"Toapa", Bratienii si ceilalti

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 22 Mai 2017, ora 13:13
15409 citiri

USR a rezolvat foarte simplu problema liderului: l-a confirmat pe Nicusor Dan, intr-un congres cu 200 si ceva de delegati.

Dintr-un punct de vedere, reuniunea e un mare pas inainte: partidul anti-sistem a tolerat de data asta presa, dupa ce toate sedintele anterioare fusesera tinute cu usile inchise.

La PNL, batalia abia incepe.

Sunt trei candidati inscrisi: unul a fost comparat, la lansare, cu Bratienii, Vernescu si Rosetti, altul crede ca e "Trump de Romania", iar al treilea se arata mai modest, zicand doar ca e "liberal pana in maduva oaselor".

Busoi, Catarama si Orban reprezinta trei factiuni din vechiul PNL, care pare sa se fi impus in fata PDL, cu toate ca, in momentul cand au decis unificarea, cele doua partide erau despartite la urne de doar 2,5%.

Pesedistii nu pierd timpul cu congrese. Dar competitie exista si la ei. Principalii actori sunt Dragnea, Grindeanu si Firea.

Primii doi se bat pentru a controla Guvernul, a treia chinuie deocamdata doar bucurestenii.

Comportamentele lor recente au, fiecare in parte, ceva straniu.

Dragnea, de pilda, s-a prins deunazi intr-o hora, ca sa sustina intrarea in Cartea Recordurilor a unui grup de cetateni care s-au imbracat in straie populare. Nu se stie daca performanta a fost omologata, dar nimeni nu mai poate spune ca ambitiile sefului PSD ar fi mici.

La randul ei, Firea a descins langa Catedrala Sf. Iosif. Acolo s-a construit ilegal un bloc de birouri. Instanta a decis daramarea. In loc sa aplice hotararea definitiva a justitiei, pesedista zice ca mai bine face un sondaj, ca sa afle ce cred bucurestenii despre asta.

Purtatorul de cuvant al Arhiepiscopiei Catolice a explicat ca primarita are un interes privat, intrucat edificiul cu pricina a fost construit de o nasa de-a ei. Conflictul a atins culmi retorice nebanuite: preotul a zis ca Firea e "toapa", iar Primaria i-a replicat cu citate din papa Francisc...

Universul lui Grindeanu nu e populat nici cu eroi politici, nici cu lideri religiosi. El vorbeste ca microbistii. Pentru a respinge ipoteza unei remanieri, prim-ministrul a explicat urmatoarele: "nu stiu daca cineva face schimbari in minutul 15, cand conduci cu 3-0". Topica si stilistica nu reprezinta punctul forte al premierului.

Dintre cei trei pesedisti, doar Firea pare sa se pregateasca pentru urmatorul test electoral, adica prezidentialele din 2019. A comandat chiar si un sondaj, care o da drept castigatoare, in fata lui Iohannis. E cam devreme, dar ambitia nu are mereu rabdare.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#Firea candidat prezidentiale, #Dragnea campanie presedinte, #alegeri PNL Busoi , #primar Bucuresti