra si laica, concurs de creatie coregrafica.

Festivalul de iarna va avea in program, potrivit initiativei legislative, muzica sacra de Craciun, dansuri traditionale de Anul Nou, in plus, urmand a se desfasura si concerte festive de Craciun si Anul Nou.

Premiile din cadrul Festivalului International "Bucuresti-Pasarea Maiastra" vor fi stabilite prin Regulamentul festivalului. Marele premiu pentru fiecare sectiune va fi insotit de o statueta in forma sculpturii Pasarea Maiastra, a lui Constantin Brancusi.

Propunerea legislativa prevede ca festivalul va fi conceput si organizat sub patronajul Primariei Generale a Capitalei si a Ministerului Culturii.

In temen de 60 de zile de la intrarea legii in vigoare, vor fi numite personalitati in functiile de conducere ale festivalului, pentru un mandat de doi ani: director artistic, presedinte de onoare si director general.

Bugetul organizarii festivalului va fi asigurat de Guvernul Romaniei si Primaria Generala a Capitalei.

Festivalul va putea fi finantat din fonduri europene si internationale, din fonduri guvernamentale si non-guvernamentale si din resurse proprii.

Initiatorul, senatorul Sorin Iliesiu, precizeaza ca, prin acest festival, Bucurestiul poate deveni capitala mondiala a dansului si muzicii traditionale sacre si laice.

El afirma ca acest festival poate deveni un "brand" al Romaniei, asa cum este Festivalul George Enescu, iar Concertele de Craciun si Anul Nou vor putea rivaliza cu Concertul de Anul Nou de la Viena, impactul pentru capitala Romaniei fiind mai mare, pentru ca muzica traditionala este mai apreciata decat cea clasica.

In expunerea de motive se mai arata ca numele festivalului, Pasarea Maiastra, provine de la ilustrul istoric Nicolae Iorga, care a numit-o Pasarea Maiastra pe cantareata Maria Tanase.

Citeste si Primarii nu si-au preluat inca mandatele: Firea acuza PNL de jocuri.

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#proiect PSD festival Pasarea Maiastra, #Firea proiect festival Pasarea Maiastra, #festival Pasarea Maiastra Bucuresti, #proiecte lege Gabriela Firea, #proiecte lege PSD , #primar Bucuresti